Sieć domowa LTE schemat połączeń
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieć domowa LTE schemat połączeń
Cześć, mam pytania dotyczące załączonego przeze mnie schematu:
1. czy taki adapter POE jest odpowiedni dla łączenia routera z access pointami?
2. czy trzeba na coś zwrócić uwagę w kwestii przewodów ethernet (jakość, długość itp)?
3. czy taki schemat pozwoli na uzyskanie jednej sieci wifi w domu bez konieczności przełączania się w różnych pomieszczeniach?
4. czy w końcu zestaw ten pozwoli na agregację pasm 800 1800 2100 jeśli takie będą dostępne na BTS?
Jestem dość łysy w tym temacie, a muszę zaplanować wifi w budowanym domu. Z góry dziękuję.
1. czy taki adapter POE jest odpowiedni dla łączenia routera z access pointami?
2. czy trzeba na coś zwrócić uwagę w kwestii przewodów ethernet (jakość, długość itp)?
3. czy taki schemat pozwoli na uzyskanie jednej sieci wifi w domu bez konieczności przełączania się w różnych pomieszczeniach?
4. czy w końcu zestaw ten pozwoli na agregację pasm 800 1800 2100 jeśli takie będą dostępne na BTS?
Jestem dość łysy w tym temacie, a muszę zaplanować wifi w budowanym domu. Z góry dziękuję.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieć domowa LTE schemat połączeń
To nie jest adapter tylko switch z POE, UAP-AC-LITE mają zasilanie 24V Passive POE więc switch musi być z nimi zgodny. Kupujesz takie 3 AP a do nich chcesz zastosować jakiś wynalazek, po co ? Router z GE, AP z GE a switch ze 100Mb/s to nieporozumienie.
Czemu b715 z tymi antenami, jaki operator mobilny i jaka lokalizacja ?
Czemu b715 z tymi antenami, jaki operator mobilny i jaka lokalizacja ?
-
Ok więc ten switch odpada. Jaki zatem? A może lepiej zasilać każdy AC osobnym, dołączonym zasilaczem?
Operator Tmobile, BTS NW Brenna, w innym poście pytałem już o ten sygnał.
Operator Tmobile, BTS NW Brenna, w innym poście pytałem już o ten sygnał.
-
Znalazłem taki wynalazek Router UBIQUITI EdgeRouter X 5x10/100/1000 24V Passive PoE. Jego w miejsce powyższego switcha?
-
- Guru bezprzewodowy
A po co router, przecież chcesz korzystać z b715? Jak 3x UAP-AC-LITE to do niego dedykowany switch https://www.senetic.pl/product/US-8-60W
-
No właśnie to jest druga opcja, aby wszystko podpiąć do b715, bo ma odpowiednią ilość wejść. Czyli rozumiem, że załączony teraz schemat dobrze to obrazuje?
Którą opcję poleacasz, ze switchem czy z osobnymi zasilaczami?matek451 pisze:A po co router, przecież chcesz korzystać z b715? Jak 3x UAP-AC-LITE to do niego dedykowany switch https://www.senetic.pl/product/US-8-60W
-
- Guru bezprzewodowy
Zdecydowanie switch, można uzyć tez z nim kontrolera.
-
Dzięki. Dość drogi ten switch, który wskazałeś. Nie wiesz może czy są jakieś tańsze odpowiedniki?matek451 pisze:Zdecydowanie switch, można uzyć tez z nim kontrolera.
I jakbyś mi, zielonemu w temacie, mógł powiedzieć czemu służyłby ten kontroler?
- wojteks
- *** Administrator ***
Taki system do domu to ogólnie przerost formy nad treścią ale co kto lubi. Podstawa to okablować dom (przynajmniej 1 kabel ethernet w pokoju i na korytarzach) rozchodzące się z centralnego miejsca (switch) i kabel do routera na strych (albo i 2 kable). WiFi tylko do smartfonów/tabletów i laptopów. Wszelkie PC, konsole, TV ... podłączone kablem. I się okaże że nawet w dużym domu 1 typowy AP wystarczy.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Do kontroli konfiguracji sieci -> click.lechyu pisze:I jakbyś mi, zielonemu w temacie, mógł powiedzieć czemu służyłby ten kontroler?
Nie pomagam na PW.