Jaki router do NJU Mobile

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Feniks1983
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do NJU Mobile

Post autor: Feniks1983 »

Dzień dobry,

przeszedłem z internetem z Orange do NJU Mobile i mam pytanie, jaki najlepiej zakupić router, gdzie będę mógł wsadzić kartę SIM i za jej pomocą korzystać z internetu.

Zależy mi na tym aby router miał mocną antenę i aby był szybki przesył po Wi-fi. Większość czasu jestem w mieście (Siemianowice Śląskie) ale też kilka miesięcy w roku bywam na wsi (głęboka wieś koło Biłgoraja) gdzie z zasięgiem jest bardzo słabo.

Cenowo, oczywiście chciałbym jak najtaniej, maksymalnie do 400zł. Na dzisiaj zastanawiam się nad Archer MR 200, TP-Link TL-MR6400 lub Huawei 4g Router 3 Pro z sieci Play. Brałem też pod uwagę Huawei B618 ale cena jest mocno odstraszająca, nawet na OLX czy Allegro.

Sam internet jest wykorzystywany do zwykłego użytku jak to w domu i czasami jest podłączonych kilka sprzętów i użytkowników.

Co możecie doradzić? Co lepiej wybrać z tych modeli, które na dzisiaj wybrałem? A może ktoś w tych okolicach cenowych poleci coś lepszego?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
kamil7430
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaki router do NJU Mobile

Post autor: kamil7430 »

Podaj swoją dokładną lokalizację. Orange w Siemianowicach wg BTSearch przed refarmingiem ale to stan z 2014 roku, możliwe że coś się zmieniło. Wybór routera zależy od tego, ile pasm LTE masz do dyspozycji oraz, oczywiście, od tego, czy nie są zapchane. Dysponujesz telefonem z LTE? Jeżeli tak to wrzuć kartę do telefonu i zainstaluj aplikację NetMonster. Wykonaj speedtest w godzinach 19-22 i zrób zdjęcie, do tego parametry sygnału z aplikacji.
Huawei B315s-22, nju 100GB - 29zł/m-c; TP-Link TL-WR1043ND + Alcatel OneTouch L850V, Play InK50 NbL - 8,33zł/m-c
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Z tych wspomnianych to Huawei tylko ma sens.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Wszystko od Huawei:
B315 jedna częstotliwość
B525 2CA
B535 2CA, więcej kombinacji
B715 3CA
Z dala od TP-Linków.
Masz kartę Orange w jakimś telefonie? Jeśli tak to w jakim?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ODPOWIEDZ