net radiowy jak go podzielić na stacjonarke i laptopa?
Moderator: Moderatorzy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: net radiowy jak go podzielić na stacjonarke i laptopa?
o, to juz lepsze okno ;P Ustaw teraz jakies haslo na routerze i takie samo na kompie.
-
- Początkujący użytkownik forum
mam podobny problem wiec nie zakładam nowego posta ... przeczytałem juz porady na forum z FAQ itd. ale nic nie pomaga. Problem leży w konfiguracji. Sprawa wygląda tak ...
mam access pointa Planet WAP-4033 i Routera TL-WR542G (wygląda to tak jak u adeka konfiguracja). AP odbiera sygnał radiowy od dostawcy, przekazuje go kablem do routera a on ma za zadanie także radiowo przekazać sygnał do mojego laptopa ... taki jest zamiar
od admina seici dostałem IP, Maske Brame DNS'y dla AP i do komputera, z zcago admin wpisał u siebie tylko MAC'a AP (planet) ... (maca laptopa nie chciał zeby mu podawać)
a problem tkwi w tym ze nie moge połączyć sie z netem i ustawieniami AP z laptopa, gdy schemat połączenia wygląda tak jak ten na gorze ... ale gdy podłączam bezpośrednio AP z komputerem za pomocą kabla ustawiam na AP ip itd to samo robie na kompie ustawiam odpowiednie ip , bramy wszystko działa dobrze.
próbowałem rozwiązać to tak ... na AP zostawiam ustawienia takie jak mam przypisane pzrez admina ... a na routerze te dla komputera (ip itd dostałem od admina). Karte bepzrwodową ustawiam na 192.168.1.2 i bezproblemowo łącze sie z roterem a z AP nie mogę ...
co musze zrobić próbowałem cos działać ale bez skutku ... prosze o pomoc
mam access pointa Planet WAP-4033 i Routera TL-WR542G (wygląda to tak jak u adeka konfiguracja). AP odbiera sygnał radiowy od dostawcy, przekazuje go kablem do routera a on ma za zadanie także radiowo przekazać sygnał do mojego laptopa ... taki jest zamiar
od admina seici dostałem IP, Maske Brame DNS'y dla AP i do komputera, z zcago admin wpisał u siebie tylko MAC'a AP (planet) ... (maca laptopa nie chciał zeby mu podawać)
a problem tkwi w tym ze nie moge połączyć sie z netem i ustawieniami AP z laptopa, gdy schemat połączenia wygląda tak jak ten na gorze ... ale gdy podłączam bezpośrednio AP z komputerem za pomocą kabla ustawiam na AP ip itd to samo robie na kompie ustawiam odpowiednie ip , bramy wszystko działa dobrze.
próbowałem rozwiązać to tak ... na AP zostawiam ustawienia takie jak mam przypisane pzrez admina ... a na routerze te dla komputera (ip itd dostałem od admina). Karte bepzrwodową ustawiam na 192.168.1.2 i bezproblemowo łącze sie z roterem a z AP nie mogę ...
co musze zrobić próbowałem cos działać ale bez skutku ... prosze o pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Napisz dokladnie gdzie i jakie masz IP (konkretnie), bo szczerze mowiac juz sie po drodze zgubilem (a jesli dobrze rozumiem to faktycznie wg. mnie jest nie do konca dobrze)
a więc jeszcze mam mały problem;/ otóż sieciówka w stacjonarce nie chce się łaczyć z routere;/ w ustawieniach routera wszystko ustawiłem tak jak trzeba (chyba) w każdym razie laptop na radiu działa a stacjonarny nie;/ nie wiem dlaczego. Albo nie chce sie polaczyć a jak juz sie połaczy to wyskakuje błąd.
Moze to wina programu od tej sieciówki?? Jest tam ralink. nie wiem spróbuje znaleźć jakieś stery do tej karty.
chyba ze coś nie tak z ustawieniami źle zrobiłem. Cyba że ta karta nie obsługuje standardu g tylko b??
juz sam nie wiem
Moze to wina programu od tej sieciówki?? Jest tam ralink. nie wiem spróbuje znaleźć jakieś stery do tej karty.
chyba ze coś nie tak z ustawieniami źle zrobiłem. Cyba że ta karta nie obsługuje standardu g tylko b??
juz sam nie wiem
Ostatnio zmieniony 2007-12-29, 11:47 przez adek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
a kabel jest dobry? (fabryczny czy robiony śrubokrętem?), jaka sieciówka (10Mb czy 100Mb), ustaw IP ręcznie dla tego połączenia, inne niż dla laptopa.adek pisze:otóż sieciówka w stacjonarce nie chce się łaczyć z routere
Nie pomagam na PW!
czekaj bo chyba wprowadziłem Cię w bład. Chodzi mi o karte radiową RT2400 Wireless LAN Card . karty sieciowe działaja bez zarzutu. Tylko ta radiówka w stacjonarce cos nie zabardzo chodzi;/ Moz ona obsługuje typ połączenia "b" a nie "g" ??
- wojteks
- *** Administrator ***
w routerze można ustawić tryb pracy "b i g" albo mixed, może szyfrowanie nie pozwala na połączenie (i trzeba słabsze zastosować)Moz ona obsługuje typ połączenia "b"
Nie pomagam na PW!
sytuacja opanowana. Karta działa i w trybie "b" jak i"g" . Problem tkwił w starych sterownikach do karty, które nie pozwalały na zabezpieczenie WPA, nowe rozwiązały ten problem
Także dziękuje Tobie wojteks jak i Jo_gurt'owi za pomoc, i cierpliwość.
Lece wam chłopaki o beczce heinekena
P.S oczywiście jeżeli znowu będę mieć jakiś problem to znowu zwrócę się do Was
Pozdro

Także dziękuje Tobie wojteks jak i Jo_gurt'owi za pomoc, i cierpliwość.

Lece wam chłopaki o beczce heinekena

P.S oczywiście jeżeli znowu będę mieć jakiś problem to znowu zwrócę się do Was

Pozdro
-
Sytuacja opanowana, sorry za problem. W natłoku wszytkich kombinacji ustawień i bez zapisywania ich pogubiłem się
wystarczyło w ustawieniach karty sieciowej wpicać w geteway wartość odpowidającą ip routera. Sklonowałem jeszcze MAC'a karty na router i teraz wszystko działa, jest net, moge konfigurować ap ... własnie i pisze z laptopa
mimo to dzięki za pomoc

mimo to dzięki za pomoc
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Problem podziału łącza u kolegi dave wydzieliłem tu >KLIK<, bo watek już za długi się zrobił i zgubić się tu można.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Witam, chciałem sie przyłączyć do tematu bo od niedawna też jestem szczęśliwym posiadaczem lapka i dziele sobie internet na PC (kabel) i lapka (wifi). Net działa dobrze, komunikatory tez ale nie mogę uruchomić programów P2P (emule). Gdy podłącze laptopa kablem bezpośrednio do AP Client to P2P działa bez problemu - wniosek P2P jest blokowane na routerze i tu moje pytanie jak to zrobić żeby działało i czy w ogóle sie tak da ???
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najpierw sprobuj przekierowac odpowiednie porty (poszukaj na forum lub www.portforward.com ) a jesli to nie wystarczy to najpewniej gdzies jest jakis firewall (albo na routerze albo na kopach) - wtedy trzeba bedzie go wylaczyc albo skonfigurowac.
Ostatnio zmieniony 2008-01-26, 17:03 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Firewalle na kompach wyłączyłem więc będę musiał sie jeszcze pobawić z przekierowaniem portów tylko muszę poszukać materiałów dydaktycznych na ten temat bo takimi sprawami sie jeszcze nie bawiłem
,Jo_gurt dzięki za wskazanie drogi a jak ktoś wie jak to zrobić w edimaxie BR-6204Wg i podzieli się tą informacją to będę jeszcze bardziej wdzięczny 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na tej stronie masz szczegolowe tutoriale do kilkudziesieciu (set?) routerow, wystarczy kliknac link "routers"