Rozważam wykupienie abonamentu w play:
-Wariant 1: internet bez limitu (100gb), po 100gb prędkość spada do 1MB/s, koszt netto 30zł 80gr /mc + jednorazowo 39zł opłata aktywacyjna + zakup routera
-Wariant 2: Jak wyżej, z urzadzeniem Huawei B715, koszt netto 38 80gr /mc + jednorazowo 170zł netto za router + jednorazowo opłata aktywacyjna
Lokalizacja: Siemirowice i tutaj tkwi problem. Zauważyłem, ze internet działa dobrze jeśli pracuje na nadajniku LTE. Kiedy przełączy się na 3G, teoretycznie w danej chwili posiadające zasięg lepszy od LTE, internet zwalnia dramatycznie. Nie jestem specjalistą z dziedziny telekomunikacji ale wydaje mi się, że kupując dobry router bedę mógł narzucić mu pracę tylko w paśmie LTE..

Internet ma służyć w domu i w pracy (w pobliżu domu). Nie będzie problememu z zabieraniem dużego routera do pracy (dlatego zamiast routera mobilnego rozwazam większy sprzęt). W mojej wsi sieć PLAY działa całkiem nieźle (nie licząc przygód z automatycznym przełączaniem się na 3G i H+ na telefonie/tablecie). Być może tylko T-Mobile jest w stanie zapewnić coś lepszego ale pewności nie mam..
Chciałem zapytać co sądzicie o powyższych ofertach? Powinienem rozejrzeć się nad czymś innym/tańszym? Dodam, że za dopłatą 8zł netto do powyższych moge zwiększyć limit do 200 gb ale nie potrzebuję takiej ilości pakietu. Z resztą - wątpię, żebym zdołał wyciągnąć tutaj więcej niż 3 MB/s więc po zwolnieniu do 1 MB różnica będzie ledwo odczuwalna (wnioski opaarte na działaniu internetu w telefonie i tablecie). Jeśli powyższe oferty są warte uwagi, prosiłbym od razu o doradzenie mi jaki router wybrać.