Jaka antene kupić?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MiloszPL

Jaka antene kupić?

Post autor: MiloszPL »

Mam modem huwaei e3372. Do nadajnika mam okolo 2.5 km. Jestem otoczony wzgórzami. Antene chce postawić na dachu na wysokości 2 m. Potrzebuje do tego kabla 10 m. Mam teraz antene akc 2 uni. Interesuje mnie najlepsza antena na wszystkie częstotliwości. Operator to orange.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antene kupić?

Post autor: matek451 »

Teraz nie posiadasz anteny tylko tłumik więc wymiana na coś normalnego wskazana. Ale najpierw lokalizacja i jakies testy Orange w tym miejscu, trzeba sprawdzić pobliskie BTS-y NetWorks, pasma na nich, parametry sygnału i DL/UL.
MiloszPL

W dzień mam 15 mb/s a w nocy 40 mb/s. Na pw wyśle ci lokalizacje nadajnika.
matek451
Guru bezprzewodowy

A po co ci antena szerokopasmowa do tego szajs BTS-a Networks only 800/900MHz gdzie Orange ma tylko LTE800? Z takiej padliny to jak kilka Mb/s uzyskują klienci Orange/T-Mobile to jakby Pana Boga za nogi złapali. z załozenia na tych 10MHz pasma jest wolno a pasmo zatkane przez uzytkowników. z Orange czy T-mobile w twojej lokalizacji to korzystaja desperaci i internetowi samobójcy. kto ma trochę wiedzy unika ich tam jak ognia. jakiekolwiek inwestycje w tych operatorów czyli zakup sprzetu, anteny mijają się z celem. Tam korzysta się tylko z jednego operatora, który resztę zostawia daleko w tyle. Na dodatek ma tanią ofertę z najlepszym sprzętem czyli z B818 za śmieszne pieniądze. Chciałbym zobaczyć te 15Mb/s w godzinach 19-23 u ciebie z Orange, pokaz jakiś speedtest z tych godzin. jesli tyle osiagasz to się ciesz bo masz i tak farta, no i pokaz czy to akurat ten eNB i czy to LTE800 z niego bo mozliwe ze tam dorzucili LTE1800 na tych antenach z demobilu ze strefy warszawskiej. Teraz tak czasmi ratuja sytuację na bts-ach 800/900MHz. przełóz kartę do telefonu LTE android z aplikacją [url]https://play.google.com/store/apps/deta ... &hl=pl[url] i pokaż screena z niej i speedtest. Test oczywiście na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 2020-02-01, 17:47 przez matek451, łącznie zmieniany 2 razy.
MiloszPL

Miałem pleja i wyniki byly znacznie gorsze. Tak samo t-mobile. Tamte nadajniki są w odległosci 3,5 km od domu.

https://www.speedtest.pl/test/231786468 Ostatnio byla modernizacja nadajnika lte. Możesz polecić jakąs najlepsza antene?
matek451
Guru bezprzewodowy

T-mobile korzysta z tych samych BTS-ów co Orange, a Play ma w Mstowie stację 5GR na światłowodzie z agregacją 4 pasm LTE czyli do dyspozycji uzytkownikow 50MHz pasma wiec o czym ta dyskusja. 3,5km to bez anteny nie ma co próbować a testy nic nie mówią o możliwościach Play z tego BTS-a.
MiloszPL

W play na antenie zewnetrznej miałem tak, że strony internetowej nie dalo sie otwierać w ciagu dnia. W nocy było kilkanaście mb/s lub kilka. Na zewnątrz na smarftonie prawie internetu nie ma
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale ty nie masz zadnej anteny zewnętrznej tylko dwa patykirobiace za antenę a tak naprawdę za tłumik. Na czymś takimi z zabytkowym E3372 to w Play możesz z tego BTS-a korzystać co najwyzej z wydmuszki udajacej w Play LTE czyli z zasięgowego LTE800 na 5MHz pasma, zapchanej z reguły na amen. w Play liczy się agregacja 3 pasm zasięgowych czyli LTE260/1800/2100 działajacych odpowiedni na 20/15/10MHz pasma co w agregacji daje 45MHz pasma i po zapewnieniu prawidłowych parametrów sygnału na nich przekłada się z reguły na duze prędkości. To wiejski BTS węzłowy Play ma światłowodzie i z takich uzyskuje sie duze prędkości, szczególnie teraz na B818 w agregacji 3/4 CC CA z QAM256. No i niekoniecznie mozesz korzystać akurat z BTS-a Mstów bo w pobliżu działa tez Mkrzesz na LTE1800 i LTE80 i zasilany radiolinia 242Mb/s a to zupełnie inna bajka i prędkości. BTS-y 5GR Play to zupełnie inna jakość. Niestety ale w tej okolicy networks nastawiał nędzy opartej na 800/900MHz nie spełniajacej dzisiejszych wymagań i uzytkowników internetu w Orange czy T-Mobile.Najblizsze potwierdzone bts-y NW z pasmami pojemnościowymi i ich agregacją są 8-10km od ciebie. sieć NetWorks na tym terenie to jedno wielkie nieporozumienie i dowód na to jak mozna było <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> sieć budując takie bieda stacje bazowe.na tym terenie to nawet plus wypada duzo lepiej.
MiloszPL

To co mam kupić ewentualnie do orange lub pleja?
matek451
Guru bezprzewodowy

Zakup anteny w ciemno nie ma sensu, tak jak pisałem prosty test mozna wykonać na karcie Orange czy Play i telefonie LTE z android i aplikacją Network Monster.Pokazuje potrzebne dane, test oczywiście na zewnatrz , najlepiej jak najwyzej skoro wzgórza wokół, np. w okolicy montazu anteny zewnetrznej. W przypadku Play karta internetowa a jak głosowa to z wyłaczonym roamingiem krajowym. Do tego speedtesty. Jaka to wersja E3372, HiLink czy zwykła?
MiloszPL

Zwykła. Na dach nie jestem w stanie wejść. Na podwórku mam góra sygnal 3g.
matek451
Guru bezprzewodowy

A na czym sprawdzasz jakie pasma 3g/LTE działaja u ciebie na zewnatrz w Orange czy Play/ tu liczą się konkrety to technika radiowa a sygnał ma swoje parametry i nie chodzi o kreski. Na tej podstawie wybiera się sprzęt, dobiera antenę, ustawia na konkretny BTS. W trudnych lokalizacjach trzeba powalczyc o optymalne parametry sygnału, wybrać odpowiednie pasmo/pasma a przede wszystkim operatora. na dziś w tym rejonie to Play ma jako jedyny BTS z agregacja 4 pasm LTE zasilany światłowodem więc można tez uzyskać z niego przyzwoite prędkości. tu cudów nie ma, stacja Networks z gołym LTE800 Orange gdzie do dyspozycji jest 10MHz na kupę klientow z okolicy ( to pasmo zasiegowe) łatwo sie przytyka, prawa fizyki są nieubłagane. dlatego istotne jest tez to czy na okolicznych bts-a z tylko LTE800 nie pojawiło się pasmo pojemnościowe czyli LTE1800/LTE2100 a to pokazuja tylko konkretne testy.
MiloszPL

https://www.speedtest.pl/test/231801973 A co sądzisz o antenie ATK 504? Zrobienie takich testow będzie bardzo trudne, wiec nie wiem kiedy je zrobie. Na razie oceń ta antene co podałem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Wynik jest zaskakujaco dobry tylko trzeba sprawdzić na jakim paśmie LTE w Orange został uzyskany jakie sa parametry sygnału oraz który to BTS Networks , jesli te prędkości się utrzymuja i ciebie zadowalaja to wybór Orange moze pozostać ale z zakupem anteny bym się wstrzymał do uzyskania tych danych. 2x ATK-504 to ponad 300 zł więc trzeba sprawdzić też pod BTS-em Networks z ktorego korzystasz jak poprawa sygnału wpływa na przyrost prędkosci. to standardowy test, stajemy na własnym kierunku, kilkaset metrów od niego i sprawdzamy DL/ul w gdzinach szczytu. w takich warunkach mamy optymalne parametry sygnału więc taki test pokazuje mozliwości i obciązenie naszego sektora na tym BTS-ie a NetMonster pokazuje potrzebne dane. jesli przyrost prędkości nas satysfakcjonuje to kupujemy antenę zewnetrzną i ustawiamy na ten BTS. Oczywiście jesli na bts-ie działa kilka pasm LTE i ich agregacja to z nich nie skorzystasz na E3372 a wymuszenie konkretnego pasma na wersji zwykłej nie jest takie łatwe jak na HiLinku. dodatkowo anteny szerokopasmowe pracuja na wielu pasmach LTE i mozliwe ze na AUTO modem wcale nie połaczy się z tym pasmem które działa najszybciej.
MiloszPL

Przepraszam, ale pod nadajnik to jechac nie bedę. Kiedys robilem speedtesta i bylo 60 mb/s przed modernizacją nadajnika około 300 metrow od mojego domu w kierunku nadajnika. Potrzebuje anteny na wszystkich częstotliwościasch bo moze kiedyś inny operator będzie mieć lepszą ofertę. To tamta atena za 300 zl co napisałem jest najlepsza? Musi sie łączyc w 800 hz, 1800 mhz, 2600 i obsługiwać agregacje pasm. Huwaei e3372 obsługuje agragcje pasm? Mi tez zalezy na stabilności łącza, więc nie chce kierunkowych anten na jedno pasmo.
MiloszPL

Przepraszam cie, ale nie będe wychodzic na zewnątrz i szedł pod nadajnik, który znajduje sie w polach w miejscu trudno dostępnym. Na samym 3 g i tak prawie nic nie będzie widać. Wyniki musiałbym zapisac na kartce papieru co zimą jest nie możliwe.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale kto ci każe chodzić po polach ?, stacja widoczna jest doskonale z Dolnej w Zawadzie i tam robi się test z NetMonster i speedtesty. Do tego taki sam u siebie i porównuje wyniki.
MiloszPL

Dobra a powiedz mi tamta antena za 300 zl co podalem jest lepsza pod względem mocy od akc2 uni?
matek451
Guru bezprzewodowy

Od Akc2 uni to przeważnie wszystko jest lepsze bo to tłumik a nie antena. Dobór anteny zawsze po jakis testach w konkretnej lokalizacji, pokazujących z którego BTS-a się korzysta z jakich pasm/pasma na nim, jakie są na nich parametry sygnału. Nie zawsze antena szerokopasmowa jest najlepszym wyborem, szczególnie jak ma się E3372 i nie wiadomo czy na BTS-ie NetWorks w poblizu działa jakieś inne pasmo oprócz LTE800. Takie cuda i dobór anteny to tylko u handlarzy którzy prześcigają się w zysku anten i polecają swój szmelc w ciemno, u nich wszystka zawsze jest naj.
MiloszPL

Raz testowalem cyberteach 1800 mhz a play i było beznadziejnie. 1800 mhz odpada.
matek451
Guru bezprzewodowy

Twoje testy nie mają żadnego znaczenia, ty nie masz zadnej wiedzy na temat operatorów, pobliskich stacji bazowych, pasm LTE na nich, zasięgu z nich. Nie chcesz na dodatek współpracować, nie robisz nic o co się ciebie prosi. Masz stary modem na dodatek bez Hilinka, nie rozumiesz ze sieć Play została w tej okolicy rozbudowana a akurat NetWorks póki co raczej nie. Natomiast ślepo wierzysz że istnieje jakaś super antena która u ciebie przyspieszy w cudowny sposób internet w Orange. Na LTE800 Orange posiada zasoby radiowe 10MHz które w teorii pozwalają na DL do 75Mb/s ale w rzeczywistości jak uzyskujesz 20-25Mb/s to jesteś wybrańcem. tu cudów nie ma, z zasięgowych pasm korzysta z reguły masa klientów a pojemność takiego pasma jest niewielka. Prosty test wykonany w minutę na telefonie z Netmonster i screen z niego pokażą potrzebne dane czyli eNB. CID, pasmo/pasma i parametry sygnału. tylko na takiej podstawie dobiera się antenę.Jesli na BTS-ie tylko LTE800 i ograniczysz się do 800MHz to wybiera się anten na 800-900MHz.
MiloszPL

Na innym forum umiescilem screeny z orange. Mam nadzieje, że cie zadowolą.
matek451
Guru bezprzewodowy

Testy i screeny mozna było zrobić juz dawno,masz blizej BTS-y NetWorks Zawada i Mokrzesz ale telefon do nich się nie loguje tylko do dalszych, i skacze pomiędzy LTE800 ze Zrębic oraz tym z Olsztyna na maszcie Play tez na LTE800. W obydwu wypadkach parametry sygnału sa tragiczne i jesli to testy na zewnatrz to trzeba będzie w Orange z nich walczyć o kazdy dBi a do tego antena pracująca na 800-900MHz o duzym zysku . Niestety tak jak pisałem NetWorks na tym terenie to nieporozumienie bo BTS-y Zawada, Mokrzesz, Zrębice i ten w Olsztynie na maszcie Play to tylko LTE800. Jest jeszcze stacja Olsztyn-Mstowska z potwierdzonym LTE1800NW i 3g na UMTS2100HSPA+DC przeznaczona do modernizacji i rearmingu na 1800/2100MHz czyli mozliwe ze pojawią sie tam pasma LTE1800/LTE210 kazdego z partnerów i LTE800 lub juz działają .
Play to połączenie z BTS-em w Olsztynie na wzgórzu z LTE800, sygnał dużo lepszy niż Orange z tego BTS-a , to stacja 5GR zasilana światłowodem z agregacja 4 pasm LTE2600+1800+2100+800 więc o czym my tu w ogóle dyskutujemy, Orange tam to nieporozumienie. Play ma tez 5GR z 4 CC ca na światłowodzie na BTS-ie Mstów a w Mokrzeszu i Zrębicach LTE1800+800. Po testach widać ze ukształtowanie terenu wymusza raczej połączenie z BTS-ami na kierunku południowym ale póki co nie wiemy jak wyglada widok od ciebie na kierunki zawada i Mokrzesz. Lokalizacja jest trudna bo to Jura. ogólnie musisz sam podjąć decyzję co do wyboru operatora, sprzętu czy anteny Zakup anteny szerokopasmowej do e3372 na którym nie wymusisz konkretnego pasma lTE bywa pomyłką, szczególnie gdyby w Olsztynie na Mstowskiej na maszcie NW działało kilka pasm LTE dla Orange nawet jak będzie tam LTE1800/LTE2100 to i tak połaczy cię z LTE800 na maszcie Play na wzgórzu bo jest za tym na Mstowskiej a jak LTE800 będzie też na Mstowskiej to i tak raczej zrzuci cię na to pasmo a nie połaczy z lte1800 czy LTE2100.Antena szerokopasmowa ma sens gdy mamy mozliwość wymuszenia konkretnego pasma LTE lub pasm LTE do agregacji. Na E3372 bez HiLinka tego nie zrobisz.
MiloszPL

Tak ,ale mam umowe z orange. Po za tym play ma tylko 100 gb, nawet noce bez limitu sa limitowane. A ja potrzebuje internetu, który moge dużo sciągać. Ostatnio byl bez limitu t-mobile, ale teraz juz nie jest.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

W jakiej ofercie noce bez limitu są limitowane ??

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
MiloszPL

W pleju zarówno na karte jak i na abonament. O mały wlos dal bym sie złapac, ale dopytałem czy moge uzyc nawet tysiac gb i wtedy sie przyznał. Ostatnio mi ulepszyli nadajnik z orange i prędkosci gwałtowanie wzrosły. Akc 2 uni musie łączyc na 1800 mhz.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Guzik prawda. Mam ink i żadnych limitów w nocy :) z pakietem nocnym

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Człowieku nic nie musi, akc2 uni to jest tłumik. Wykonałeś testy na telefonie które pokazały ze łączysz się tylko na lTE800 z odległymi stacjami NetWorks więc pokaz mi testy z połączenia na LTE1800 i który to niby BTS ci zmodernizowali, pokaz eNB z niego, ECI i parametry sygnału na 1800MHz a nie tworzysz jakieś teorie. To jest fachowe forum a nie Pudelek, tu liczą się konkretne dane anie twoje marzenia. Masz w ogóle pojęcie co to jest sieć Networks, jak przebiega refarming na BTS-ach?
W Play są oferty z limitem 100/200/300GB a potem lejek 1Mb/s. A do sciagania TB danych to w Play nie korzysta się z abonamentu tylko z usługi Noce bez limitu na pre-paid z taryfą InK50, sam korzystam w godzinach 0-9 i ssię do bólu z maksymalnymi prędkościami 200-300Mb/s a kosztuje mnie to niecałe 8 zł/m-c. Ale na ten temat to trzeba mieć wiedzę, BTS 5GR z agregacją 4 pasm w poblizu , do tego odpowiedni sprzęt i antene.
W Orange jest 250GB i noce poza limitem ale jednocześnie lejek techniczny 10Mb/s jak przesadzisz z poborem danych dostaniesz takie lejce do końca dnia. Ale w takich lokalizacjach jak twoja te 10Mb/s z LTE800 może nawet nie zostać zauważony.
MiloszPL

A dasz mi linka do takiej karty? Na innym forum zamiescilem nowe screeny. Ok, rozumiem cie mistrzu.
MiloszPL

Kupilem at 504 i rpedkosci sa ciut nizsze od akc2 uni
ODPOWIEDZ