Porada odnoście instalacji anteny LTE

Anteny MIMO, montaż, pasma, stacje bazowe, RSRP, RSRQ, SINR, widoczność radiowa i pomiary sygnału.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kowal999
Początkujący użytkownik forum

Porada odnoście instalacji anteny LTE

Post autor: kowal999 »

Witam wszystkich.

Chciałbym się poradzić osób będących w temacie anten LTE o sens jej montażu w konkretnym przypadku.

Obecnie jestem na etapie wykańczania mieszkania i już widzę po komórce że zasięg LTE jest tragiczny.
LTE niby łapie, ale prędkość rzędu 2-3mbps wewnątrz, do około 6-8 na balkonie. Baterię też zjada w zastraszającym tempie.

Docelowo będę korzystał w mieszkaniu z internetu od Plusa i pozostaje pytanie czy antena coś poprawi.

Mieszkanie usytuowane jest na parterze, w Gnieźnie ul Wrzesińska 19.
Mam balkon od ulicy, oraz okna po przeciwnej stronie budynku.

Czy w powyższym przypadku antena coś pomoże? Jeśli tak, to jaką antenę zastosować i w którą stronę ją nakierować?

Załączam umiejscowienie bloku na mapce z btsearch
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Porada odnoście instalacji anteny LTE

Post autor: matek451 »

Jak gniezno i Plus to pewnie oferta https://www.plus.pl/news/art-8341-lte-p ... -i-slupsku więc po co ci antena do tego szajsu IDU-ODU300 ? BTS z TDD LTE2600 na Słonecznej 25, to moloch z tym pasmem i FDD LTE2600, LTE1800 i LTE900. Pokaz screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl test na balkonie i speedtest. Pewnie i tak połaczy cię z tym na Pstrowskiego 3 z LTE1800 i LTE900.
kowal999

Z plusa mam tylko kartę. Router mam swój (obecnie TP-link MR3420 + E3276) który tez będzie trzeba zmienić. Na obecnym mieszkaniu śmiga, na nowym nie łapie zasięgu. Podeślę screeny popołudniu.
matek451
Guru bezprzewodowy

zestaw cokolwiek zabytkowy i egzotyczny. to i tak dziw ze to działa bo E3276 to prądożerny modem. Ogólnie MR-3420 do obsługi modemów LTE to pomyłka, niewydajne prądowo USB, mało pamięcu i słaby procesor więc przy pracy po wii i jednoczesnej obsłudze modemu LTE przy słabym sygnale resetuje modem. lepiej działa na dedykowanym OpenWRT MiFi od Cezarego i z modemami HiLink. Oferta Premium LTE Plusa tylko na ich szajsie iDU-ODU300 i na TDD2600, BTS na P strowskiego blizej ale bez LTE na pasmach 2600MHz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kowal999 pisze:Docelowo będę korzystał w mieszkaniu z internetu od Plusa i pozostaje pytanie czy antena coś poprawi.
Zacznijmy od tylu: w miejscu w którym to planujesz nie ma szans na internet po kablu/światłowodzie?
Nie pomagam na PW.
kowal999

No więc tak, za każdym razem komórka zapina się pod nadajnik na Pstrowskiego. Testowałem na balkonie od strony ulicy oraz przez okno od podwórka. Różnice w prędkościach oczywiście na korzyść ustawień anteny od ulicy. Teraz pytanie, o długość kabla, wychodzi mi około 11m. Dużo stracę na tej długości? Do okna od podwórka mam 7,5m, ale za to połączenie wolniejsze.
kowal999

key pisze:
kowal999 pisze:Docelowo będę korzystał w mieszkaniu z internetu od Plusa i pozostaje pytanie czy antena coś poprawi.
Zacznijmy od tylu: w miejscu w którym to planujesz nie ma szans na internet po kablu/światłowodzie?
Niestety deweloper się nie popisał, wykonał instalacje po swojemu niezgodnie z obowiązującym prawem. Także mam dostęp do kablówki od operatora z którym dogadał sie deweloper. Poprawić nie chce, więc jest z nim walka przez urzędy. Inna sprawa że w plusie mam jeszcze umowę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Speedtest z 10 rano bez zadnego znaczenia le już widać ze lTE1800 z BTS-a na pstrowskiego jest zapchany, Dl=UL. Wieczorem to tam jest tragedia. Ale to norma dla Plusa czyli najgorszego operatora mobilnego w polsce, takie BTS-y w miastach sa przeciążone na maksa. pomył z Plusem słabiutki, nikt zorientowany nie korzysta z tego operatora jak ma wybór. Pewnie lepiej bedzie z tego na słonecznej na pasmach FDD/TDD LTE2600 ale do niego się nie logujesz. Trzeba sprawdzić wieczorem pod nim jak działa. Wyjścia za bardzo nie masz skoro związałeś się nie wiedzieć po co z Plusem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kowal999 pisze:Także mam dostęp do kablówki od operatora z którym dogadał sie deweloper.
I co ten dostawca nie oferuje internetu pa kablu?
kowal999 pisze:Inna sprawa że w plusie mam jeszcze umowę.
A jakie to ma znaczenie, obecnie za 5zł/miesiąc internetu backupować się nie da.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kowal999 pisze:Niestety deweloper się nie popisał, wykonał instalacje po swojemu niezgodnie z obowiązującym prawem.
Co to konkretnie znaczy?
kowal999 pisze:Także mam dostęp do kablówki od operatora z którym dogadał sie deweloper.
Mozesz podac co to za operator?
Nie pomagam na PW.
kowal999

Tak wygląda to pod nadajnikiem na Pstrowskiego.
Dodam że z balkonu o tej godzinie już z tym nadajnikiem się nie łączy tylko z dalszego na lte900. Z prędkością ledwo 1,5mbps. Patrzyłem jeszcze na orange ale tam Też prędkość 5/5mbps
ODPOWIEDZ