6610i i internet w laptopie
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
6610i i internet w laptopie
Witam. Czy moglby ktos powiedziec jak zrobic,skonfigurowac ,a przede wszystkim polaczyc sie z internetem za pomoca komorki Nokia 6610i w sieci Plus GSM?
Polaczenie z laptopem bedzie za pomocem kabelka.
Prosze o szczegolowa instrukcje,bo kolega nie ma pojecia jak to zrobic i chce mu w tym pomoc....
Polaczenie z laptopem bedzie za pomocem kabelka.
Prosze o szczegolowa instrukcje,bo kolega nie ma pojecia jak to zrobic i chce mu w tym pomoc....
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: 6610i i internet w laptopie
s87 pisze:Prosze o szczegolowa instrukcje,bo kolega nie ma pojecia jak to zrobic i chce mu w tym pomoc....

-
- Stały użytkownik forum
No zagladalem juz tam kiedys i jakos mi to nie pomoglo. Przeczytam jeszce raz i sproboje jeszce raz to skonfigurowac. Ale da sie przez ta nokie to zrobic?
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprawa jest bardzo prosta.
Nawet nie potrzebujesz kabelka, choć na pewno nie przeszkodzi.
Ściągnij sobie i zainstaluj Nokia PC Suite.
W pakiecie PC Suite:
- wybierz typ połączenia (podczerwień lub kabel)
- wybierz operatora z listy (PLUS GSM jest dostępny)
Ja sie łacze poprzez poprt podczerwienie w zwiazku z powyzszym uruchamiam podczerwien w telefonie i nastepnie lacze sie z netem poprzez pakiet Nokia PC Suite (wybrać opcję Łączenie z internetem)
Po chwili połączenie powinno zostać ustanowione.
To wszystko.
Nawet nie potrzebujesz kabelka, choć na pewno nie przeszkodzi.
Ściągnij sobie i zainstaluj Nokia PC Suite.
W pakiecie PC Suite:
- wybierz typ połączenia (podczerwień lub kabel)
- wybierz operatora z listy (PLUS GSM jest dostępny)
Ja sie łacze poprzez poprt podczerwienie w zwiazku z powyzszym uruchamiam podczerwien w telefonie i nastepnie lacze sie z netem poprzez pakiet Nokia PC Suite (wybrać opcję Łączenie z internetem)
Po chwili połączenie powinno zostać ustanowione.
To wszystko.
Sedar
- Darecky
- Stary wyga bezprzewodowy
Po warunkiem, że ma się podczerwień w laptopie!sedar pisze: Nawet nie potrzebujesz kabelka, choć na pewno nie przeszkodzi.
...
- Jaco
Czytaj forum:s87 pisze:Ale da sie przez ta nokie to zrobic?

-
- Stały użytkownik forum
No wlasnie probowalem zainstalowac po przeczytaniu tych tematow i nic. Kabel kupiony w SATURNIE w Wawie za 30 pare zlotych. I podlaczony do PC Suit jest ,ale jak chce ustanowic polaczenie z internetem to nie wykrywa modemu zadnego wiec wszedlem w menadzer urzadzen i zobaczylem ,ze w modemach nie ma nokii dodanej wiec wszedlem w ustawienia modemu w celu dodania modemu. Kliknalem Dodaj,wybralem sterowniki z listy i przeszedlem do momentu gdzie trzeba wybrac port i zaden port nie byl dostepny. Bylo puste pole. Dlaczego??? Czy ten kabelek jest oryginalny czy nie???
Chodzi o ten moment - http://images21.fotosik.pl/265/eef136b0f9946f41.jpg
Zamiast wyboru COMow mam puste pole.
Chodzi o ten moment - http://images21.fotosik.pl/265/eef136b0f9946f41.jpg
Zamiast wyboru COMow mam puste pole.
- Jaco
Czyli PC Siute widzi ci kabel i możesz przesyłać pliki w obu kierunkach?s87 pisze:I podlaczony do PC Suit jest
Za te pieniądze to nie jest oryginalny. Na fotce masz N7250 a nie jak ty chcesz zrobić połączenie 6610i . Doinstaluj stery do modemu i powinno zadziałać. Jak byś miał podczerwień było by trochę prościej.s87 pisze:Czy ten kabelek jest oryginalny czy nie???
[ Dodano: 2007-12-27, 08:56 ]
Poczytaj jeszcze tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7215
-
- Stały użytkownik forum
No widzi kabelek. Tak mi sie wydaje.
No ,bo to screen z forum. Chodzilo mi tylko o pokazanie w ktorym momencie mam to puste pole. Po prostu dodaje modem wybieram z listy nokia ,potem Nokia 6610i Cable, przechodze dalej ,zeby wybrac porty i w ogole ich tam nie ma. Jest puste pole!!! Dlaczego?
No ,bo to screen z forum. Chodzilo mi tylko o pokazanie w ktorym momencie mam to puste pole. Po prostu dodaje modem wybieram z listy nokia ,potem Nokia 6610i Cable, przechodze dalej ,zeby wybrac porty i w ogole ich tam nie ma. Jest puste pole!!! Dlaczego?
- Jaco
Bo nie ma go zainstalowanego.s87 pisze:eby wybrac porty i w ogole ich tam nie ma. Jest puste pole!!! Dlaczego?

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Wywal Nokia PCSuite i wszystko co jest z nim związane (w dodaj/usuń programy będą to chyba trzy pozycje). Odinstaluj kabelek. Na płycie dołączonej do kabelka znajdź instalkę samego drivera do kabla (profilic coś tam to będzie się nazywało). Podłącz kabelek, telefon i dodaj nowy sprzęt: modem. Jak będziesz wybierał sterownik wskaż na ten: http://europe.nokia.com/A4144095 (wcześniej oczywiście go ściągnij). Zapewne wywali, że nie przeszedł zgodności ale tym się nie przejmuj. Zrób dial upa i ciesz się internetem.
-
- Stały użytkownik forum
Czyli najpierw zainstalowac ,a potem mozna dodac do modemow ??Bo nie ma go zainstalowanego.
Ostatnio zmieniony 2007-12-27, 13:58 przez Chandler, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Najpierw zainstaluj kabel a potem zainstaluj modem. I nie używaj PCSuita.
- Jaco
Podałem ci manual Fanty a ty nadal stoisz w miejscu. Jeśli nie zainstalujesz modemu dla tego fona to nici z połączenia. Popatrz na przykład instalacji modemu w Nokii 6230 http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40933#40933
-
- Stały użytkownik forum
No dobra ,ale czy da sie jednak to zrobic za pomoca tego nieoryginalnego kabelka czy nie ???
- Jaco
I tak i nie . Czy nie masz czasem Visty na kompie?s87 pisze:No dobra ,ale czy da sie jednak to zrobic za pomoca tego nieoryginalnego kabelka czy nie ???
-
- Stały użytkownik forum
Tak mam Viste ,ale wszystko co dotyczy tego tematu dzieje sie na XP. I tak i nie ???
- Jaco
Ja mam nie oryginalny kabel i udało mi się na nim zrobić połączenie bez problemów ale to nie znaczy że na każdym nie oryginalnym się da. Podałem ci linka gdzie były problemy.s87 pisze:I tak i nie ???
Czy masz pobrane sterowniki do tego kabelka a może są na dołączonej płycie.Jaki to w końcu kabelek bo trochę ich jest: DKU-2, CA-42, CA-53, DKE-2 CA-70 i CA-101
Pobierz sobie tu: Sterowniki do kabli Nokia
-
- Stały użytkownik forum
Udalo mi sie zainstalowac kabel oraz dodalem modem w menadzerze urzadzen, PC suite tez widzi telefon ,ale jak wciskam ,zeby polaczylo z internetem to w PC suite nie wykrywa modemu. Dlaczego?
A jak zrobic za pomoaca Dial-up?? Dla siecvi PLUS GSM
A jak zrobic za pomoaca Dial-up?? Dla siecvi PLUS GSM
- Jaco
s87 pisze:A jak zrobic za pomoaca Dial-up?? Dla siecvi PLUS GSM

Konfiguracja połączenia Dial-up - przykłady z obrazkami dla początkujących
[ Dodano: 2007-12-27, 21:44 ]
Zrób kwerendę : Kwerenda modemus87 pisze:dodalem modem w menadzerze urzadzen
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Z nieoryginalnymi kablami tak bywa. Dlatego radziłam żebyś wywalił PC Suite.s87 pisze:PC suite nie wykrywa modemu. Dlaczego?
-
- Stały użytkownik forum
Wyrzucilem PC Suite. Ale nie moge zrobic kwerden. Jest napisane ,ze modem nie odpowiada i mam sprawdzic czy modem jest podlaczony ....
??

- Jaco
To wyrzuciłeś i modems87 pisze:Wyrzucilem PC Suite.

-
- Stały użytkownik forum
Nie no modem widnieje w menadzerze urzadzen...
[ Dodano: 2007-12-27, 22:24 ]
Zainstalowalem PC Suite ponownie ,ale nadal nie moge zrobic kwerdeny. Hmmm no juz jestem tak blisko ,bo telefon polaczony z PC Suite. Modem zainstalowany, kabelek rowniez.... hmmmm
[ Dodano: 2007-12-27, 22:24 ]
Zainstalowalem PC Suite ponownie ,ale nadal nie moge zrobic kwerdeny. Hmmm no juz jestem tak blisko ,bo telefon polaczony z PC Suite. Modem zainstalowany, kabelek rowniez.... hmmmm
- Jaco
Zrób dial-up jak tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=60410#60410
-
- Stały użytkownik forum
Zrobilem tak i napisane jest ,ze modem jest albo wyorzystyany przez inna aplikacje lub ma niepoprawna konfiguracje.
[ Dodano: 2007-12-27, 22:41 ]
Ok juz zaczelo sie laczyc. Wybieralo numer ,ale wyskoczylo ,ze arawia sprzetu lub modemu. A teraz znowu ,ze jest modem w uzyciu przez cos tam.
[ Dodano: 2007-12-27, 22:41 ]
Ok juz zaczelo sie laczyc. Wybieralo numer ,ale wyskoczylo ,ze arawia sprzetu lub modemu. A teraz znowu ,ze jest modem w uzyciu przez cos tam.
- Jaco
A PC siute zamknąłeś . Zrestartuj kompa i spróbuj się jeszcze raz połączyć. Dopisz dodatkową komendę jak w podanym linku tyle że poszukaj wyżej gdzie ją sobie dopisać i co dopisać.s87 pisze:ze modem jest albo wyorzystyany przez inna aplikacje
-
- Stały użytkownik forum
A jaka dodatkowa komende????
[ Dodano: 2007-12-27, 23:08 ]
Wylaczylem Pc Suite ,zrestartowalem kompa i to samo. Ale jak odlacze kabelek i podlacze i szybko cche polaczyc z netem to laczy ,wybiera numer,ale wyskakuje blad ,ze awaria sprzetu itd.
[ Dodano: 2007-12-27, 23:08 ]
Wylaczylem Pc Suite ,zrestartowalem kompa i to samo. Ale jak odlacze kabelek i podlacze i szybko cche polaczyc z netem to laczy ,wybiera numer,ale wyskakuje blad ,ze awaria sprzetu itd.
-
- Początkujący użytkownik forum
Proponuję kupić port podczerwieni do kompa. To na pewno pomoże. Miałem ten sam problem z kabelkiem CA-42. PC Suite łączył się z telefonem ale nie wykrywał modemu. Myślałem że coś nie tak z kabelkiem, więc kupiłem drugi innej firmy i to samo. Pożyczyłem nawet oryginalny kabelek i nic. Dopiero kupno IRDA rozwiązało problem. Wgrałem sam sterownik IRDA bez dołączonego menadżera, a telefonem zarządzałem przez Nokia PC Suite, tylko w ustawieniu menadżera ,,podłącz telefon przez podczerwień”.Na podczerwieni modem wykryło i zainstalowało bez żadnych problemów.
- Jaco
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=18479#18479 tu jest mój dawny post gdzie podawałem kompatybilność kabli Nokia. Niestety linki już nie działają ale mam taką informację:
Czyli posiadając taki kabel można przesyłać dane(pliki z telefonu do kompa i odwrotnie) Kabel ten nie służy do połączenia fona z kompem aby służył jako modem.
Szkoda że wówczas nie zrobiłem zrzutów ekranowych bo była fajna tabelka a tu się rozjechała.
reszta tu: http://www.nokia.pl/A4546027Z Kablem do transmisji danych CA-42 możesz:
* przesyłać i synchronizować dane takie jak kalendarz, książkę telefoniczną oraz listę spraw do zrobienia pomiędzy kompatybilnym urządzeniem i komputerem PC (w zależności od zainstalowanej wersji Nokia PC Suite)
Czyli posiadając taki kabel można przesyłać dane(pliki z telefonu do kompa i odwrotnie) Kabel ten nie służy do połączenia fona z kompem aby służył jako modem.
Szkoda że wówczas nie zrobiłem zrzutów ekranowych bo była fajna tabelka a tu się rozjechała.