LTE w lesie - czy dobry sprzęt i co dalej?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maintomasz
Początkujący użytkownik forum

LTE w lesie - czy dobry sprzęt i co dalej?

Post autor: maintomasz »

Cześć!

Postanowiłem spróbować zrealizować połączenie LTE na odludziu potrzeby streamingu.
Zależy mi na uzyskaniu stabilnego uploadu 5-10mb/s.
Odległość od nadajnika T-Mobile to niecałe 4km, teren zalesiony, router E5573 z brandem Playa,
antene kupilem taką i czekam na dostawę: https://bit.ly/2KlLMXG
simkę z netem kupiłem taką i czekam na dostawę: https://bit.ly/2yqgGvt
nadajnik z pasmami jak na obrazku:
nadajnik.png
zamówioną antenę umieszczę na maszcie na wysokości 10m
dodam, że na wysokości 5m router ten bez anten ma 5 kresek zasiegu na hspa+

Powiedzcie mi proszę czy to pociągnie tyle, co zmienić i czy to w ogóle ma sens :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE w lesie - czy dobry sprzęt i co dalej?

Post autor: matek451 »

Brak lokalizcji i testów T-mobile w niej, rejon niezwykle ubogi w stacje bazowe operatorów mobilnych, mozesz się srogo zawieść ale trzeba by sprawdzić też innych opertorów. Jaki router? Opis anteny http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=58156
maintomasz

No tak jak myślałem: cuda z allegro na kiju za psie pieniądze. Całe szczęście wszystko zamawiane smartem do paczkomatu więc zwrot będzie bezkosztowy.
Co do routera: to Huawei E5573 w solucji Playa.
Lokalizacja odbioru: https://goo.gl/maps/Zp39ExjtsiU5MahC6
Co do anteny: co zatem innego warto wziąć pod uwagę?
Co do operatora: testowałem jeszcze Orange, którego nadajnik jest prawie 7km od lokalizacji docelowej, niestety bez anteny wynik marny, jedna kreska zasigu na LTE.

W okolicy jeszcze jakis Plus, ale zasięg na iPhonie na LTE też bez szału bo daleko od nadajnika i full zalesiony teren dlatego pokładam nadzieje w tym BTS-ie T-Mobile, raczej nie powinien być obciążony. Testy tej sieci będę robił na dniach bo nie przebywam tam jeszcze póki co na stałe
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W tej lokalizacji kluczowe to jest sprawdzenie co jest na BTS-ie Play Porost, potwierdzone tylko LTE800 ale możliwe że działa jakieś pasmo pojemnościowe LTE, ewentualnie zostanie dodane, to jedyna szansa na szybszy internet w tej lokalizacji, Stacja NetWorks Sępolno małe to golec z 800/900MHz więc tylko LTE800 na 10MHz pasma , z reguły zatkane na amen a BTS obsługuje duzy rejon, zrób najpierw jakiś test T-mobile na zewnatrz, tak samo Play, skorzystaj z https://play.google.com/store/apps/deta ... r&hl=en_US i pokaż screeny z niej i speedtesty dla tych operatorów.
Awatar użytkownika
Raycore
Użytkownik forum

Post autor: Raycore »

Najbliższy BTS Playa z agregacją 4 pasm LTE Bobolice, ul. Koszalińska - maszt własny - tu od LTE800 do LTE2600 - odległość od Ciebie 8km.

Większość BTSów w Twoim rejonie ma jedynie pasmo LTE800. Sprawdź tak jak matek radzi BTS Playa Porost, do którego masz kawałek i może rzeczywiście jest już tam obsługa jakiegoś pasma pojemnościowego.

Resztę przekazał matek, czekamy na testy Play i T-mobile.
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

maintomasz pisze: Co do operatora: testowałem jeszcze Orange, którego nadajnik jest prawie 7km od lokalizacji docelowej, niestety bez anteny wynik marny, jedna kreska zasigu na LTE.

Nie, jest również z Sępolna Małego bo to wspólna sieć a więc w T-Mobile lepszego zasięgu nie będzie...
Pozdrawiam
maintomasz

Niestety na BTS-ie Play w Poroście jest tylko LTE800, próbowałem wymusić jakieś pasma będąc pod samą anteną i niestety nic (odwiedziłem ten BTS w Poroście i w Sępólnie Małym).
Podrzucam screeny z Netmonstera.
Screenshot_2020-04-20-16-20-46.png
Screenshot_2020-04-20-16-46-12.png
Dodam, że w lokalizacji docelowej gdzie miałby być internet na routerze E5573 udało mi się uzyskać 5Mb down i 5Mb up na T-Mobile (na BTS Sępólno Małe) oraz 7Mb down i 7Mb up na Playu (BTS Play Porost).
maintomasz

Nie, jest również z Sępolna Małego bo to wspólna sieć a więc w T-Mobile lepszego zasięgu nie będzie...[/quote]

Speedtesty Orange były do bani w granicach 1Mb w dwie strony. T-Mobile za to 5Mb w dwie strony.
maintomasz

Podsumowując: po pomiarach <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> prędkościami najlepiej wypada Play, ale będę próbował atakować tego T-Mobile z różnych stron.
Mój router E5573 wydaje się nie obsługiwać agregacji różnych pasm więc póki co odpuszczę temat wymiany routera.

Na jaką antenę warto zwrócić uwagę tak by dobrze odbierać T-Mobile?
Range

Post autor: Range »

Ale PLAY to tylko 3G.

Masz wyłączony Roaming Danych u tego operatora?
maintomasz

Range pisze:Ale PLAY to tylko 3G.

Masz wyłączony Roaming Danych u tego operatora?
Karta Play w momencie robienia screenów w Netmonsterze była w telefonie, natomiast speedtesty były robione z routera w paśmie LTE. Byc może w telefonie roaming był wyłączony :/
Range

Post autor: Range »

Właśnie podczas robienia zrzutów z netmonstera i speedtestów tych z telefonu (nie wifi) trzeba wyłączyć Roaming.
ODPOWIEDZ