udostępnienie połączenia internetowego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Leszczu
Początkujący użytkownik forum

udostępnienie połączenia internetowego

Post autor: Leszczu »

Witam, mam taki problem. Posiadam w domu laptopa i dwa komputery stacjonarne. Internet mam dostarczany drogą radiową po przez acces point, który następnie jest podłączony kabelkiem do karty sieciowej w jednym z komputerów stacjonarnych.
Do tej pory miałem dwa komputery stacjonarne połączone sieciówkami za pomoca kabla skrętki i udostępnione połączenie sieciowe i wszystko śmigało bez problemu. Wczoraj kupiłem sobie karte wi-fi żeby udostępnić jeszcze internet dla laptopa. I tu mam problem, otóż podłączyłem karte do komputera który udostępnia internet, skonfigurowałem połączenie ad-hoc i udostępniłem połączenie internetowe dla laptopa i wszystko działa z tym że teraz na drugim komputerze nie ma internetu. Gdy wchodze we właściwości połączenia internetowego żeby udostępnić internet to moge wybrać tylko jedno połączenie któremu chce to udostępnić, więc albo laptop albo drugi komputer.... Czy da sie to jakoś zrobić bez kupowania dodatkowego sprzętu sieciowego?

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: udostępnienie połączenia internetowego

Post autor: wojteks »

Jedyne wyjście to przełożyć kartę WiFi do drugiego komputera stacjonarnego i w nim udostępnić przez WiFi do laptopa. Minusem tego rozwiązania jest to, że obydwa kompy stacjonarne muszą być właczone.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakupienie routera z WiFi (netgear wgr614, Linksys WRT54.. czy podobnego) ale to koszty 150-250zł
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Leszczu, ustaw polaczenie mostkowe dla polaczenia sieciowego do drugiego kompa i radiowego z lapkiem. Jesli uda sie to zrobic to powinno dzialac (nie wiem czy na pewno da sie skonfigurowac most dla polaczenia wifi i ethernet, ale sprobowac warto). Wtedy polaczenia lokalne stworza pewna logiczna calosc, na ktora mozesz udostepnic polaczenie internetowe za pomoca ICS.

PS. Ale fakt faktem, ze wygodniej ci bedzie juz dokupic router (chociazby jakis Netgear za 100zl) a wszystkie inne komputery by dzialaly niezaleznie.
Leszczu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Leszczu »

Zanim odpisaliście to już zdążyłem skonfigurować mostek sieciowy i wszystko działa ;)
Nie opłaca mi sie kupować routera bo ten laptop nie jest mój i za pare dni wyjeżdża do norwegii :hyhy: Tak więc to ma byc rozwiązanie chwilowe a jeden komputer i tak jest włączony 24h/dobe więc może robić za routera :] Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ