Zmiana internetu stacjonarnego na mobilny
Moderator: Moderatorzy
- Raycore
- Użytkownik forum
Zmiana internetu stacjonarnego na mobilny
Witam. Przyszedłem do Was z prośbą o poradę.
Posiadam aktualnie internet kablowy z Orange 10Mb/s z czego 5mb jest aktualnie i nie pozwala to na swobodne korzystanie z internetu. Na więcej niestety nie pozwala stara linia telekomunikacyjna, a o światłowodzie mogę chyba pomarzyć. Mieszkam w Samostrzelu, woj kuj-pom. Do najblizszego BTSa mam gdzieś 2.2km. Kończy mi się umowa z Orange i teraz miałbym do Was zasadnicze pytania.
Warto przejść na internet mobilny? Polecacie jakiegoś operatora?
Myślę nad 200-300Gb transferu danych. Do tego dokupić antenę LTE wzmacniającą dane pasma.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Posiadam aktualnie internet kablowy z Orange 10Mb/s z czego 5mb jest aktualnie i nie pozwala to na swobodne korzystanie z internetu. Na więcej niestety nie pozwala stara linia telekomunikacyjna, a o światłowodzie mogę chyba pomarzyć. Mieszkam w Samostrzelu, woj kuj-pom. Do najblizszego BTSa mam gdzieś 2.2km. Kończy mi się umowa z Orange i teraz miałbym do Was zasadnicze pytania.
Warto przejść na internet mobilny? Polecacie jakiegoś operatora?
Myślę nad 200-300Gb transferu danych. Do tego dokupić antenę LTE wzmacniającą dane pasma.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Zmiana internetu stacjonarnego na mobilny
nie pozostaje Ci nic innego, jak zaopatrzyć się we wszystkie startery, zrobić testy telefonem w domu i blisko BTSow, wtedy będziesz wiedział w jakim kierunku iść jeśli chodzi o wybór operatora.
- Raycore
- Użytkownik forum
Mam telefon z Playa, robiłem testy koło domu i wyszły tak:sn1p3r pisze:nie pozostaje Ci nic innego, jak zaopatrzyć się we wszystkie startery, zrobić testy telefonem w domu i blisko BTSow, wtedy będziesz wiedział w jakim kierunku iść jeśli chodzi o wybór operatora.

Muszę jeszcze zrobić testy przy samym BTSie jak to wyjdzie.
A tu BTSy:

- Raycore
- Użytkownik forum
Byłem w Sadkach i wykonałem potrzebne pomiary.
Internet dochodził do 120Mb/s ale usunąłem przypadkowo screenshota.
NetMonster LTE 2600 blisko nadajnika:
NetMonster LTE 2600 + LTE 1800 blisko nadajnika:
Speedtest blisko nadajnika:
***********************************************************************************************************************
NetMonster 1km od nadajnika :
Speedtest 1km od nadajnika:
****************************************************************************************************************************
Pomiary 1km od domu gdzie załapało wszystkie częstotliwości jeszcze w Samostrzelu.
NetMonster 1km od DOMU LTE 2600 + LTE 1800 :
Net Monster 1km od DOMU LTE 2600 :
Speedtest 1km od DOMU:
Internet dochodził do 120Mb/s ale usunąłem przypadkowo screenshota.
NetMonster LTE 2600 blisko nadajnika:

NetMonster LTE 2600 + LTE 1800 blisko nadajnika:

Speedtest blisko nadajnika:

***********************************************************************************************************************
NetMonster 1km od nadajnika :

Speedtest 1km od nadajnika:

****************************************************************************************************************************
Pomiary 1km od domu gdzie załapało wszystkie częstotliwości jeszcze w Samostrzelu.
NetMonster 1km od DOMU LTE 2600 + LTE 1800 :

Net Monster 1km od DOMU LTE 2600 :

Speedtest 1km od DOMU:

-
- Stały użytkownik forum
No to sam widzisz, że play w twoim przypadku bardzo fajna opcja. Możesz na forum Playa, pytać doradcy o indywidualna (lub na firme) ofertę na net z 200gb + router b818 zobaczysz jak to działa w domu, zrobisz testy i w razie potrzeby dokupisz anteny dual atk504. Pewnie w temacie odezwie się też Matek który w temacie Playa( i nie tylko) wie najwięcej.
- Raycore
- Użytkownik forum
matek mówiąc delikatnie jest trochę wkurzony na niektóre osoby z tego forum, także pomaga mi w równoległym temacie na elektrodzie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 5#18591835sn1p3r pisze:No to sam widzisz, że play w twoim przypadku bardzo fajna opcja. Możesz na forum Playa, pytać doradcy o indywidualna (lub na firme) ofertę na net z 200gb + router b818 zobaczysz jak to działa w domu, zrobisz testy i w razie potrzeby dokupisz anteny dual atk504. Pewnie w temacie odezwie się też Matek który w temacie Playa( i nie tylko) wie najwięcej.
Tak jak Ty poleca opcję Playa z routerem b818 i powinno wszystko grać. Napisałem już na forum w temacie o ofertę internetu + B818 : https://forumplay.pl/showthread.php/553 ... post523930. Ciekawę ile to wyniesie i czy jest ta oferta dostępna

- Raycore
- Użytkownik forum
Wynik jeszcze bez stosowania anten zewnętrznych, dzięki @matek451. Dojdzie do tego jeszcze antena zewnętrzna i dobrej jakości kabel.
-
- Stały użytkownik forum
To na b818?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ping 189. Chyba Speedtest przekłamuje trochę...
- Raycore
- Użytkownik forum