Moderator: Moderatorzy
Che-ladnik pisze:Czy trafił ktoś może w necie na jakąś informację odnośnie możliwości skorzystania z ulgi internetowej w przypadku korzystania z GPRS/EDGE? Mówiąc o "informacjach" chodzi mi o jakąś oficjalną interpretację US, czy coś takiego. W ustawie jest taki dziwny zapis: "...użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania..." A w przypadku GPRS mogą zakwestionować w US właśnie ten "lokal" bo jako łącze mobilne to mogę jak w reklamie choćby na plaży prowadzić wideokonferencję (no z tą wideokonferencją to się trochę rozpędziłem bo byłby to raczej pokaz slajdów, ... niestety
, .... ale może kiedyś). Sprzeczne opinie na ten temat są zarówno w US jak i na różnych forach, więc chciałbym zerknąć na jakieś oficjalne pismo w tej sprawie, tak więc jeśli ktoś na coś takiego trafił to ja poproszę linka
Dzięki za podpowiedź z tą nazwą usługi. Jeszcze raz się usprawiedliwiam. nie mam przy sobie rachunku.Vipera pisze:Na FV ERY za Blue Connect:
Usługi telekomunikacyjne - internet
więc w tym przypadku jest OK jeśli chodzi o Blueconnect.
Za standardowy dostęp do internetu przez WAP (na komórce) na FV widnieje dostęp do sieci internet
Jest iina bardzo ważna uwaga:
Udliczeniu podlegaja realnekoszty poniesione w danym roku podatkowym.
Sama FV nie jest wystarczająca. Potrzebny jest dowód wpłaty (niestety) i jeśli za (np) FV z gródnia zapłaciło się w styczniu, można to będzie odliczyć w bierzącym roku podatkowym.
![]()
Właśnie tak się nam złożyło. Poczta zawaliła przesyłkę i mogłem dopiero przelać kwotę 2-go stycznia. 120 przeszło na ten rok
Nie jestem księgowym i daleko mi do jakiegokolwiek eksperta w tej dziedzinie.Suzan pisze:Wiążąca jest faktura a nie termin zapłaty. Mogę mieć wystawioną fakturę z terminem zapłaty do np. czerwca 2006, ale jeśli jest wystawiona w 2005 roku, to dotyczy 2005 roku.
Nie ważne kiedy faktura wystawiona przez operatora, ważne kiedy ją płacisz, czyli kiedy masz wydatek.Vipera pisze: Nie jestem księgowym i daleko mi do jakiegokolwiek eksperta w tej dziedzinie.
Podaję jedynie to co słyszałem od księgowej.
A w ogóle to grudniowa FV może bódzić o wiele więcej kontrowersji.
Przykładowo:
Abonament w Erze płatny jest z góry za kolejny okres rozliczeniowy. Czyli konkretnie w grudniu trzeba zapłacić (w moim przypadku) abonament za okres od 17.12.2005 do 16.01.2006.
Nie wiem jeszcze co z tego wyniknie, na razie przekazałem całość do rozliczenia.
Jak będą wyniki to dam znać.
Uwaga: Na razie zmieniłem księgwą więc to co słysazłem wcześniej może "już być nieaktualne"![]()
Czyli tak ja pisałem na początku i zostało podważone przez:Szadzik pisze: Nie ważne kiedy faktura wystawiona przez operatora, ważne kiedy ją płacisz, czyli kiedy masz wydatek.
Odliczeniu podlegają faktyczne koszte poniesione przez podatnika w danym roku podatkowymSuzan pisze:Wiążąca jest faktura a nie termin zapłaty. Mogę mieć wystawioną fakturę z terminem zapłaty do np. czerwca 2006, ale jeśli jest wystawiona w 2005 roku, to dotyczy 2005 roku.