Internet Orange LTE - Wies Koło Radomia

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spawnn6
Początkujący użytkownik forum

Internet Orange LTE - Wies Koło Radomia

Post autor: spawnn6 »

Witam.

Chciał bym zakupić zestaw Modem plus antenę do internetu mobilnego i chciał bym uzyskać jak najlepsze parametry. Obecnie posiadam d-link dwr-116 + huawei e3372. Orange oferuje mi internet z kabla 20Mb/s co mnie średnio zadowala. Wiec pozostaje mi internet mobilny. Mieszkam na Wsi Kruszyna pod Radomiem gm. Jedlińsk. Nie długo mi sie konczy umowa na interent mobilny i oferowali mi Huawei b535 po chyba 12 zł co miesiąc... Zaoferuje ktoś coś dobrego ??

Ostatnio rozmawiałem z konsultantem w Orange i we wsi Bierwiecka Wola ponoć ma stanąć nadajnik lecz dwa telefony do Orange i każdy mówi inna datę jeden mówi ze marzec-kwiecień inny zaś mówi lipiec-sierpień.

Dziękuję.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Re: Internet Orange LTE - Wies Koło Radomia

Post autor: onken »

Dobrze że w tym roku podali chociaż ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Masz Orange po kablu 20Mb/s i w takim miejscu chcesz korzystać z mobilnego Orange? przecież sensowne stacje bazowe networks z agregacja 3 pasm LTE są kawał drogi od ciebie . Sprawdzałeś co się dzieje w tej Bierwieckiej Woli, pozwolenie na budowę jest od 8 m-cy, pozwolenie UKE tez więc trzeba sprawdzić czy masz już stoi.
spawnn6

By mieć internet po kablu Orange musiało by postawić jeszcze słup na mojej działce. Bo linia jest po drugiej stronie ulicy i bez postawienia słupa nic nie będzie. Raz ze niekoniecznie chce słup na mojej działce a dwa to ostatnia rozmowa na ten temat skończyła sie na tym ze Orange się nie opłaca stawiać słupa bo im się to nie zwróci... Wiec nie pozostaje mi nic innego jak internet mobilny.
matek451
Guru bezprzewodowy

A jakie masz teraz dl/UL w Orange, na którym paśmie LTE i przy jakich parametrach sygnału na nim? no i sprawd czy ten maszt juz stoi bo wtedy ten blizszy termin jest mozliwy.
spawnn6

Nie jestem w stanie stwierdzić z którym nadajnikiem się łączy i na którym paśmie. Modem jest wpięty w router. Kiedyś próbowałem zmieniać miedzy Hilink i zwykłym i coś nie szlo i to zostawiłem. Ostatni test...
spawnn6

Witam Ponownie.

Byłem, widziałem :)

Nadajnik już stoi i powinien już działać ale jeszcze nie ma jakiś papierów czy odbioru.
O golnie do nadajnika od miejsca zamieszkania w linii prostej będzie 3,52 km
Spoglądając na pasma jakie będzie nadajnik obsługiwał to będą to wszystkie 4 pasma.
Zatem Co kupić (modem + antena) żeby w pełni korzystać z tego co będzie oferował ten nadajnik.

Edit:

Po rozmowie z konsultantem z Orange graniczny termin startu nadajnika ze wszystkimi pasmami to lipiec tego roku.
Zaś na początku będzie pasmo LTE 800
matek451
Guru bezprzewodowy

no to nie dość ze musisz czekać to Orange postawił kolejne g.... z only 800/900MHz i LTE800./ Te 10MHz szybko się zapcha i będzie podobna nędza jak teraz.
spawnn6

Powiedzieli ze na początek będzie LTE800 później będą następne pasma... ale to ponoć do Lipca ma być reszta...
Dlatego zastanawiam się jaki modem kupić.. Orange oferuje B535 lub B618. Jeszcze widzę że jest B818...
matek451
Guru bezprzewodowy

To co mówią a co będzie to inna para kaloszy, już nastawiali tysiące takich stacji 800/900MHz w całej Polsce i od dawna nic na większości nie robią. Do Orange w takich warunkach wystarczy b535, u nich na raty za 24x17 czyli 408 zł a na wolnym rynku 250-300 zł.
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

Na taką rozbudowę nie masz co liczyć, z nowych stacji w woj. mazowieckim NetWorkS 800/900 uruchomionych w ciągu ostatnich 2 lat tylko jedna została rozbudowana niedawno o tylko pasmo 1800...
Pozdrawiam
spawnn6

Czyli co nie ma sensu pakować kasy w B618 albo B818 ??
Ale patrząc na nadajnik w Dobieszynie, stare żdżary i Miejska Dąbrowa to telefon łączy się z kilkoma pasmami. Czasami że wszystkimi czterema.

Nie chce kupować czegoś co za chwilę będę musiał zmienić...
matek451
Guru bezprzewodowy

Te dalsze wymienione BTS-y NetWorks Jedlanka, Stare żdżary sa po rearmingu i maja po 3 pasma lte, Miejska Dabrowa działa na 3 pasmach LTE w tym z lte2600, Mozliwe że na tym nowym tez pojawi się coś więcej niz lte800 . Na dziś zakup B535 wydaje się optymalny jesli chcesz skorzystać z tych odleglejszych stacji bazowych, agreguje LTE2100+1800, LTE2100+800 i LTE1800+800. Na LTE2600+1800 trudno liczyć z Dąbrowy. Warto pokazać screeny z netMonstera na teleonie który łaczy się z kilkoma pasmami w agregacji.
spawnn6

Wracając dziś z pracy postanowiłem zrobić testy na telefonie.
Tak to mniej więcej się prezentuje.
Do nadajnika w miejscowości Stare Żdżary czy też Jedlanka mam jakieś 8 km w linii prostej.
ODPOWIEDZ