Witam.
No i stała się tragedia. Czas wyprowadzić się z zasięgu światłowodu ( jak zyć?? ☹ ☹ ) i rozpocząć przygodę z internetem mobilnym. Nowe lokum znajduje się w miejscowości Miękowo niedaleko Poznania. Znalazłem ofertę biznes magenta VIP. Czy on faktycznie jest bez limitów? Czy będę mógł korzystać z niego nie patrząc na limity (aktualnie mój dzienny transfer potrafi dojść do 200GB). Jaki sprzęt do tego dobrać? Do najbliższego BTS 2600 mam 3,8km, do 2100 mam 0,5km. Stoję na szczycie górki więc z widocznością anten nie powinno być problemu.
Na co zuzywasz 200GB dziennie ? Mangenta ma faktycznie internet bez limitu więc za bardzo nie masz wyboru. sprawdz tylko czy opłaca ci się brać w tej lokalizacji vIP z no limit na prędkośc czy któryś z pakietów z DL do 60/20Mb/s. Robiłes tam jakies testy T-Mobile? Bo za ciekawie to tam nie jest, sieć netWorks w tym rejonie opiera się na stacjach bazowych z LTE2100, LTE1800 i lTE800 czyli klienci T-Mobile mają do dyspozycji 30MHz pasma na nich. Te BTS-y to Owińska, Czerwonak-Gdyńska ( Młyny) i Poznań -Podbiałowa 11. Najblizsza stacja dysponująca tymi pasmami i LTE2600 to Poznań-Miętowa, czyli agregacja 4 pasm LTE na 45MHz pasma.
Zacznij od testów na zewnątrz z kartą T-Mobile w teleonie Android z aplikacja https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena z niej i jakiś speedtest. W T-Mobile wybór sprzętu ograniczony praktycznie do B535 z agregacją 2 pasm LTE, skorzystasz na nim z agregacji LTE2100+1800 lub LTE2100+800/1800+800. a jesli uda się skorzystać z lte2600 na miętowej to LTE2600+1800/2100 wymuszajac je HManagerem.
Dzięki wielkie. Dziś przeprowadzę testy nad dachem i prześle screeny. Przeprowadzałem tylko speed test z playem i wyszło mi 22/9 Mbps. 200Gb to taki maks kiedy trafią się premiery w 4K. Już mi kiedyś jedna kablówka pisała że przeginam. Youtube, netflix, hbo go + premiery z innych źródeł, do tego streem z kamer cctv i się nazbiera. A nie chcę ciągle pilnować transferu.
Jest jeszcze orange 999GB. Jak troche przystpouje z 4K to może sie zmieszczę.
Sam pobieram po 1,5-2TB na m-c filmów w 4K ale zawsze w nocy na karcie InK50 w Play i usłudze NbL, koszt 8 zł/m-c. Działa w godzinach 0-9, film 50-60GB pobieram w Play z prędkościami 20-30MB/s więc z reguły około 45minut.
A co to za karta T-Mobile ? Pre-paidy głosowe w T-Mobile z reguły mają ograniczenie do 15Mb/s, karta internetowa pre-paid taka z napisem 111GB ich nie posiada. orange i T-Mobile łaczą się z BTS-em Networks, Gdyńska w agregacji LTE2100+1800, sygnał dobry .Play agregacja LTE1800+900+2100 z Gdyńskiej, sygnał nieco gorszy. Ogólnie działa ale bez szału u wszystkich, sprawdź DL/UL między 20-23.
Kupiłem zwykły starter T-mobile. Z tego co pamiętam to miał znaczek nieskończoności na okładce. Nie wiedziałem ze ma to jakieś znaczenie . Musze kupić inny. Widzę z okienka na dachu anteny na elewatorze na Gdyńskiej.
Kupiłem nowy starter, ten z 111. Nie wiem co jest z nim nie tak ale nie działa LTE. Sieć łapie jakoś mega długo i jest tylko 3g. Sprawdzałem w kilku lokalizacjach. Nawet doładowałem konto.
Udało mi się włączyć LTE na starterze ze 111. Trwało to tylko 3 dni i 2 rozmowy z konsultantami. Oni są tam zwyczajnie mało poważni. Niestety włączyli to LTE jak już wyjechałem z nowej lokalizacji. Potestuje t-mobile i orange w niedziele. Powiedzcie mi tylko proszę jaki sprzęt do tego. Tak żeby nie zrujnował mnie finansowo a wyciągnął max z masztów, które mam w okolicy.
Nareszcie się udało przetestować T-mobile. W speedtescie wygrywa. Chyba mam zwycięzce. Powiedzcie tylko jaki sprzęt do tego najlepszy? Czy brać coś od T-mobile czy kupić samemu?
Telefon pokazał gołe LTE2100 z Czerwonaka ale po PCI oraz speedtescie widać ze to agregacja z LTE2100+1800 na tym BTS-ie, brak LTE2600.Sygnał dostateczny, prędkości OK choć bez szału ale brak lTE2600 robi swoje. Do takiego BTS-a i T-Mobile wystarczy pewnie B535. No i powtórz jeszcze testy