Jak zrobić internet klasy psuedo-enterprise (no może małe SOHO) we wsi na końcu Świata.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak zrobić internet klasy psuedo-enterprise (no może małe SOHO) we wsi na końcu Świata.
Sytuacja jest taka, że potrzeba stworzyć pewny, stabilny i niezawodny net w okolicy w której prawie nic nie ma.
Nie mogę polegać na jednym ISP myślałem o dwóch (a jak będzie trzeba i o trzech).
Znalazłem takie coś:
https://www.celerway.com/products
https://www.batna24.com/pl/p/celerway-p ... -lte-rmmlq
Profesjonalny sprzęt, do 5 połączeń WAN w tym dwa wbudowane modemy LTE cat.6. Bardzo dużo opcji konfiguracyjnych.
Ewentualnie dokładam anteny zewnętrzne biorę net LTE od dwóch operatorów z dwóch różnych BTS-ów w okolicy.
Potem biorę jakiś porządny AP (np. Ubiquiti) i ma to hulać przez lata niedotykane, nie wymagać restartów co parę dni, itd.
Problem, że znaleziony sprzęt to jakieś 5 kPLN.
Jak to zrobić solidnie, niezawodnie i profesjonalnie, ale jednak trochę taniej?
Wiem, że można kupić za parę stów router Ubiquiti EdgeRouter™X i da się skonfigurować tam load balancing.
A do niego podłączyć net na sprzęcie operatorskim (jakieś ZTE WF830 od Play czy inny Huawei od Orange).
Problem w tym, że jednym z celów jest uniknięcie bubli pokroju WF830 i uzyskanie niezawodności i stabilności.
Da się to jakoś ogarnąć?
Nie mogę polegać na jednym ISP myślałem o dwóch (a jak będzie trzeba i o trzech).
Znalazłem takie coś:
https://www.celerway.com/products
https://www.batna24.com/pl/p/celerway-p ... -lte-rmmlq
Profesjonalny sprzęt, do 5 połączeń WAN w tym dwa wbudowane modemy LTE cat.6. Bardzo dużo opcji konfiguracyjnych.
Ewentualnie dokładam anteny zewnętrzne biorę net LTE od dwóch operatorów z dwóch różnych BTS-ów w okolicy.
Potem biorę jakiś porządny AP (np. Ubiquiti) i ma to hulać przez lata niedotykane, nie wymagać restartów co parę dni, itd.
Problem, że znaleziony sprzęt to jakieś 5 kPLN.
Wiem, że można kupić za parę stów router Ubiquiti EdgeRouter™X i da się skonfigurować tam load balancing.
A do niego podłączyć net na sprzęcie operatorskim (jakieś ZTE WF830 od Play czy inny Huawei od Orange).
Problem w tym, że jednym z celów jest uniknięcie bubli pokroju WF830 i uzyskanie niezawodności i stabilności.
Da się to jakoś ogarnąć?
-
Re: Jak zrobić internet klasy psuedo-enterprise (no może małe SOHO) we wsi na końcu Świata.
Dla mnie chory pomysł. Sam mieszkam "pośrodku niczego".
Co da ci nawet 10 kulejacych LTE.. co z tego że w nocy bedzie ponad 100 działał jak wszczycie w dzień poniżej 10... co da 10 takich ofert. NIc...
szkoda zachodu i kasy.
Lepiej jak chcesz miec net w takim miejscu poszukaj punktów przeżutowych i za pomoca jakies pożądnej radiolinii "przezuć" go z miejsca gdzie faktycznie jest ( pobliskie miasto) itp
Co da ci nawet 10 kulejacych LTE.. co z tego że w nocy bedzie ponad 100 działał jak wszczycie w dzień poniżej 10... co da 10 takich ofert. NIc...
szkoda zachodu i kasy.
Lepiej jak chcesz miec net w takim miejscu poszukaj punktów przeżutowych i za pomoca jakies pożądnej radiolinii "przezuć" go z miejsca gdzie faktycznie jest ( pobliskie miasto) itp
-
Re: Jak zrobić internet klasy psuedo-enterprise (no może małe SOHO) we wsi na końcu Świata.
Oprócz LTE są jeszcze lokalne radiówki na 2,4/5GHz.
LTE w dzień od jednego operatora wyciągnie te kilka Mb/s (może kilkanaście).
Ja nie szukam mega prędkości tylko mega pewność i niezawodność.
30-40Mb/s w zupełności mnie zadowoli, ale niech takie będzie i niech sprzęt nie będzie kapryśny.
Ale jak ja mam to przerzucać. Stawiać jakieś swoje maszty w tym mieście dogadywać z obcymi ludźmi/instytucjami, ze sobie tam coś postawie. Albo nie rozumiem pomysłu albo abstrakcja.
LTE w dzień od jednego operatora wyciągnie te kilka Mb/s (może kilkanaście).
Ja nie szukam mega prędkości tylko mega pewność i niezawodność.
30-40Mb/s w zupełności mnie zadowoli, ale niech takie będzie i niech sprzęt nie będzie kapryśny.
Ale jak ja mam to przerzucać. Stawiać jakieś swoje maszty w tym mieście dogadywać z obcymi ludźmi/instytucjami, ze sobie tam coś postawie. Albo nie rozumiem pomysłu albo abstrakcja.
-
- Guru bezprzewodowy
Dyskusja bez podania lokalizacji nie ma żadnego sensu.
-
Nie bardzo rozumiem. Czytam to forum, ale to nie jest temat jakich wiele typu "mam takie wyniki speedtest jaką antenę kupić i w kierunku którego BTS". Tu dyskusja jest natury ogólnej o sprzęcie realizującym tanio i niezawodnie multi-WAN i o unikaniu niedoróbek typu WF830.
Jak najmniej sprzętu (sztuk jego) i jak najbardziej niezawodny.
Jak najmniej sprzętu (sztuk jego) i jak najbardziej niezawodny.
-
Stawianie na mega drogi i dobrej klasy sprzęt nic nie da. Bo co jak na początku tego sprzętu na wanie bedzie dziadostwo...
Masz jedynie dostęp do nądznego radia...to nigdy nie bedzie stabilne, tak jak bys tego oczekiwał. nawet routery klasy UTM za kilka nascie tysi nic tu nie poradzą. Pisze tu z własnego doświadczenia.
Jeszcze przykład z przed chwili: orange lte do tej pory prędkości 30/5, teraz 0,03/... i co, ten sam zestaw, nic nie zmieniane...
Przeżuć internet tak jak to robia dostawcy. Niestety żeby miec cos zblizone do ideału trzeba troszke pokombinowac....
Masz jedynie dostęp do nądznego radia...to nigdy nie bedzie stabilne, tak jak bys tego oczekiwał. nawet routery klasy UTM za kilka nascie tysi nic tu nie poradzą. Pisze tu z własnego doświadczenia.
Jeszcze przykład z przed chwili: orange lte do tej pory prędkości 30/5, teraz 0,03/... i co, ten sam zestaw, nic nie zmieniane...
Przeżuć internet tak jak to robia dostawcy. Niestety żeby miec cos zblizone do ideału trzeba troszke pokombinowac....
-
- Guru bezprzewodowy
A ja nie rozumiem po co dobierać mega drogie routery 3x SIM z 12 kat. LTE jak w przypadku Celerway gdy nie wiadomo czy infrastruktura operatorów w tej wsi na końcu Świata jest odpowiednia dla nich i czy wykorzysta ich potencjał, póki co nie padło ani jedno zdanie jak wygladaja tam stacje bzaowe operatorów GSM. oczywiście kto bogatemu zabroni, kup i korzystaj tylko nawet najlepszy router nic nie da jak nie będzie odpowiedniej infrastruktury po stronie operatorów i konkretnych anten zewnętrznych.
Sam mam dwa WF830 i jeden WF860 z 12 kat. LTE i nie narzekam, w Play 4 CC CA QAM256 uzyskuję po 200-300Mb/s. Niezawodność zapewnia nie tylko sprzęt u klienta ale też po stronie operatora i stacji bazowej.
Sam mam dwa WF830 i jeden WF860 z 12 kat. LTE i nie narzekam, w Play 4 CC CA QAM256 uzyskuję po 200-300Mb/s. Niezawodność zapewnia nie tylko sprzęt u klienta ale też po stronie operatora i stacji bazowej.
-
@sebapl
Przyznaję, ze nie rozumiem. Jak miałoby wyglądać to przerzucanie? Skąd, jakim sprzętem?
Może to faktycznie jakieś rozwiązanie, ale na razie go nie czuje:)
@matek451
Tak te routery Celerway są mega drogie i pisałem, że dla mnie za drogie to był (i to w przypadku tego 2xSIM kat. 6 a nie 3 x kat.12).
Celerway to był tylko przykład, bo nie znalazłem nic innego spełniającego założenie co to ma robić.
Co do WF830 to soft wyboru pasma wybitnie źle napisany. Może im to jakoś zgłoszę i poprawią.
Przyznaję, ze nie rozumiem. Jak miałoby wyglądać to przerzucanie? Skąd, jakim sprzętem?
Może to faktycznie jakieś rozwiązanie, ale na razie go nie czuje:)
@matek451
Tak te routery Celerway są mega drogie i pisałem, że dla mnie za drogie to był (i to w przypadku tego 2xSIM kat. 6 a nie 3 x kat.12).
Celerway to był tylko przykład, bo nie znalazłem nic innego spełniającego założenie co to ma robić.
Co do WF830 to soft wyboru pasma wybitnie źle napisany. Może im to jakoś zgłoszę i poprawią.
-
Napisze na swoim przykładzie.
Najblisze miato, kolega co ma met 1Gb/600 za 100 zł. Antena u mniego, po drodze jeszcze 2 miesca i masz w domu szybki net.
Teraz wszystko zależy ile zainwestujesz w anteny to taka miał będziesz prędkość.
Druga opcja to rozmowa z lokalnymi dostawcami, zawsze idzie sie jakoś dogadać w ten czy inny sposób.
Oczywiście nie wszędzie da się to zralizowac, lecz to tylko pomysł na ewentulanie w miare szybki internet i nie za miliony.
Najblisze miato, kolega co ma met 1Gb/600 za 100 zł. Antena u mniego, po drodze jeszcze 2 miesca i masz w domu szybki net.
Teraz wszystko zależy ile zainwestujesz w anteny to taka miał będziesz prędkość.
Druga opcja to rozmowa z lokalnymi dostawcami, zawsze idzie sie jakoś dogadać w ten czy inny sposób.
Oczywiście nie wszędzie da się to zralizowac, lecz to tylko pomysł na ewentulanie w miare szybki internet i nie za miliony.
-
- Guru bezprzewodowy
A co złego jest w sofcie na WF830, wybierasz 2 pasma do agregacji i tyle, sprzęt sprawdza się przy mniejszych odległościach od BTS-a bo antena ma mniejszy zysk i szeroki kat promieniowania V, ogólnie działa ale to tylko 6 kat. LTE. Cenowo wypada nieźle i tyle.
-
@sebapl
A takie coś. Nie kojarzę nikogo od kogo bym mógł tak przerzucić. Ale pomyślę.
Pisałeś, że po drodze jeszcze dwa miejsca rozumiem, ze to inni znajomi bo antena w publicznych miejscach to mógłby być problem.
@matek451
Pisałeś, że masz świetne wyniki na WF830 i WF860. Zakładam, ze to raczej wynik świetnej lokalizacji i sygnału a nie sprzętu.
Przy świetnym sygnale to prawie każdy sprzęt pokaże na co go stać. Wartość sprzętu określa jak sobie radzi gdy sytuacja z sygnałem jest nietypowa lub kiepska. A tu WF830 ma soft pisany na kolanie w Indiach na zaliczenie kartkówki.
A takie coś. Nie kojarzę nikogo od kogo bym mógł tak przerzucić. Ale pomyślę.
Pisałeś, że po drodze jeszcze dwa miejsca rozumiem, ze to inni znajomi bo antena w publicznych miejscach to mógłby być problem.
@matek451
Pisałeś, że masz świetne wyniki na WF830 i WF860. Zakładam, ze to raczej wynik świetnej lokalizacji i sygnału a nie sprzętu.
Przy świetnym sygnale to prawie każdy sprzęt pokaże na co go stać. Wartość sprzętu określa jak sobie radzi gdy sytuacja z sygnałem jest nietypowa lub kiepska. A tu WF830 ma soft pisany na kolanie w Indiach na zaliczenie kartkówki.
-
Te dwa pozostałe punkty to po to aby zachowac widocznośc optyczna punkt punkt. Ja nie widze tego kolegi od siebie.
Niestety jest tak jak piszesz że przy dobrym sygnale i lokalizacji to i byle co zagra.
Ja mieszkam 1,6 od jednego BTSa i mam tak nędzny sygnał i tylko z antenami zew.
Jak ktoś na super sygnał i prędkość w szczycie spada mu z 300 na 100 i ja bym nie płakał. Lecz jak spada z 40 do 8 to juz troche duzo.
Mam znajomego któremy postawili BTs na początku miał predkosci rzędu 350 a teraz ledwno dzis 4Mb przekroczył...
LTE ja traktuje jak hobby
to ja wędkarstow jak złowisz większa predkośc to jestes szczęsliwy 
Niestety jest tak jak piszesz że przy dobrym sygnale i lokalizacji to i byle co zagra.
Ja mieszkam 1,6 od jednego BTSa i mam tak nędzny sygnał i tylko z antenami zew.
Jak ktoś na super sygnał i prędkość w szczycie spada mu z 300 na 100 i ja bym nie płakał. Lecz jak spada z 40 do 8 to juz troche duzo.
Mam znajomego któremy postawili BTs na początku miał predkosci rzędu 350 a teraz ledwno dzis 4Mb przekroczył...
LTE ja traktuje jak hobby

-
- Guru bezprzewodowy
Ale konkretnie co ci nie odpowiada w tym sofcie? Widziałeś i prównywałeś oficjalne FW na sprzęcie np. Huawei. A co do sprzętu i działania to przy kiepskim sygnale najlepszy sprzęt i soft i tak nie da rady, anteny wbudowane w router czy patyki podłaczone do SMA jak w tych Celerway mają niewielki zysk .
-
tego sposobu nie testowałemmatek451 pisze: patyki podłaczone do SMA

to już wiem <font color="#FF00FF"><b>»»skąd««</b></font> takie prędkości kolega ma....
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak się dobrze mąci patykiem to sie szybko kręcisebapl pisze:tego sposobu nie testowałemmatek451 pisze: patyki podłaczone do SMA
to już wiem <font color="#FF00FF"><b>»»skąd««</b></font> takie prędkości kolega ma....

Takie jaja tylko w erzeG.Moore pisze: Problem, że znaleziony sprzęt to jakieś 5 kPLN.

Potrzebna wiedza, serwer vps w dobrej serwerowni, 3x modem może być ich nawet 5 czy 50, ile dusza zapragnie, jakas lepsza malinka, ale to styknie tylko na kilka tuneli, intel nuc czy inne ustrojstwo typu stary pc.
Stawiasz vpn sna serwerze vps, w domu podłączasz trzy modemy obojętnie jakie do ustrojstwa który robi jako serwer do internetu, konfigurujesz VPN LAN to LAN warstwy 3 i gotowe

Można użyć tego https://www.softether.org/
Inaczej to taka lipa, nawet z najlepszym routerem z równoważeniem łącza. Musiały by być bardzo stabilne internety w dodatku problemy z np. grami online bo nie bedziesz miał 3 tych samych ip. na trzech różnych internetach. Czasami niektóre strony www też będą wylogowywać.
-
@matek451
Nie porównywałem do Huawei i nie twierdziłem, że one lepsze. Pierwszy post sugerował, ze nawet uważam, ze wszystko jest kiepskawe i szukam czegoś bardziej profesjonalnego (ale to tylko opinia).
Pisałeś o WF830, że wybierasz 2 pasma do agregacji i tyle a wiesz jak ten sprzęt wybiera, które pasmo potraktować jako główne, wiesz jak wybiera czy w ogóle agregować czy może pomimo wymuszenia dwóch pasm połączyć się na jedno i które to jedno będzie. Te wybory to właśnie algorytm wyboru pasma a WF830 i działa to bardzo źle.
@atento
Tak myślałem, że się nie da chyba, ze w erze albo jakbym miał paszport Polsatu.
Wiedzy takiej nie mam aby to poskładać. Mimo, że zrozumiałem wszystkie skróty w twojej wypowiedzi haha.
Myślałem, ze to routery z load balancingiem to są takie mądre, ze na zewnątrz będę rozpoznawany jako jeden ja nieważne przez który internet w danej sekundzie pakiet poleci. Coś czuję, że trudny temat.
Nie porównywałem do Huawei i nie twierdziłem, że one lepsze. Pierwszy post sugerował, ze nawet uważam, ze wszystko jest kiepskawe i szukam czegoś bardziej profesjonalnego (ale to tylko opinia).
Pisałeś o WF830, że wybierasz 2 pasma do agregacji i tyle a wiesz jak ten sprzęt wybiera, które pasmo potraktować jako główne, wiesz jak wybiera czy w ogóle agregować czy może pomimo wymuszenia dwóch pasm połączyć się na jedno i które to jedno będzie. Te wybory to właśnie algorytm wyboru pasma a WF830 i działa to bardzo źle.
@atento
Tak myślałem, że się nie da chyba, ze w erze albo jakbym miał paszport Polsatu.
Wiedzy takiej nie mam aby to poskładać. Mimo, że zrozumiałem wszystkie skróty w twojej wypowiedzi haha.
Myślałem, ze to routery z load balancingiem to są takie mądre, ze na zewnątrz będę rozpoznawany jako jeden ja nieważne przez który internet w danej sekundzie pakiet poleci. Coś czuję, że trudny temat.
-
- Guru bezprzewodowy
To i tak się ciesz ze mozesz wybrać te dwa konkretne pasma do agregacji bo z reguły większość sprzętu nie posiada zadnej takiej funkcji i dotyczy to telefonów za kupę kasy, wszystkim steruje stacja bazowa a wymuszanie pasm LTE w WebUI to ukłon ZTE Polska w stronę uzytkowników ich sprzętu, zresztą Play był niechętny umieszczania tej funkcji w WF830. Huawei z reguły nie ma takich możliwości i tu korzysta się z aplikacji pisanych przez ludzi z zewnątrz lub modowanych softów od nich. Ale mozesz napisać do ZTE Polska i podać im swoje uwagi na temat softu do WF830.
-
- Stały użytkownik forum
A co np. z mikrotik rmb33g + 2 modemy mpcie. (Cat6)
Czy to jest w twoim budżecie? Ok. 1000pln
-
Warto się cieszyć. Ta opcja to faktycznie plus, bo pozwala zniwelować słabość algorytmumatek451 pisze:To i tak się ciesz ze mozesz wybrać te dwa konkretne pasma do agregacji

Racja, może potraktują uwagę poważnie i coś zmienią w którejś aktualizacji. W końcu testując soft na użytkowniku końcowym warto go słuchać.matek451 pisze:Ale mozesz napisać do ZTE Polska i podać im swoje uwagi na temat softu do WF830.
Gdzie to słać? tu: [email protected] ?
Tak 1000 PLN jest akceptowalny.sn1p3r pisze:A co np. z mikrotik rmb33g + 2 modemy mpcie. (Cat6)
W Mikrotiku soft jest ślepy i głuchy na początku i musiałbym wszystko skonfigurować/oskryptować czy jakoś tak?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
@G.Moore Jak nigdy nie miałeś styczności z Winboxem to się nawet za sprzęt od Mikrotika nie bierz, bo pewnie polegniesz już na etapie logowania do urzadzenia...
-
@Debik, więcej wiary w ludzi;)
Racja nigdy nic nie robiłem w Winboxie. Ale widzę, ze jest do tego obszerne wiki, są fora. Dałbym radę, mam nadzieję.
Ale to ewentualny plan na przyszłość. Cały ten wątek to przegląd możliwości na przyszłość nie do niezbędnej implementacji na teraz.
Wszystkim dzięki za wskazówki.
Racja nigdy nic nie robiłem w Winboxie. Ale widzę, ze jest do tego obszerne wiki, są fora. Dałbym radę, mam nadzieję.
Ale to ewentualny plan na przyszłość. Cały ten wątek to przegląd możliwości na przyszłość nie do niezbędnej implementacji na teraz.
Wszystkim dzięki za wskazówki.
-
atento pisze:Jak się dobrze mąci patykiem to sie szybko kręcisebapl pisze:tego sposobu nie testowałemmatek451 pisze: patyki podłaczone do SMA
Takie jaja tylko w erzeG.Moore pisze: Problem, że znaleziony sprzęt to jakieś 5 kPLN.
Jak to zrobić solidnie, niezawodnie i profesjonalnie, ale jednak trochę taniej?![]()
Potrzebna wiedza, serwer vps w dobrej serwerowni, 3x modem może być ich nawet 5 czy 50, ile dusza zapragnie, jakas lepsza malinka, ale to styknie tylko na kilka tuneli, intel nuc czy inne ustrojstwo typu stary pc.
Stawiasz vpn sna serwerze vps, w domu podłączasz trzy modemy obojętnie jakie do ustrojstwa który robi jako serwer do internetu, konfigurujesz VPN LAN to LAN warstwy 3 i gotowe
Można użyć tego https://www.softether.org/
Inaczej to taka lipa, nawet z najlepszym routerem z równoważeniem łącza. Musiały by być bardzo stabilne internety w dodatku problemy z np. grami online bo nie bedziesz miał 3 tych samych ip. na trzech różnych internetach. Czasami niektóre strony www też będą wylogowywać.
Czy którys z kolegów korzysta z takiego rozwiązania?
Co ono dokładnie daje oprucz publicznego ip?