Potrzebuję pomocy z doborem sprzętu / anteny Salomin
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Potrzebuję pomocy z doborem sprzętu / anteny Salomin
Witam.
Sprawa wygląda tak, mój kolega chce podpisać umowę z Cyfrowym Polsatem i starają się mu dać jakąś szajs antenę za 50 zł z zyskiem 3dB co moim zdaniem jest oczywiście bzdurą i nie powinien tego brać. Modem, który mu obiecują to "Huawei B315" a zaproponowana antena to "Antena zewnętrzna AK C2 UNI".
Ogólnie okazało się, że kolega ma też antenę "ANTENA DUAL 4G LTE 44dBi HUAWEI ZTE CRC9 TS9 SMA"
Miejscowość mojego kolegi to Salomin, pod Lublinem.
Sam sprawdziłem BTSy w okolicy i okazało się, że niedaleko, 5,7 km od Niego jest BTS play na LTE 2600 oraz drugi, nieco dalej BTS Orange 9.7 km Lte2600 Nie wiem czy podane wartości są w stu procentach zgone, bo używałem strony "mapabts . pl" Jeśli macie jakąś inną stronę do sprawdzenia BTSów to też chętnie się dowiem.
Co doradzicie? Kupić antenę zewnętrzną jakąś inną? Czy może router też wypadałoby zmienić? Jak sprawa z operatorem?
Sprawa wygląda tak, mój kolega chce podpisać umowę z Cyfrowym Polsatem i starają się mu dać jakąś szajs antenę za 50 zł z zyskiem 3dB co moim zdaniem jest oczywiście bzdurą i nie powinien tego brać. Modem, który mu obiecują to "Huawei B315" a zaproponowana antena to "Antena zewnętrzna AK C2 UNI".
Ogólnie okazało się, że kolega ma też antenę "ANTENA DUAL 4G LTE 44dBi HUAWEI ZTE CRC9 TS9 SMA"
Miejscowość mojego kolegi to Salomin, pod Lublinem.
Sam sprawdziłem BTSy w okolicy i okazało się, że niedaleko, 5,7 km od Niego jest BTS play na LTE 2600 oraz drugi, nieco dalej BTS Orange 9.7 km Lte2600 Nie wiem czy podane wartości są w stu procentach zgone, bo używałem strony "mapabts . pl" Jeśli macie jakąś inną stronę do sprawdzenia BTSów to też chętnie się dowiem.
Co doradzicie? Kupić antenę zewnętrzną jakąś inną? Czy może router też wypadałoby zmienić? Jak sprawa z operatorem?
Ostatnio zmieniony 2020-04-29, 15:06 przez eeee22233, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Potrzebuję pomocy z doborem sprzętu / anteny Salomin
Szkoda bawić się w Plusa w tej okolicy, słabo to tam wygląda, a sprzęt jaki mu dają to trochę archaiczny.
jest Play z nadajnikami w zakresie 800-2100 i 800-2600, warto byłoby zrobić testy telefonem i apka netmosnter i speedtest.
Ale nie mówię też, ze Plus byłby na pewno zły, mi się trafiło na 1800MHz że mam 100/30 Mb, ale mam również szczęście bo słabo obciążony ten BTS, możecie podjechać bliżej tego BTsa w Rzeczyca Ziemiańska i z kartą plusa zrobić sobie speedtest zobaczyć jak jest obciążony w godzinach 19-22.
jest Play z nadajnikami w zakresie 800-2100 i 800-2600, warto byłoby zrobić testy telefonem i apka netmosnter i speedtest.
Ale nie mówię też, ze Plus byłby na pewno zły, mi się trafiło na 1800MHz że mam 100/30 Mb, ale mam również szczęście bo słabo obciążony ten BTS, możecie podjechać bliżej tego BTsa w Rzeczyca Ziemiańska i z kartą plusa zrobić sobie speedtest zobaczyć jak jest obciążony w godzinach 19-22.
-
- Początkujący użytkownik forum
Z Plusa? Czy chodziło Ci z Play?
W każdym razie dzięki za odpowiedź.
Ogólnie okazało się, że kolega ma też antenę "ANTENA DUAL 4G LTE 44dBi HUAWEI ZTE CRC9 TS9 SMA" co też zaraz update'uję w temacie.
Ogólnie okazało się, że kolega ma też antenę "ANTENA DUAL 4G LTE 44dBi HUAWEI ZTE CRC9 TS9 SMA" co też zaraz update'uję w temacie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
eeee22233 pisze:Jeśli macie jakąś inną stronę do sprawdzenia BTSów to też chętnie się dowiem.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 81&zoom=12
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
chodziło mi o Plus, gdzie je byłem zdziwiony ze udało mi sie uzyskać takie predkości.eeee22233 pisze:Z Plusa? Czy chodziło Ci z Play?
natomiast Play od dawna skupia sie bardzo na usługach iternetowych, stawianiu BTSow pod to, wiec jesli masz tam BTS z czterema pasmami warto sprobowac.
a co do anteny to ma raczej 4,4 dBi

- onken
- ** Moderator **
Szybki BTS w Plusie i lejek już po 5 dniach 

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Ludziom jak widać reklamy tego syfu z Plusa/CP w Polsacie robią wodę z mózgu, trzeba być niezłym desperatem aby brać internet od Zygmunta gdzie nie ma zasięgu jego sieci, na dodatek ten kolega to nie ma anteny tylko tłumik a goście z salonu CP robią z niego idiotę oferując b315 na uzyczenie i kolejny tłumik. I to powinno wystarczyć za cały komentarz, kolega niech ochłonie i nie oglada Zygmuntowej TV bo mu szkodzi. Tam korzysta się tylko z jednego operatora czyli Play, pozostali nie istnieją i są lata świetlne z tyłu, NetWorks czyli Orange z T-mobile to nędza only 800/900 MHz z LTE800, zapchana na amen. Pawrzes moze wiesz czy dodane zostało lud zostanie LTE2600 na tej stacji na tych dwóch sektorach prostopadłych do DW855?