Prośba o pomoc przy doborze modemu/routera

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sruba014
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc przy doborze modemu/routera

Post autor: sruba014 »

Witajcie.

Zacznę od tego, że zanim założyłem temat przeczytałem kilkanaście wątków na forum, żeby rozeznać się w sytuacji.
Chciałbym zakupić jakiś modem/router na kartę sim. Mieszkamy z żoną w Lublinie, mamy Internet mobilny z Play. Do najbliższego nadajnika Play mamy około 2km. Od 4 lat używamy modemu airbox 2+ e5577cs-321 od Huawei. Nie ma on wejścia Rj45 a będzie mi potrzebne ponieważ założyłem monitoring w domu, który chciałbym podpiąć pod modem.

Sąsiad posiada modem ZTE283+ także od 4 lat, mieszka on obok nas korzysta z tego samego internetu i nadajnika i dzięki temu routerowi posiada 2 a nawet 3 razy lepsze wyniki na speedteście niż ja (routery stoją w tych samych miejscach mniej więcej i ani ja ani on nie mamy dodatkowych anten zewnętrznych).

Mój budżet to 400-500zł na modem/router - dokupiłbym antenę zew, żeby polepszyć osiągi urządzenia.

Myślałem nad huawei 4g3pro bo jest za 400zł w play bez abonamentu lub tp link archer mr400. Nie gram w żadne gry, korzystam z sieci do przeglądania stron, youtube, czasem coś ściągam.

Czy moglibyście mi podpowoedzieć jakie urządzenie wybrać? Nie jestem zbyt biegły w temacie stąd prośba do was.

Wykonałem 2 pompary, te lepsze wyniki są z dachu (wyszedłem na wyłaz w dachu) a te gorsze z miejsca gdzie obecnie stoi nasz router. U sąsiada ten dBm wynosi około 50-60 a jest w tym samym miejscu w domu co i u nas, stąd podejrzewam, że to wina naszego routera.

Pomiarów dokonałem na samsung galaxy s9, wyłączyłem dane komórkowe i załączyłem wifi od routera.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Prośba o pomoc przy doborze modemu/routera

Post autor: radius »

Żadne ZTE i TP-Linki!
Pobierz LTEWatch, połącz się z Huawei i wstaw screen z wymuszenia 800, 1800, 2100 i 2600 MHz.
Link: https://www.lte-anbieter.info/ltewatch/ ... ltewatch_h
Gdy połączy to speedtest i załącz podpisane pliki.

A na S9 nie pokazuje Ci podczas speedtestu ikony LTE+?
Gdy pokazuje, to wejdź w *#0011# i wstaw screen.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

Tu gdzie stoi router to sygnał słaby na 10 MHz pasma 2100, na dachu sygnał dobry na 20 MHz pasma 2600 czyli teoretycznie 2 x szybszym. Nadajnik
ul. Jana Pawła II 59 - pylon reklamowy Selgros
Pozdrawiam
Range

Post autor: Range »

Lub zainstaluj na samsungu (oczywiście z WŁĄCZONYMI danymi) aplikację https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i wykonaj testy na zewnątrz wieczorem i do tego speedtest.. Ten modem do wymiany na co najmniej wspomniany B535, optymalny B715-B818 i do niego po testach antena.
sruba014

Dziękuję Wam za tak szybką odpowiedź. Screeny ze speedtestu oraz tego co wyskoczyło mi po wpisaniu tego koduponiżej. Podczas gdy go wykonuję nie ma żadnego napisu LTE lub cokolwiek innego.

Zainstalowałem LTE Watch, zmieniłem język na angielski jednak nie wiem co wpisać w oknie, które mi wyskakuje - prosi o adres IP i hasło. Wpisałem ten adres IP (jest on napisany na wyświetlaczu urządzenia i gdy wejdę na stronę airboxa) 192.168.1.1 hasło wpisuję takie jak napisane mam na routerze jednak co chwile wyskakuje mi info, że "no connection could be made".

Możecie mi podpowiedzieć jak z tego programu korzystać i co wpisać w tym adresie IP i w tym haśle? Na youtube nie znalazłęm żadnych pomocy
sruba014

Zainstalowałem Net Monstera jednak kompletnie nie wiem jak się nim posługiwać - za chwilę sprawdzę w sieci jak działa ta aplikacja.

Już znalazłem, Netmonster służy do znajdowania nadajników internetowych tak? TGo znalazł mi to co napisał kolega powyżej czyli selgros pylon reklamowy.

Dzięki kolego Range za sugestie jednak B 715 i 818 są dla nas zbyt drogie - jak pisałem nasz budżet to około 500zł
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Za 500 kupisz B715

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Range

Netmonster pokaże ponadto agregację oraz parametry sygnału na agregowanych pasmach.

Oczywiście nie mówię żeby powyższe rutery kupować za gotówkę tylko w Play można je dorwac za 229 zł w ramach abonamentu kontaktując się z Doradcami Biznesowymi przez PW w ofercie na Voucher i pytać o ich dostępność.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Zapomniałeś dodać że wtedy trzeba się wiązać z Play na 2 lata....

A to może być stanowczo za długi okres w obecnych czasach axro tego jak by nie patrzeć mamy net z limitem... ( Nie mówię o prędkość 1 Mb/s )

Trzeba sobie z tego zdawać sprawę.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
sruba014

B715 znalazłem na olx za 750zł, W Play jest za 600 bez abo ale w obecnej chwili jest niedostępny. Nie znalazłem innych urządzeń niż na OLX.

Niestety nie mogę się połączyć z LTEwatch po mimo, że wpisuję raczej wszystko poprawnie - zgodnie z tymi instrukcjami https://www.youtube.com/watch?v=6CSaMiD-T_A Czy wiecie gdzie może być problem, że co chwile odrzuca mi te dane które wpisuję? Ściągnąłem także wcześniejszą wersję 1.1 i także nie mogę się połączyć z moim routerem

Umowę z play mam do marca 2021, Internet wziąłem na firmę. Pytałem ostatnio o możliwość przedłużenia umowy z routerem jednak kilku doradców powiedziało mi, że na obecną chwilę w moim przypadku to nie możliwe.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Na allegro lokalnie widzę za 549

Jak się potargujesz to może i na 500 opuści.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
sruba014

Napisane jest, że leżał nie używanmy od 1,5roku - bez gwarancji. Trochę obawiam się takiego zakupu.

Rozumiem, że b715 jest najlepszym wyborem do 500zł? A czy ten 4g router 3pro może być rozsądnym wyborem do 400-500zł?
Range

Oczywiście nikt nie ma interesu tu aby wciskać Ci drogi sprzęt i naciągać na koszty. Chodzi o to ze w Twojej lokalizacji taki sprzęt jest pożądany aby MAKSYMALNIE wykorzystać sieć operatora(dostępne jest więcej pasm pojemnościowych). Nie twierdzę ze B535 jest zły bo to nie prawda ale B715 w przeciwieństwie do tego B535 obsługuje agregację nie dwóch a trzech pasm LTE a więc to jest sprzęt bardziej przyszłościowy.

Jak nie znajdziesz B715 to kup ten drugi.

Jeśli chodzi o działanie NetMonstera aby go uruchomić musisz włączyć LOKALIZACJĘ i robisz zrzut z ekranu głównego. Na czas testu wyłącz Roaming Krajowy ( RK ) w telefonie i wykonaj speedtest.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kiepskiego masz tego doradcę biznesowego, skończ wspólpracę z nim. Normalny sprzedałby ci do oferty porzadny router z agregacja pasm LTE, rok temu to byłby właśnie B715 za śmieszne pieniadze. No i od kiedy to E5377 ma jako domyslny adres 192.168.1.1
Kod serwisowy na Samsungu pokazuje tylko połaczenie z LTE1800 na Selgrosie, test rób zawsze na zewnatrz, pokazuj screena z NetMonstera i kodu serwisowego bo ten nie pokazuje eNB I cid a jedynie PCI .
Anil321

Post autor: Anil321 »

sruba014 jeżeli czas obecnej umowy został Ci krótszy niż 12 miesięcy to możesz przedłużać tylko trzeba brac pod uwagę, że do 24 miesięcy standardowej umowy dojdzie Ci czas obecnej. Czasami jest to lepszy wybór niż dobranie nowego internetu, potem trzeba po dwóch latach co miesiąc sprawdzać czy już można zmienić i przedłużyć ponownie tyle że bez sprzętu.
ODPOWIEDZ