To mój pierwszy post, dzięki za wyrozumiałość.
Będę wdzięczny za pomoc w doborze nowej anteny i router do domu w lesie.
Dane:
- miejscowość Garbatka Letnisko w okolicy ul. Patriotów: GPS: 51.500977 21.628408 https://goo.gl/maps/M7mcLxaprTEmZgW3A
- możliwość zamontowania anteny na kominie na wys 7m
- możliwość kabli długości 2-3m od anteny do routera (obecnie 3m)
- obecnie operatorem jest Orange
- obecnie BTSem jest Garbatka Nowa GPS: 51,475278,21,652778, nr 87968 : http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 06&zoom=14
- odległość do BTSa 3,2km
- BTS ma pasma 1, 3, 8, 7, 20 dla Orange i należy do Orange
- nie wiem czy BTS ma 4x4 Mimo i QAM256 (kat 11)
- obecnie mam anten 2 x Dipol kierunkowy + Huawei Hilink wpięty przez USB do Mikrotika RB951G-2HnD
- obecnie w nocy mam DL 15,5 Mbps i UL ok 8,5, o godz. 20:00 spada do DL 8,0 i UL 1,0
- na pożyczonym Mikrotiku SXT LTE pokazywało mi RSRP na poziomie 104 dB
- na telefonie Orange Samsung S8 mogę mieć DL 60 i UL 20 w nocy przy RSRP ok 114 dB z agregacją na B3,, B7, B1 i B20 jednocześnie (patrz screen niżej)
- na telefonie Play Samsung Samsung S10e mam DL 2 i UL 0,5 wiec bida z nędzą.
- obecnie na Hilinku wpiętym do Mikrotika wszystko działa od 8 miesięcy super stabilnie, zero restartów.
Celem jest przyspieszyć do minimum DL 30 i UL 15 tak by dało się pracować przez VPN na zdalnym pulpicie na kompie w pracy gdzie jest biznesowy światłowód 30/30. VPN wymaga Mikrotika ze stałym IPseciem (mówiąc kolokwialnie) więc Mikrotik gdzieś po drodze routingu i tak się pojawi.
Priorytety:
1. STABILNOŚĆ - 70% ważności - dopuszczam jedno zawieszenie na rok, inaczej router idzie do kosza.
2. Download - 20% ważności - zdalny pulpit głownie jednak ściąga
3. Upload - 9% ważności - czasem przesyłam też pliki
4. Ping - 1% - raczej nie gram, teraz mam tu ok 30 ms i jest OK.
Rozważam:
1. B715 jako modem i za nim jakis Mikrotik jako router + anteny 2 x ATK504 + LMR240
2. B618 jako modem i za nim jakis Mikrotik jako router + anteny jakieś (jakie ?)
3. Mikrotik LHG LTE6
4. Inne w cenie 1000zł za całość z antenami
Pytania:
1. Jak stabilne działają B715, B618 itp ? Tu akurat ufam Mikrotikom w 100%, mam ich teraz w sumie różnych 8 urządzeń i od 2 lat żaden (!) nigdy (!) się nie zawiesił. Jestem jednak otwarty na inne rozwiązania o ile są stabilne i w drugiej kolejności szybsze.
2. Czy BTS Garbatka Nowa ma 4x4Mimo i to QAM256 i jak to sprawdzić ?
3. Czy zmiana na T-Mobile czy Play ma tu sens ?
4. Nie wiem czy większym problemem jest słaby zasięg czy słaby router i brak agregacji ?
5. Czy powieszenie anteny na drzewie na wysokości 15m ma sens i coś może pomóc przy zadrzewieniu ? Tu powieszenie będzie możliwe tylko na Mikrotiku LHG LTE6 z uwagi na zasilanie POE
5. Co byście kupili na moim miejscu ?
Obecna prędkość w nocy: -

Poniżej screeny po kolei:
- lokalizacja z drzewami
- screen z *#0011# przy speed tescie,
- screen z aplikacji na telefonie z Orange