Bardzo niska prędkość internetu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzesiek810777
Użytkownik forum

Bardzo niska prędkość internetu

Post autor: grzesiek810777 »

Witam!

Mam takie pytanie zwiazane z ipluse. A mianowicie:
chodzi mi o to ze posiadam internet w sieci iplusa i zauwazylem problem z transferami i szybkoscia otwierania sie stron (masakra)
predkosc na dzien dzisiejszy mam GPRSa na telefonie se k 510i ( modem comander 2 w serwisie)
postanowilem zrobic formata aby internet zaczal szybciej chodzic
lecz odziwo po formacie strony jeszcze sie wolniej otwieraja ( zaznacze od razu ze nie chodzi tu o to ze zmniejszyli mi transfer bo dopiero dzisiaj dostalem smsa ze maja wkrotce obnizyc ........... ale mniejsza o to)!
antyvirusa mam NOD32

Drugi problem to zwiazany z modemem comander2 i zasiegiem EDGE (wiem ze to ie ten dzial ale juz nie chialem przeskakiwac tylko jednym zamachem opisac problem)
mieszkam w miejscowosci Głogów ( Dolny slask) wedlug bazy bts-ow zarejestrowano w tym miescie 7 nadajnikow .
6 - 900Mhz i tylko jeden 1800Mhz
wedlug netmonitora lapalem nadajnik 900Mhz blisko mojego domu niestety z tego nadajnika mialem tylko predkosc GPRS
znalazlem na forum pomysl na zrobienie tuby aluminiowej zrobilem tak i odziwo zlapalem dzieku temu EDGE na netmonitorze zarejestrowalo mi nadajnik 1800Mhz
ale po jakims czasie nadal lapalem ten nadajnik tylko ze juz mialem predkosc GPRS
i wlasnie nie wiem dlaczego.
planuje kupic telefon nokia 6020 zeby zastapic modem bo wiem ze ma EDGE
nie wiem czy to bedzie dobry pomysl chyba ze ktos mi lepiej doradzi na jakim telefonie najtaniej uzyskam predkosc EDGE?
za wszystko z gory dzieki:))))

[ Dodano: 2007-12-27, 23:07 ]
aha zapomnialem jeszcze dodac ze mam zakupiona antene ATK-20 i bez zadnych rezultatow
alntena stala sie zbedna ( kasa wyrzucona w bloto)
Ostatnio zmieniony 2007-12-28, 00:20 przez grzesiek810777, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Bardzo niska prędkość internetu

Post autor: wojteks »

Kurcze, przecież to dość duże miasto, nie ma tam jakichś dobrych sieci WiFi? (bo rozumiem że noestradopodobnej usługi nie chciałeś) i pewnie cyrograf na 2 lata podpisałeś. Czy patrzyłeś na netmonitor jakie BTSy w okolicy widać, a co na to mapa: http://www.wieprz.net/bts/
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

grzesiek810777 pisze:planuje kupic telefon nokia 6020 zeby zastapic modem bo wiem ze ma EDGE
Ma ale tylko do 177 kb/s. Rozejrzyj się lepiej za 6230.
grzesiek810777 pisze:lecz odziwo po formacie strony jeszcze sie wolniej otwieraja
To normalne.
grzesiek810777
Użytkownik forum

a co sadzicie o nikii 7250i?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

grzesiek810777 pisze:a co sadzicie o nikii 7250i?
Lepiej poszukaj coś lepszego. :dobani:
grzesiek810777
Użytkownik forum

to w ostatecznosci jaki mam wybrac telefon z Edge?
bo ja juz sam nie wiem bo jak juz pisalem mam modem comander 2 tylko mnie on denerwuje jest niestabilny i chcialbym o podobnych parametrach telefon zastapic .
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

grzesiek810777 pisze:zaznacze od razu ze nie chodzi tu o to ze zmniejszyli mi transfer bo dopiero dzisiaj dostalem smsa ze maja wkrotce obnizyc ......
To może oznaczać, że już masz założony limit transferu. Poczekaj do nowego okresu rozliczeniowego.
grzesiek810777 pisze:znalazlem na forum pomysl na zrobienie tuby aluminiowej zrobilem tak i odziwo zlapalem dzieku temu EDGE na netmonitorze zarejestrowalo mi nadajnik 1800Mhz
ale po jakims czasie nadal lapalem ten nadajnik tylko ze juz mialem predkosc GPRS
i wlasnie nie wiem dlaczego.

Rozumiem, że cały czas korzystałeś z K510i i netmonitora na nim, bo modem masz w serwisie. Powiedz jak mogłeś złapać na nim EDGE, skoro ten telefon ma tylko GPRS? :roll:
planuje kupic telefon nokia 6020 zeby zastapic modem bo wiem ze ma EDGE
Jeśli chcesz uniknąć podobnych problemów kup Nokie z netmonitorem- będziesz mógł programowo wymuszać wszystkie BTS-y. Osobiście doradzam 6630, bo z 6230 będziesz musiał szukać serwisu, żeby wgrać netmonitor (+40zł), więc lepiej trochę dołożyć i mieć spokój. Commandera możesz sprzedać, ale ATK20 się nie pozbywaj. Wystarczy konektor za 10zł i podłączysz do telefonu. Z tego co widać na mapie masz w czym wybierać, a w przyszłości plus może mieć tam NodeB.
grzesiek810777
Użytkownik forum

ja pisalem ze nie mialem limitu do dnia dzisiejszego bo dzisiaj wlasnie mi zalozyli i teraz to dopiero zamula:((((
A jesli chodzi o EDGE to lapalem go na modemie comander2 ktory oddalem na gwarancji jakies 2 tygodnie temu i teraz musialem mzastapic czyms modem a ze mam dodatkowo k510i to go uzylem jako modem

[ Dodano: 2007-12-28, 19:37 ]
dodam jeszcze ze netmonitor mam w se k 750i
Matox
Użytkownik forum

Post autor: Matox »

Ufo atakuje pisze:a w przyszłości plus może mieć tam NodeB.
Możesz wytłumaczyć co to?? ;> Coś w stylu rodzaju połączenia ? Bo mnie to też mogłoby interesować na przyszłość :)

A, grzesiek810777 możesz napisać na jakiej ulicy mieszkasz ?? ;)
grzesiek810777
Użytkownik forum

Wiesz szczerze to ja sam nie wiem co to jest to NodeB.?????
A mieszkam na ulicy saturna.pozdro

[ Dodano: 2007-12-30, 23:35 ]
znalazlem cos o tym NodeB

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9828
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

grzesiek810777 pisze:Wiesz szczerze to ja sam nie wiem co to jest to NodeB.?????
odpowiednik stacji bazowej GSM- w sieci UMTS
ODPOWIEDZ