Aktualnie korzystam z zabytkowego już routera TP-LINK MR3420, modemu Huawei E3272 oraz zewnętrznej anteny Cybertech (niestety nie jestem w stanie podać modelu). Ostatnimi czasy zestaw ten przestał działać (czytałem na forum ze ten zestaw ma problemy z zasilaniem USB - co mnie zdziwiło, bo przez 5 lat ten zestaw działał bezproblemowo....), a jako że nosiłem się od dłuższego czasu z wymianą routera, stwierdziłem że to już ten moment.
Internet mam z PLAYa - z racji tego że mam wiele usług w tej sieci, zmiana jej na inna nie wchodzi w grę - chciałbym zostać przy bieżącym operatorze.
Prędkości które osiągałem na w/w setupie oscylowały maksymalnie wokół 10Mb/s. Po przełożeniu karty SIM do telefonu i wykonaniu testu speedtest wewnątrz budynku, osiągnąłem taki wynik (także chyba jest potencjał?):

Przez tydzień studiowałem wnikliwie forum, chciałbym router z wbudowanym gniazdem na kartę SIM oraz wbudowaną obsługą VPN (mam nadzieję że poniższe modele ją posiadają?), tak więc wyselekcjonowałem wstępnie 2 routery:
- Huawei B535
- Huawei B715
+ ps. gdzie znajdę informacje jakie pasma konkretnie agregują w/w routery?
Czytałem też o agregacji pasm, więc chcąc sprawdzić do jakiego nadajnika się łącze i jakie on obsługuje pasma zainstalowałem aplikację Network Cell Info Lite:

Niestety sprawdzić to mogę tylko prze tel, bo jak napisałem wyżej router z modemem wysiadł, więc nie jestem w stanie podać do jakiego i na jaki BTS jest skierowana antena - wizualnie jest skierowana na północ, na BTS:
ul. Podmiejska - Elektrownia Rybnik
GPS: 50,133333,18,522500
I tutaj jest punkt w którym utknąłem, ponieważ nie potrafię na mapie znaleźć BTSa z ID 10258...
Moja lokalizacja to +/- http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 73&zoom=19 i z tego co sprawdzałem, żaden z nadajników Play w promieniu nie ma takiego eNBID, albo robię coś źle?