Antena do LTE 2600MHz

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
NiceForehead
Początkujący użytkownik forum

Antena do LTE 2600MHz

Post autor: NiceForehead »

Witam , jestem tutaj nowy ,szukałem podobnego wątku ale żaden nie oddał by podobnej sytuacji ,moje doświadczenie w odbieraniu sieci komórkowej jako domowej jest nikłe .

Za niedługo zmieniam miejsce zamieszkania ,co za tym idzie , zmiana internetu ,niestety nie dało się kablowego/światłowodowego , w zamian za to mam internet z Plusa ,dostałem do niego router B535 ,został u mnie zamontowany na poddaszu , zasięg poszczególnych linii nie jest tragiczny ,ale podejrzewam ,że BTS'y są mocno przeciążone ,albo bardzo słabe .
Osiągi jakie otrzymałem na dzieńdobry to 1Mbps :facepalm: , zmobilizowałem się by coś z tym faktem zrobić ,jedyne co mi się udało zrobić to zmienić częstotliwość lini jakie odbieram ,przełączyłem na 2600MHz osiągi skoczyły do 15-25 ,jeśli chodzi o inne częstotliwości to :
800 MHz - nic
900 MHz - 8 Mbps (łączy się do tej samej stacji co 2600MHz) id20943
1800MHz - coś ale nic (nie warte fatygi) id 24559
2100MHz - nic
2600MHz - 20 Mbps (łączy się do tej samej stacji co 900MHz) id20943

Próbowałem agregować 2600MHz + 900MHz ,ale prędkość jest jak w częstotliwości 900MHz(8Mbps)

Chciałbym zwiększyć siłe sygnału z BTS'em który się łączy z 2600MHz ,niby nie jest tak źle bo Hmanager wskazuje cztery paski na pięć ,ale Hmanager również wskazuje słabe parametry :
RSSI -69dbm
RSRP -100dbm
SINR 1dBm
RSRQ -10dB

Dodam że ten BTS znajduje się 3,5Km od domu w lini prostej

Jaką antenę dobrać do informacji podanych powyżej
Myślałem nad tą https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html ,ale ilość ofert podobnych na allegro mnie odstrasza
Moja lokalizacja to Żory ulica Tulipanowa
Jeśli potrzeba więcej informacji to śmiało bo nie mam pojęcia co więcej napisać ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena do LTE 2600MHz

Post autor: matek451 »

I tak masz kupę szczęscia ze ci w Żorach na BTS-ie na KWK uruchomili LTE2600 Plusa bo inaczej byłbyś w ciemnej .... jak wszyscy klienci plusa/CP korzystajacy z BTS-ow LTE1800+900 bez LTE26009 jak działaja to sam sprawdziłeś po wymuszeniu LTE1800 z tym na Boryńskiej).Sygnał nawet z kWK na LTE2600 przyzwoity ale nie liczyłbym na wiele, to Plus więc utopiłeś na maksa. antena poprawi sygnał, pewnie będzie trochę szybciej , czas pokaze ale skazałeś się sam na padlinę z Plusa na dodatek z FUP. A można było mieć fajny internet z jasnym regulaminem, porządnym limitem za mała kasę i B818 za grosze.
NiceForehead

@matek451 rodzice wtopili to muszę ich ratować ;D ich nie przegadam ,wiedziałem że będzie to kupa ,ale mimo wszystko nie jest to odpowiedź na moje pytanie , https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html ta antena może być , czy polecasz inną
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Dla mnie to wszystko jedn,BTS jest niedaleko więc Cybertech na LTE2600+1800 da radę i tyle. a rodzice to niech mniej reklam Plusa w TV ogladają bo to są mega bzdury z Majewskim w roli głównej. Najsłabszego operatora wybierają tylko ślepi miłośnicy Solarza. W Żorach to Play rzadzi od dawna a teraz NetWorks też zrobił modernizację i refarming więc w Orange czy T-Mobile też powinno być OK. Plus to tam operator ostatniego wyboru, dla samobójców.Kup im tego Cybertecha, ustaw na KWK wymuś na b535 B7+B3 i niech korzystają, do FB i innych pierdół im wystarczy, jak zaszaleją to i tak im FUP złozy lejce.
NiceForehead

@matek451 głownym motywem byly ich abonamenty :) ,ale dobra wywalone ,dziękuje za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ