Pytanie o wybór anteny i ....

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Pytanie o wybór anteny i ....

Post autor: Enzo »

Witam.
Mam w planach przesiadkę z iPlusa na internet za pośrednictwem WiFi. Mam jednak niewielki problem. Posiadam kartę WiFi Hornet (pentagram), niestety siła sygnału jest dość zmienna, czasami nie mam sygnału a czasami jest na poziomie bardzo dobrym.
Pomyślałem że może antena zewnętrzna pomoże. Niestety nie wiem na jaką się zdecydować, może polecicie coś z oferty firmy Dipol?
Do nadajnka dostawcy mam około 400 - 450 metrów, niestety antena dostawcy znajduje się na przeciwległym rogu budynku więc nie mam na nią bezpośredniej widoczności. Dodatkowo potrzebuje 6m kabla do połączenia komputera z anteną. Czy wystarczy kupić antenę ATK-8 czy lepiej ATK-16?
Czy to złącze w które wkręca sie tą antenke dostarczoną w zestawie z kartą to jakiś standart?
iPlus+E61i=FUN
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pytanie o wybór anteny i ....

Post autor: wojteks »

Enzo pisze:nie mam na nią bezpośredniej widoczności
tutaj nikt ci nie zagwarantuje że na jakiejkolwiek antenie to zadziała dobrze chyba że znajdziesz miejsce z którego Twoja antena zobaczy antenę dostawcy.

złącze anteny to na 99% RP-SMA (r-sma)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ