Jaki zestaw router + sim najtaniej

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
irocket
Użytkownik forum

Jaki zestaw router + sim najtaniej

Post autor: irocket »

Cześć, potrzebuję porady, bo w zasadzie "na wczoraj" kuzyn potrzebuje dostępu do internetu, bo jak wiemy od 25 marca nauka zdalna a w domu sieci nie ma. Ma to być możliwie najtańszy zestaw w zakupie i użytkowaniu. Myślałem nad tym, że znajdę jakiś router lokalnie (żeby postawić punkt dostępowy) i mam takie propozycje i nie wiem, które wybrać (router musi mieć LTE800 i mocne anteny wewn, bo z zasięgiem będzie na pewno słabo):
- TP Link M7300 - 150zł (oferta prywatna)
- Huawei B315s-22 - 190zł (pryw)
- D-Link DWR-921 - 200zł (oferta z lombardu)
- Huawei B525s-23a - T-Mobile - 220zł (lomb), Plus - 250zł (lomb), Play - 260zł (lomb)
A no i jeszcze pytanie o simlocki w brandowanych routerach.
Dodatkowo myślałem nad tym, żeby kuzyn wziął sobie starter z Orange, aktywowałoby się mu ofertę Free na Kartę, doładowało konto za te 100zł i przedłużyło ważność konta i pakietu na rok, to mógłby kiedykolwiek z tego korzystać bez abo. No chyba, że są lepsze oferty na kartę ;)
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki zestaw router + sim najtaniej

Post autor: matek451 »

A gdzie ma być wykorzystywany ten router?
irocket
Użytkownik forum

matek451 pisze:A gdzie ma być wykorzystywany ten router?
Pietrusza Wola, tu gdzie znacznik z btsearch. Pomarańczowa kropka to ~1km dalej, mniej więcej gdzie ja mieszkam (gdzie też korzystam z LTE, z T-Mobile, ale z zewnętrznymi antenami) i na czerwono zaznaczone nadajniki, z których łapie mi sygnał (jeden 11km ode mnie, drugi 15km). A i zaznaczyłem tylko nadajniki LTE800
matek451
Guru bezprzewodowy

W tej lokalizacji tylko Play z BTS-a Wojaszówka, na nim LTE1800, LTE2100 i LTE800. W tych warunkach B535, moze uda się skorzystać z LTE1800+2100. Zrób test na karcie Play i telefonie z aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena z niej.
irocket
Użytkownik forum

Tylko taki problem natury geograficznej, dom jest na pewno wyżej niż nadajnik z Play'a, to po pierwsze, po drugie między nadajnikiem a domem w prostej linii jest góra... poszukam bo gdzieś miałem kartę z playa, czy w ogóle złapie macierzysty zasięg (bo kiedyś play podłączało się pod t-mobile)

nadajnik to ~260m poziom gruntu, dom to ~300m poziom gruntu, około 1km od domu w linii prostej szczyt ~370m. W sumie tak wygląda profil terenu
BikeBarian
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: BikeBarian »

Maaz 9km do molocha BTS-a Czarnorzeki wspolnego dla Orange/T-mobile/Play który jest na dużej górce wiec tamten sygnał moze złapie bo Wojaszowka odpada...gorą zasłania.W zasadzie twoje kierunki to tylko Frysztak albo Czarnorzeki bo wszystko inne górami pozaslaniane.
irocket
Użytkownik forum

No właśnie o dziwo jak ponad 2 lata temu u siebie "wdrażałem" T-Mobile to z Czarnorzekami był problem, tylko okolice Jasła łapało. Wezmę tam swój B525 z kartą T-Mobile, postawiam go przy oknach i zobaczę przy pomocy LTEWatch z czym mi połączy i na jakiej częstotliwości, a może będą mieli karty z Play'a to zobaczę, wrzucę też może z Orange co i jak. Tylko jeszcze pytanie o router dla kuzyna, który z tych wymienionych w pierwszym poście? Bo tylko takie wchodzą w grę "na już"
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Post autor: piotrzet »

B525 ale nie z Plusa ani nie z T-M bo jak ktoś nie płaci rat mają blokadę IMEI.
irocket
Użytkownik forum

piotrzet pisze:B525 ale nie z Plusa ani nie z T-M bo jak ktoś nie płaci rat mają blokadę IMEI.
A da się to jakoś na szybko sprawdzić, czy mają taką blokadę czy nie?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Jak działa to nie ma blokady ale jak ktoś nie opłaci rat to w każdej chwili mogą ci nałożyć.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Jest możliwość na stronie każdego z operatorów po przez podanie IMEI. Ale każde urządzenie od jakiegoś czasu sprzedawane w tych sieciach ma. Kwestia tego czy ktoś płaci za nie czy nie, a tego nie wiesz, bo jasnowidzem nie jesteś. Chyba, że ktoś ma potwierdzenie zapłacenia wszystckich rat za to urządzenie.
irocket
Użytkownik forum

A DWR-921 / B315s?
piotrzet
Guru bezprzewodowy

DWR-921 szajs jakich mało B315 obsługuje tylko jedną częstotliwość bez możliwości agregacji. Najlepszym wyborem jest B525.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Pomyśl też o B535, lepszy trochę od B525 i nie ma problemów z wydajnością LTE1800
Ale niestety ciut droższy.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
irocket
Użytkownik forum

onken pisze:Pomyśl też o B535, lepszy trochę od B525 i nie ma problemów z wydajnością LTE1800
Nie mam nigdzie w okolicy, musiałbym szukać, zamawiać itp. To ma być rozwiązanie tymczasowe, na najbliższe 2-3 tygodnie, a potem ewentualnie do sporadycznego korzystania z sieci, dlatego oferta na kartę z możliwie najdłuższą ważnością pakietu danych
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No to B525 najtaniej.
Może nie trafisz na kogoś kto nie spłaca.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
irocket
Użytkownik forum

Dobra, to spróbuję ustalić co i jak z tamtym z T-Mobile, a jak nie uda się, to wezmę ten droższy z Play. A na razie wezmę swój router, wrzucę kartę z Orange i posprawdzam co i jak na miejscu
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Jeśli to ma być rozwiązanie tymczasowe lub awaryjne to nie ma sensu przepłacać za B535, B525 spokojnie wystarczy.
irocket
Użytkownik forum

Dobra, wróciłem z rekonesansu - jedyna opcja to Czarnorzeki (lub kierunek Czarnorzek), prędkość 5-6Mbps down 1,5-2Mbps up bez anten zewnętrznych. Bez znaczenia czy Orange, czy T-Mobile. Jak obrobię zrzuty, to pokażę, z czym udało mi się "połączyć"

edit: sprawdziłem nadajniki po kolei z czym mi połączyło i tak: Czarnorzeki LTE 800 (1e0f0-0d), bliżej nieokreślony 3G (38b37-d2), Jaszczew LTE 800 (367a4-10), Lublica LTE 800 (1e1e4-0b), Zręcin LTE 800 (3677f-10). Jedyne nadajniki, na których udało się przeprowadzić test prędkości to Czarnorzeki (wspomniane 5-6/1,5-2) oraz Zręcin (~2-3/0,5-1).

Także podsumowując, wezmę któryś z tych B525, wrzucę SIM z Orange i ewentualnie kiedyś jakby chcieli, to wrzuci się ATK 10 w dwóch sztukach. Ewentualnie czy zmajstrowanie małych biquadów jest w stanie coś poprawić na tych ~9km i przy okazji nie uszkodzić sprzętu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Co to za testy jak nie pokazane parametry sygnału z tych stacji bazowych? Wartość praktycznie zerowa, stabilność to podstawa a sugerowanie się speedtestem z godzin południowych z reguły kończy sie kiepsko. Od kiedy to Jaszczew lezy na kierunku Czarnorzeki tak jak Zręcin nie wspominajac o Lublicy. To co napisałeś o zasięgu Play kupy się nie trzyma , na dodatek bonus za doładowanie w ORANGE za 100 zł to tylko 50GB na 5 m-cy, do tego jak wykupi no limit to w marcu będzie miał jeszcze 15GB za 15 zł drogo, mało. Potem zapłaci 30 zł bo promocja się skończy. Czyli reasumujac około 100GB za 100 zł, mało, drogo i kuzyn szybko zuzyje, mozna mieć z 6 razy wiecej ale dla szkoda dla ciebie marnować czas.
A poniewaz dyskusja poszła z płatka to pozwolę sobie zwrócić uwagę ze logowanie się do stacji Zręcin odległej o kilkanascie kilometrów bez anteny nawet na 800MHz to efekt dzisiejszej pogody, sprzyjajacej propagacji fal ale kto by tam sobie zawracał tym głowę.
irocket
Użytkownik forum

matek451 pisze:Od kiedy to Jaszczew lezy na kierunku Czarnorzeki tak jak Zręcin nie wspominajac o Lublicy.
Patrzyłem dookoła w domu, w różnych miejscach i pomieszczeniach. Zasięg z Czarnorzek złapało "na wschód", ze Zręcina też, ale piętro niżej. Jaszczew z modemem "na południe" ale strony w ogóle się nie chciały ładować, podobnie jak z Lublicy "na zachód". Parametry podaję w załącznikach. Dorzucam też parametry u mnie w domu, z dwoma ATK-10 ustawionymi możliwie na wprost nadajników Lublica / Bierówka.
Tak jak pisałem, to ma być na 2-3 tygodnie, żeby sprawdzić pocztę i po prostu dla dziecka do zdalnej nauki. A potem to ewentualnie jak przyjadą raz na jakiś czas, żeby sprawdzić wiadomości czy coś, także myślę, że te 50GB w zupełności wystarczą. A jeśli nie, to mogą doładować konto i znów korzystać.
matek451
Guru bezprzewodowy

Piękne przykłady na efekt tropo w dniu dzisiejszym, testy na zewnatrz więc od razu dodaj 10dB do RSRP , do tego tragiczny SINR a w domu zapewne jeszcze gorszy wiec będzie fajny pasztet który wysmażysz kuzynowi. Ale ja się moze nie znam i panikuję, przeciż tu juz z góry ustalono operatora i BTS-y choć wyniki mówią co innego. No i ta 100-a za 50GB na 3 tygodnie, ja mam to samo za 8 zł ale kto by sie tu tym przejmował. No i RTCN Sucha Góra to nie tylko NetWorks jakby kto nie wiedział.
irocket
Użytkownik forum

Nie dysponuję ani kartą Play ani Plusa, nie mam jak sprawdzić, a jutro już mu coś muszę uruchomić, bo hotspot z telefonu idzie gorzej niż na GPRS, czy to w 3G czy LTE. Ostatni zrzut jak wspomniałem, to ode mnie, kilometr różnicy, z dwoma ATK-10, nigdy nie udało mi się mieć SINR więcej niż 4-5dB (przynajmniej nie zaobserwowałem)
edit: Tu są parametry sprzed prawie 2 lat: http://i.xomf.com/rnfqd.png jak widać to nie to, że pogoda taka czy inna i przez to propagacja się różni, tylko po prostu w takim miejscu mieszkam, że praktycznie każdy nadajnik jest za górą i lasem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale to Lublica z anteną na 800MHz, bez niej jest tragedia nawet na zewnatrz. No i skoro jest lipa na telefonie w domu to jakim cudem nagle na routerze w tym samym miejcu ma być lepiej. Ogólnie to zabrałeś się do tego w dziwny sposób, zafiksowaleś się na NW, nie wziałeś pod uwagę moich postów, z góry przekresliłeś PLAY, skupiłeś się na sprzęcie a nie na doborze operatora, a testy wykonane na zewnatrz gdy załozyłes brak anteny zewnetrznej były niepotrzebne, należało je zrobić w tym domu gdzie on ma korzystać z internetu, na dodatek na tym telefonie który posiada , wystarczyły na poczatek screeny z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl a jak na B525 to tez w domu. One pokażą jakie sa szanse na normalny internet na LTE800 bez anteny, wg. mnie niewielkie. Odległość robi swoje.
irocket
Użytkownik forum

Wszystko było w domu robione, może rzeczywiście "dookoła domu" nie było zbyt precyzyjne. Także testy były robione wewnątrz domu, na drugim piętrze przy oknach, trzymając router mniej więcej na wysokości 130cm od podłogi (połowa okna). Jedynie test, w którym złapało nadajnik ze Zręcina był wykonywany na pierwszym piętrze. I tak jak wspomniałem, internet działał tylko przy routerze skierowanym na wschód (połączonym z Czarnorzekami). Nie mam od kogo pożyczyć karty z Play (a moja straciła ważność z półtora roku temu), a na jutro musi być Internet.
matek451
Guru bezprzewodowy

No to kupuj B525 i się baw w poszukiwaniu zasięgu w jego domu ja się już wypowiedziałem ale ty od początku nie brałeś mojego głosu pod uwagę, twoja sprawa. Pomysł z kartą i doładowaniem za 100 zł słabiutki, na 3 tygodnie 50GB jak dla mnie to paranoja, niestety ale karty które uzywam z 50GB na 3 tygodnie podrożały na ALLEGRO chodzą po 11 zł , ja mam stare zapasy jeszcze kupowane za 5 zł.
irocket
Użytkownik forum

Gdyby nie to, że to potrzebne jest na już, na jutro, to mógłbym kombinować, testować czy zamawiać takie tanie karty. Ale ja się dowiedziałem o tym wczoraj po południu, jak już wszystko było pozamykane. I cokolwiek bym nie zamówił, to przyjdzie w środę-czwartek najwcześniej, a to jest już za późno.
matek451
Guru bezprzewodowy

Rozumiem ze masz jakąś kartę Orange, jaką ? Napisz to zoptymalizuję ci na niej pakiet internetowy za niewielką kasę.
irocket
Użytkownik forum

Chyba mam jakąś luźną, na razie testowałem na swojej prywatnej, usim bodajże (ma jakieś 3 lata, bo wcześniejsza nie wspierała 4G). A jak nie, to wezmę jakiś starter, może wezmę i ten Play na spróbowanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak weźmiesz pre-paid Orange FREE to zarejestruj kartę, po czym doladuj na https://doladowania.orange.pl/#stage2 za 25 zł , dostaniesz 15GB za doladowanie , wazne m-c oraz 5GB bonus na 14 dni, po czym uruchom za 15 zł usługę „Rozmowy, SMS-y i MMS-y bez limitu + 15 GB” na 31 dni bezpłatny SMS na numer 815 o tresci START, dostajesz kolejne 15GB, na koncie zostaje 10 zł. Na koniec właczasz kolejne 10GB za darmo wysyłając SMS na 80820 o treści 10GB, będzie wazne do 31.03. R azem będziesz miał 45GB, jako pierwszy zejdzie te 10GB, potem 5GB na 14 dni i te 15GB za usługę płatną 15 zł. Zostanie 10 zł i jak będzie za mało to dokupisz 5GB ZA 5 zł wysyłajac na numer 630 SMS o tresci PAKIET, mozna dokupić dowolna ilośc pakietów. To na teraz.Jak będzie minimum 3 zł to przed upływem 31 dni wyslij na 8002 SMS o tresci START to dostaniesz ROK WAŻNOŚCI KONTA na tym numerze. Do PLAY starter za 9 zł z taryfą Internet na Kartę w Play 9, z 10GB na start .
ODPOWIEDZ