Pomoc w doborze Routera LTE.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze Routera LTE.
Witam.
Chciałbym abyście mi pomogli w zakupie odpowiedniego routera LTE. Właśnie podpisałem umowę z Plusem z routerem ZTE, lecz niestety nie spełniał moich oczekiwań odnośnie stabilności pingów. Dlatego odstąpiłem od umowy i wziąłem kolejną bez urządzenia. W mojej lokalizacji korzystając z LTE plus na telefonie (iphone) podpiętego kablem usb do komputera, działa wyśmienicie. Pingi stabilne, pobieranie i wysyłanie na dobrym poziomie. Nie miałem takich dobrych osiągów na wspominanym wyżej routerze. Dlatego pytam o kupno samego urządzenia, które miałoby takie same dobre osiągi co na telefonie. Proszę o pomoc.
Chciałbym abyście mi pomogli w zakupie odpowiedniego routera LTE. Właśnie podpisałem umowę z Plusem z routerem ZTE, lecz niestety nie spełniał moich oczekiwań odnośnie stabilności pingów. Dlatego odstąpiłem od umowy i wziąłem kolejną bez urządzenia. W mojej lokalizacji korzystając z LTE plus na telefonie (iphone) podpiętego kablem usb do komputera, działa wyśmienicie. Pingi stabilne, pobieranie i wysyłanie na dobrym poziomie. Nie miałem takich dobrych osiągów na wspominanym wyżej routerze. Dlatego pytam o kupno samego urządzenia, które miałoby takie same dobre osiągi co na telefonie. Proszę o pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze Routera LTE.
A gdzie korzystasz z pseudo lidera LTE czyli Plusa, z której stacji bazowej Plusa i na jakich pasmach? Pokaż jakiś speedtest z godzin 19-23 na Iphonie. na tym telefonie nie zrobisz żadnej porzadnej diagnostyki Plusa, masz jakiś sprzęt z Android? No i mam nadzieję że wiesz ze Plus nie ma oferty bezlimitu danych i prędkości i jak działa FUP?
-
Lokalizacja Jarocin. Nadajnik mam 200m od domu (jeśli o to pytasz). Mogę odpalić stary telefon na androidzie i porobić testy. Odezwę się wieczorem w takim razie. Jakim programem zrobić te testy? Ofertę mam na 60GB miesięcznie, lecz jeśli jestem cały czas w LTE, to po wyczerpaniu limitu, nadal mam prędkość LTE, ale do wyczerpania maksymalnie 4-krotność posiadanego limitu, czyli w zasadzie miesięcznie mam do wykorzystania 240gb. A te testy mają jakieś znaczenie, skoro na 100 procent wiem, że na telefonie pingi mam stabilne nawet w godzinach wieczornych?
- wojteks
- *** Administrator ***
Masz piękne marzenia, FUP szybko to zweryfikuje. No chyba że masz to na piśmie w co wątpię.MateuszWajcha pisze:Ofertę mam na 60GB miesięcznie, lecz jeśli jestem cały czas w LTE, to po wyczerpaniu limitu, nadal mam prędkość LTE, ale do wyczerpania maksymalnie 4-krotność posiadanego limitu, czyli w zasadzie miesięcznie mam do wykorzystania 240gb.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Bajkopisarze coraz częściej zaglądają na forum ale teraz to pojechał po całości z tym 4 krotnym limitem. na piśmie nic nie ma tylko łyknął bajki jakiegoś konsultanta Plusa. fup załacza się od razu po tych 60GB, pierwszy lejek 20Mb/s jesli Plus przypadkiem działa szybciej, potem kolejne. Przy około 160Gb zejdzie di 0,5mb/s potem jeszcze troche i z reguły laduje się na 32Kb/s do końca okresu rozliczeniowego, mam 100GB limit i wykonałem próbę .po około 200GB jest 0,5Mb/s wiec i tak nie korzystam. Zresztą u mnie Plus to internet ostatniego wyboru, taki zapas zapasów. Z reguły bez FUP działa 5-15Mb/s. wielkopolska to i tak bastion Plusa a w Jarocinie to ma molocha z FDD LTE2600, TDD LTE2600, LTE1800 i LTE900 , TDD na 8 sektorach, zasilany światłowodem, to ten na Dalkii.
- onken
- ** Moderator **
W umowach na firmę ( ale nie tych z netu ) jest np w regulaminie zapis że 60 GB plus jak się nie mylę 210 GB poza pakietem w LTE
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Z palca sobie tego nie wyssałem, ale jak najbardziej mogłem jak to napisałeś "łyknąć" jak pelikanmatek451 pisze:Bajkopisarze coraz częściej zaglądają na forum ale teraz to pojechał po całości z tym 4 krotnym limitem.
Co do pomiarów:
https://www.speedtest.net/result/9090490723
- onken
- ** Moderator **
Już po tym widać że nadajnik przeciążony.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Srał pies, że przeciążony, srał pies, że mnie zrobili w jajo z limitem. W tym momencie używam LTE, ale z telefonu podpiętego do kompa, gram w gre sieciową, gadam na TS i przeglądam internet. żadnych skoków pingu. Na routerze który mi dali były skoki pingów. Proszę was o to, byście mi doradzili, jaki router wybrać, abym nie miał problemów z pingami.
- onken
- ** Moderator **
A który to ZTE ?
Ogólnie to polecam wybrać Huaweia
Ogólnie to polecam wybrać Huaweia
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
A od kiedy to router z modemem LTE jest przyczyną skoków ping ? NCI na telefonie nic nie mówi o agregowanych pasmach, zrób test na https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena i speedtest. telefon łaczy się z samym FDD LTE2600 Plusa na Sportowej 6. na BTS-ie tez LTE1800 i LTE900 aero2 i agregacja tych 3 pasm LTE. Na Mf286+ należało na poczatek wymusić tez po kolei tylko samo LTE2600, LTE1800 i sprawdzić jak wyglada ping w grach na nich . Do tego screen z informacją o urzadzeniu. na tym routerze pasmami zarzadza sie w WebuI. niestety ale ty tego nie zrobiłeś, nie wiadomo więc z jakimi pasmami LTE łączył sie na AUTO i czy działał w LTE-A. w agregacji ping bywa gorszy, a na AUTO router czasami skacze po pasmach LTE. Teraz weźmiesz kolejny router, ustawisz na AUTO i będzie powtórka z rozrywki.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Z limitem kolega ma rację . Ostatnio pisałem że jest na firmę oferta z 50 GB podstawy do tego 200 GB w lte i gratis noce. Po wyczerpaniu 250 GB prędkość spada do 1 Mbita . Więc nie ma tragedii . Oferta jest dostępna tylko u doradcy biznesowego nie w sklepie.
Oferta jest za 50 zł br. plus router 535 na własność nie na raty jak w salonach za coś ok. 50 zł jak dobrze pamiętam.
Jak ktoś ma u siebie dobre prędkości neta ,to oferta naprawdę nie jest zła. Sam bym w to wziął gdybym nie miał Tmobile na starych warunkach bez limitów z umową na 3 lata. Ostatnio Plus u mnie dołożył po latach LTE na 900 i 2600 do starego jak świat 1800.
Oferta jest za 50 zł br. plus router 535 na własność nie na raty jak w salonach za coś ok. 50 zł jak dobrze pamiętam.
Jak ktoś ma u siebie dobre prędkości neta ,to oferta naprawdę nie jest zła. Sam bym w to wziął gdybym nie miał Tmobile na starych warunkach bez limitów z umową na 3 lata. Ostatnio Plus u mnie dołożył po latach LTE na 900 i 2600 do starego jak świat 1800.