w ostatnim czasie w moim routerze (Huawei B315s-22 T-Mobile w ofercie biznesowej no limit) zasięg drastycznie spadł, a wraz z nim prędkości z ok. 20/20 Mbps na paśmie 1800MHz spadły do 0,2/0,2 Mbps na paśmie 800MHz.
Dodam, że na telefonie (niestety iOS, przez co nie mogę ustalić CellID) mam często 3/4 kreski zasięgu i wyniki 15-25/10-20 Mbps. Problem jest właśnie z modemem.
Posiadam wiele urządzeń wymagających połączenia z internetem (np. piec). Łącze jest bardzo niestabilne, zwłaszcza w godzinach szczytu (pt 18:00). Wcześniej nie było takich problemów, RSRP na poziomie -89dBm i to na paśmie 1800MHz. Teraz na 1800MHz mam -122dBm, a na 800MHz -100dBm.
W ostatnim czasie kiedy to się pogorszyło wyszła aktualizacja routera i pobliska firma zamontowała wzmacniacz sygnału GSM do rozmów telefonicznych, nie jestem pewien czy ma on wpływ na działanie LTE w moim routerze. Proszę o pomoc, nie mam już pojęcia co mogę zrobić, próbowałem wszystkiego. Nawet na poddaszu kierując modem w stronę Karczewisk i mając te -95dBm prędkości nie przekraczają 8Mbps downloadu, przy czym upload wskakuje nawet na 20Mbps. T-Mobile nie widzi problemu, nie mam założonego "lejka".
Jaką antenę mogę zastosować? Czy na pewno korzystam z nadajnika w Karczewiskach? Moja miejscowość to Kochlice.
Poniżej daję wszystkie potrzebne dane.