Czy nadal korzystać z E3372, czy kupić router na kartę sim?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Undisclosed
Początkujący użytkownik forum

Czy nadal korzystać z E3372, czy kupić router na kartę sim?

Post autor: Undisclosed »

Witajcie. Mam kartę do internetu mobilnego Nju i próbuję skompletować sprzęt, aby siać ten internet przez WiFi. Mam spadkowy model Megafon M150-2, który jak znalazłem jest Huaweiem E3372. Nie wiem czy nie jest już przestarzały, aby go parować z jakimś routerem z usb. W przypadku odrzucenia tego modemu rozważałem zakup TP-Linka MR200 lub MR400, nie wiem, czy różnica między nimi byłaby w ogóle zauważalna, ale już zauważyłem, że chyba nie polecacie tego sprzętu :) Drugą opcją był router Huaweia, może B525? Jeśli chodzi o samą prędkość, wyczytałem, że mój modem jest do 150 Mbit/s, rozumiem więc, że byłby wąskim gardłem dla każdego routera 300Mbit/s i nie ma sensu dokupywać do niego nic szybszego niż 150Mbit/s? Co polecacie w takim wypadku zakupić? Jeśli router na slot sim to jaki byłby odpowiedni? B525? Lokalizacja to Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska, 200m przed moim oknem jest BTS Orange.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Czy nadal korzystać z E3372, czy kupić router na kartę sim?

Post autor: matek451 »

Oczywiście ze E3372 nie nadaje sie do dzisiejszych sieci LTE a tym bardziej w zestawie z routerem USB. Te TP-Linki to strata pieniedzuy, podobnie jak zakup B525 do sieci NetWorks i Orange w Gdansku. Na poczatek test na karcie nju na telefonie Android z LTE i aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i screen z niej i speedtest.
Undisclosed

Wykonałem testy, moja lokalizacja to ul. Pomorska 90, widok na wschód. W NetMonsterze ciągle przeskakiwała ul. Chłopska i Bzowa. SpeedTest powtórzyłem 4 razy w tym samym miejscu. Telefon Samsung Galaxy S9+.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Undisclosed

Słuchajcie, brać ten B525, czy w moim wypadku inny będzie lepszym rozwiązaniem? Pomysł z modemem już całkiem porzuciłem :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Chłopska i Bydgoska w agregacji z LTE2600 jako pasmo podsatawowe i do niego dodatkowe, sygnał na 2600MHz dostateczny, na nizszych pasmach dobry. Prędkosci średnie, oczywiście nie B525 a minimum to B535 z agregacja 2 pasm LTE, Stacje bazowe NetWorks z agregacja 3/4 pasm LTE, S9+więc działa kod serwisowy *#0011#
ODPOWIEDZ