Antena do Huawe B529 od T-Mobile

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hoday
Początkujący użytkownik forum

Antena do Huawe B529 od T-Mobile

Post autor: Hoday »

Witam wszystkich
Zgłaszam się do Was z prośbą o pomoc w doborze anteny do ww. routera
Posiadam Internet mobilny z T-mobile i co prawda przez pierwsze miesiące chodził on bez zarzutu, transfer danych utrzymywał się na poziomie 2mb/s
nie jest to oszołamiający wynik, ale zupełnie dla mnie wystarczał, jednak przed wczoraj psotanowiłem zakupić nowy komputer i problem pojawił się gdy zacząłem pobierać większe ilości danych, transfer z owych 2Mb/s po chwili zaczął zwalniać nawet do 50Kb/s co jest lekkim żartem, możliwe że to tzw. "lejek" i pewnie coś jest na rzeczy, ale przed rozmową z T-mobilem spróbuję jeszcze wspomóc sygnał anteną
Dodam że do nadajnika mam ok 2.5km w linii prostej i znajduje się on na podwyższeniu, a problem właśnie z transferem danych zaczął się pojawiać właśnie gdy zacząłem pobierać wyższe ilości danych.
Mieszkam w domu piętrowym, komputer jak na razie stoi na dole wraz z routerem, zaraz dodam zdj z wynikami z huaweimenager'a.
Dziękuję z góry za wszystkie wypowiedzi
Hoday

Re: Antena do Huawe B529 od T-Mobile

Wyniki z HuaweiMenagera i speedtest, kiedy router stał w pokoju na dole i górze, robione ok. 5 min po sobie
Wyniki z pokoju na dole :
https://gyazo.com/5080d0faf6a6bfcd3292fb699e9e62ab - HuaweiMenager
https://gyazo.com/785b9f78ceb763fc5ecd1feef87cb2aa - SpeedTest
https://gyazo.com/46ff5bb6d5284172cbc0618aa49c0e42 - SpeedTest 2
Wyniki z pokoju na górze :
https://gyazo.com/73f9eed2f73a070a82bd281dc0a6a6d6 - HuaweiMenager
https://gyazo.com/43f0630fa3bab4c2c71ef45cabae047b - SpeedTest
https://gyazo.com/418e3cf101098802a1d09ced64e4e263 - SpeedTest 2

Tak jak widać wyniki w HuaweiMenager na piętrze są lepsze, jednak nie przekłada się to na wyniki w speedteście, nie znam się też na tym tak dobrze, więc zanim zadzwonię do T-Mobile przeprowadzić z nimi rozmowę, chcę zainwestować w antene i sprawdzić czy to coś pomoże
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A czego oczekujesz po T-Mobile, masz bardzo dobre prędkości u tego operatora, oby ci się takie tylko utrzymaly. Sam sobie wybrałeś operatora, który w twojej lokalizacji od poczatku nie był w stanie swiadczyć usługi normalnego dostepu do internetu. Takich lokalizacji w Polsce sa tysiace, jesteś jednym z wielu który ma taka padlinę od Niemca. Nie masz żadnych szans na poprawienie prędkości internetu od T-mobile, antena zewnętrzna tego nie zmieni.
Hoday

Czyli twierdzisz że to lejek?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Ale jak to oferta ?
Jaka umowa, jaki lejek w umowie ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Hoday

Jest to Internet domowy od T-Mobile pakiet 200GB danych z routerem Huawe b529
Internet mam już 5 miesięcy i nigdy nie było z nim problemu, prędkość pobierania wahała się w granicach od 500Kb/s do 3Mb/s +
Teraz tak jak już wspominałem kupiłem nowy komputer i postanowiłem pobrać kilka rzeczy, prędkość pobierania startuje z 2Mb/s i spada ciągle aż do 50-100 Kb/s i tak jest potem ciągle, prędkość skacze, ale marginalnie na pobranie pliku 10GB potrzebuję ok. 24h, więc no :x
Tak jak wspominałem, problemu z Internetem nie było, nie chodził on oszołamiająco, ale nie było takich spadków jak teraz, wiem że to tylko Internet mobilny i jego praca może być zakłócona przez wiele czynników
Mieszkam w Tadeuszowie( woj. świętokrzyskie) mam nie daleko siebie ok. 2 lub 3 nadajniki od T-Mobile i kilka innych, ale one są dalej oddalone ode mnie, więc może jeśli sprawdzicie BTS'y wokół mnie to pomożecie dobrać antene na odpowiednie pasmo bo tak jak już wspominałem ja się zbytnio na tym nie znam i wolę zapytać osób, które mają większe doświadczenie w tym ode mnie
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A czy ja pisałem coś o lejku? Łączysz się z bieda BTS-em NetWorks Słupia nadbrzeżna i z na nim nędza only 800/900MHz czyli LTE800 na 10MHz pasma, z założenia wolne, a w rzeczywistości przeciązone przez klientów. Z niego nie wyciągniesz nic więcej, nalezy sprawdzić czy masz szanse na połączenie z BTS-ami NetWorks Tomaszów lub Annopol, bo to twoja jedyna szansa na szybszy internet jeśli zostały zmodernizowane i poddane refarmingowi na 1800/2100MHz.
Nalezy zrobić testy pod BTS-em Networks Tomaszów na twoim kierunku i sprawdzić czy uruchomiono na nim LTE1800 i LTE2100 T-mobile, pozwolenia są. Mozesz tez wystawić na poczatek b529 za okno, wymusić na nim po kolei pasma LTE1800 i LTE2100HManagerem i pokazać screeny z tych pasm oraz speedtesty.
Konsekwencja wyboru niewłaściwego operatora, oferty i sprzetu i braku anteny.
Hoday

Ja wspomniałem o lejku ponieważ problem zaczął występować dopiero od dwóch dni kiedy zacząłem pobierać wieksze ilości danych w ciągu poprzedni 5 miesięcy Internet dawał sobie radę dość dobrze i nie mogłem na niego narzekać, co do operatora tak to nie był najlepszy wybór, ale jestem laikiem w tej sprawię a z dostawcami Internetu w mojej okolicy krucho, więc zdecydowałem się na mobilny ze względu na nie tak tragiczną odległość od BTS'a
Testy zrobię później i dam znać jak one wyszły
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Może pobrałeś te 200 GB i wskoczył lejek.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ