Wykrycie wzmacniacza sygnału
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wykrycie wzmacniacza sygnału
Czy jest jakiś sposób na wykrycie czy ktoś w okolicy używa wzmacniacza sygnału? Mam podejrzenia, mieszkam na przedmieściach Warszawy w zabudowie szeregowej. Korzystam z internetu LTE w sieci Otvarta (nadajniki Plus), mam na dachu antenę kierunkową ATK ze sklepu Dipol.
W pobliżu mam 2 maszty z nadajnikami Plusa - dalszy około 2,2km w dodatku słabo widoczny z miejsca zamocowania anteny oraz bliższy 1,5km z dobrą widocznością. Różnica w azymucie około 90 stopni. Problem jest taki że niezależnie od tego w którą stronę kieruję antenę to router łączy się z dalszym masztem. Parametry niby niezłe, RSRP -80dBm kiedy namierzam się na dalszy maszt, po przekręceniu anteny o 90 stopni -88dBm, prędkość dochodzi nawet do 80Mbps, router niby cały czas połączony z siecią, ale internet co chwilę przerywa, nie da się załadować strony, po kilkunastu sekundach oczekiwania zaczyna działać i tak w kółko.
Stąd moje podejrzenia - może łączę się z jakimś repeaterem który gubi sygnał? Mogę to jakiś sprawdzić? Zgłosić?
W pobliżu mam 2 maszty z nadajnikami Plusa - dalszy około 2,2km w dodatku słabo widoczny z miejsca zamocowania anteny oraz bliższy 1,5km z dobrą widocznością. Różnica w azymucie około 90 stopni. Problem jest taki że niezależnie od tego w którą stronę kieruję antenę to router łączy się z dalszym masztem. Parametry niby niezłe, RSRP -80dBm kiedy namierzam się na dalszy maszt, po przekręceniu anteny o 90 stopni -88dBm, prędkość dochodzi nawet do 80Mbps, router niby cały czas połączony z siecią, ale internet co chwilę przerywa, nie da się załadować strony, po kilkunastu sekundach oczekiwania zaczyna działać i tak w kółko.
Stąd moje podejrzenia - może łączę się z jakimś repeaterem który gubi sygnał? Mogę to jakiś sprawdzić? Zgłosić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wykrycie wzmacniacza sygnału
Zgłoś do operatora, on powinien dalsze działania podjąć (diagnostyka sieci własnej itp.).
Nie pomagam na PW!
- radius
- ** Moderator **
Według mnie sektory na obiektach są tak ustawione, ale przeglądając ostatnio wzmacniacze na Aliexpress rzeczywiście widziałem takie z GSM900, WCDMA2100 i LTE1800.
Z jakiego routera korzystasz? Na jakich częstotliwościach?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
- Tinkas
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak wyżej - zgłoś operatorowi. Jeśli coś jest na rzeczy, to bardzo szybko winowajcę odwiedzą smutni panowie z odpowiedniego urzędu 

-
- Początkujący użytkownik forum
Asus 4G-AC68U, łapię 2600 zarówno FDD jak i TDD z Plusa albo 1800 z Aero2, z tego samego masztu.radius pisze:Według mnie sektory na obiektach są tak ustawione, ale przeglądając ostatnio wzmacniacze na Aliexpress rzeczywiście widziałem takie z GSM900, WCDMA2100 i LTE1800.
Jak na razie operator mnie olał i kazał sprawdzić czy na innym urządzeniu jest ten sam problem...wojteks pisze:Zgłoś do operatora, on powinien dalsze działania podjąć (diagnostyka sieci własnej itp.).
- Tinkas
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Guru bezprzewodowy
A na jakiej podstawie takie domysły? Operator doskonale wie czy ktoś zakłóca mu działanie stacji bazowej, reaguje na takie zgłoszenia. Wcale nie jest powiedziane ze to jest kwestia pracy wzmacniacza sygnału, to przecież Plus , trzeba sprawdzić w którym punkcie styku sa te problemy a nie od razu pisać do UKE.