Pomoc w doborze anteny - sieć Plus Nowy Sącz

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kwakus18
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze anteny - sieć Plus Nowy Sącz

Post autor: kwakus18 »

Witam wszystkich,

W sprawach sieci jestem laikiem, a od dłuższego czasu próbuję znaleźć odpowiednią antenę do mojego internetu od Plusa. Aktualnie korzystam jedynie tylko z dobroci jakie daje router Huawei B315, ale od pewnego czasu już po prostu jest to niewystarczające i trzeba zorganizować jakiś update. Dziękuję bardzo @behru za post o antenach SignaFles Tajfun 2, byłem już gotowy ją kupić, ale jak widzę jak to wygląda, stwierdziłem że jednak iść po rozum do głowy, nie przepłacać i poprosić o pomoc, aktualnie sprawa wygląda tak, mieszkam 5km od Nowego Sącza, na ten moment jak mi podaje NetMonster korzystam z masztu Plusa [MLP:BT22355:L900][eNBI:22355], oddalony jest on o jakieś 6/7km, parametry dla tego masztu wyglądają następująco: RSSI (-79dBm) RSRP (-108dBm) RSRQ (-12dB) SNR (6dB), ogólnie z internetem szału nie ma, szczerze mówiąc w ciągu dnia osiągi max 5 mb, dlatego chciałbym skorzystać z innej anteny która jest w centrum miasta, a mój router nie łapie z niej żadnego sygnału na ten moment, jest ona oddalona o jakieś 5km w linii prostej, niestety po drodze jest dosyć wiele domów, teren raczej płaski jak ustawię ją na dachu domu :D maszt z jakiego chciałbym skorzystać to Plus (26001) ID: BT20911 eNBID: 20911. Testowałem go kilka razy telefonem, osiągi jak dla mnie zdumiewające, nawet w wieczorem osiąga po 20 mb downloadu. Dążąc do meritum sprawy, jaką antenę polecicie w takiej sytuacji? I czy Huawei B315 obsługuje LTE Advanced? Z góry dziękuję za pomoc.
sn1p3r
Stały użytkownik forum

Re: Pomoc w doborze anteny - sieć Plus Nowy Sącz

Post autor: sn1p3r »

w Nowy Sącz jest mix Plus+Aero dający 900-1800-2600. najlepiej wykonać testy na Twoim routerze. Aby w pełni skorzystać z 3 pasm musiałbyś zakupić B715 lub B818 agregujące po 3 lub 4 pasma i do tego antena na cały zakres 800-2600 np. Telkob ATK-504. ale to wszystko bez testów, wiec aby dobrać coś optymalnego musiałbyś je wykonać.
I pytanie czy musi to być Plus, może inny operator oferuje lepsze parametry. Ja osobiście zastrzeżeń do PLusa nie mam, ale wszystko zależy od okolicy
kwakus18

@sn1p3r dziękuję za odpowiedź, prawdę mówiąc aktualnie nie mam możliwości zmiany routera troszkę kasa nie puszcza, może bliżej września, jak będę przedłużał umowę to zazwyczaj dają ofertę na routery w Plus na raty. Co do dostawcy, to chciałbym zostać w Plusie, bo mam tutaj to prawdzie LTE bez limitu, korzystam bardzo dużo z internetu, przesyłam ogrom plików i prawdę mówiąc nawet największe pakiety nie dają takiego dobrego rezultatu jak LTE bez limitu, nie doświadczyłem nigdy spadku prędkości, a przekroczyłem te 50GB które mam w ofercie. Poza tym, aktualnie Plus w moim mieście ma najlepsze prędkości, ogólnie w mojej okolicy Play czy Orange czy T-Mobile naprawdę słabo działają bo już nawet popytałem po sąsiadach, Plus co prawda w dzień mi strasznie kisi, ale w nocy na tym maszcie z 22355, osiaga prędkości do 30mb czasem 40, a ten w centrum, na który chcę się podpiąć testowałem kilka razy telefonem (Xiaomi Redmi Note 7, sieć Plus, LTE+) i szczerze mówiąc prędkości nigdy nie spadały czy rano czy wieczorem (studiuję w pobliżu przekaźnika i testowałem) i jednak te 20mb w dzień, 100 w czasie najniższego obciążenia sieci, bardzo mnie zachęciły żeby w jego stronę się obrócić, ale niestety mój router nie zbiera sygnału z tego przekaźnika nawet na dworze, i nie mam opcji testu z domu :) Prawdę mówiąc, prosił bym o antenę która waszym zdaniem jest sprawdzona, i daje największe możliwości, po prostu jak zmienię router, i da choćby lekki wzrost wydajności to będę naprawdę zadowolony, bo aktualnie to mam 2/3 kreski na routerze i trochę to już jest ciężkie. Poza tym jaki kabel polecacie? Bo chcąc nie chcąc będę musiał kupic go przynajmniej 15m, ponieważ mam już taką rurkę do przeciągnięcia tego kabla, i ma ona 10m.
sn1p3r
Stały użytkownik forum

Przy takiej długości kabla, może skończyć się tak , że tylko stłumisz ten sygnał i efekt byłby taki jakbyś wyszedł z routerem na zewnątrz/na dach , czyli praktycznie nie dałoby Ci to żadnego zysku. Twój B315 może działać tylko na jednym paśmie, więc najlepiej jakbyś wyciągnął go na zewnątrz na testy i sprawdził każde pasmo oddzielnie , speed test, siłe sygnalu i nadajnik z którym się łączy. Wtedy można dobrać antenę na konkretne pasmo, albo możesz pozostać przy opcji 2 x atk-504 jako antena szerokopasmowa na przyszłość.
kwakus18

Właśnie się tego obawiam, że taka długość może za bardzo stłumić sygnał bo czytałem ze tak się dzieje przy długim kablu, ale niestety nie mam możliwości kuć w ścianie, i mam wrzucony peszel w ścianę, który się ciągnie przynajmniej 10m, to muszę wziąć kabel z zapasem przynajmniej 15m żeby jeszcze go ułożyć w domu, aczkolwiek zmierzę jeszcze dokładnie czy 10m nie wystarczyło by kabla. Ogólnie polecasz wziąć router na pole, i chodzić z nim na zewnątrz i szukać jak najlepszego połączenia, myślisz że będzie miał lepsze anteny niż telefon w środku? TO bym musiał rozciągnąć kabel i trochę potestować, bo bez prądu router nie działa niestety. Aczkolwiek wiesz, wolał bym coś uniwersalnego na przyszłość nie na konkretne pasmo, bo z tego co widziałem to do LTE Advanced trzeba anteny szerokopasmowej tak? I co myślisz o takim zestawie, bo najbardziej by mi odpowiadało kupno przez alegro:
https://allegro.pl/oferta/2x-antena-lte ... 6993530437
I czy jak kupię osobno dwie anteny ATK-504, to one nie są jakoś inaczej skonfigurowane, niż ten zestaw co podesłałem w linku?
sn1p3r
Stały użytkownik forum

ja korzystam z 504 ale z kablem 10metrowym, zysk jaki uzyskałem względem routera to 7-8 dbm ale tez polepszył mi się SINR i jakość połączenia.
+ anten jest taki, ze będziesz mógł starać się je ustawić w kierunku konkretnego BTS'a
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kwakus18 pisze:Właśnie się tego obawiam, że taka długość może za bardzo stłumić sygnał bo czytałem ze tak się dzieje przy długim kablu,
Kazdy kabel ma tlumienie, ale jest to zalezne od kabla. Dobry kabel ma mniejsze tlumienie (i zazwyczaj duzo wiekszy przekroj) - na te dane musisz zwrocic uwage przy zamawianiu kabla.
kwakus18 pisze:I czy jak kupię osobno dwie anteny ATK-504, to one nie są jakoś inaczej skonfigurowane, niż ten zestaw co podesłałem w linku?
Zestaw jest ok, ale ja bym kupowal osobno anteny i osobno kable - wtedy masz mozliwosc doboru optymalnego sprzetu.
Nie pomagam na PW.
kwakus18

Dziękuję, czyli rozumiem ze najlepiej dobierać wszystko osobno, tak z spraw organizacyjnych, jest jakaś różnica oprócz wielkości anteny między ATK502 i ATK504, bo szczerze mówiąc patrzyłem na stronę Telkob, a także na allegro i widzę ze sprzedają aktualnie tylko ATK502 w zestawie 2x ATK502 + kabel (piszą że dokłądają do zestawu kabel LMR240, jest on warty uwagi ?) , inne oferty ciężko znaleźć, a dzisiaj chciałbym już kupić tą antenę i w następnym tygodniu jak przyjdzie próbować założyć :D

Jeszcze będąc w temacie anteny, jest jakaś różnica którą antenę podepnę do którego wejścia w routerze (Huawei B315), i czy antenę zawieszać jak piszą pod kątem 45 stopni, czy raczej pion i poziom?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jeżeli router nie łapie sygnału z tamtej "dobrej" stacji to w zasadzie żadna antena nie pomoże a tym bardziej z 15m kabla.
Nie pomagam na PW!
kwakus18

Właśnie byłem się przejść, szczerze mówiąc 20m od mojego domu, wziąłem telefon, i zacząłem sprawdzać anteny które mi złapie i udało się złapać tą którą chcę:
eNBID: 20911, przy paśmie LTE 2600 RSSI -61 dBm, RSRP -96 dBm, RSRQ -13dB, prędkość 10 mb download, 2mb upload
a także trafiłem na inną:
eNBID: 24853, przy paśmie LTE 2600, RSSI -67 dBm, RSRP -100 dBm, RSRQ -13dB, prędkośc 17-10 mb download, upload coś około 3/4

Także więc jeżeli łapie sygnał o takich paramaterach, na wysokości troszkę niższej niż będzie moja antena, dosłownie 20m od domu, to jest sens ustawić w tą stronę antenę?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jest sens, ale raczej bierz antenę na wysokie pasma 1800-2600 (nie ATK) i kabel zdecydowanie musi być krótszy niż te 15m.
Nie pomagam na PW!
kwakus18

A na tym z ATK, będzie duży problem żeby spełniało swoje zadanie? Bo szczerze mówiąc chciałbym coś szerokim pasmem, bo często mi zbiera LTE900, nie wiem czym to jest spowodowane, nie chcę doprowadzić do sytuacji że nagle zabraknie mi pasma, bo nie złapie to co trzeba :D, a na wyższe pasma jaka antena by mogła się najlepiej sprawdzić? I kabel niestety ale nie mam możliwości mniej niż 15m, jest już wszystko tak przystosowane że musze się dostosować :D jeszcze zmierzę czy 10m to nie będzie za mało, ale może trochę braknąć
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

LTE900 w Plusie to pomyłka. Przenieś router blisko anteny (np. na strych), tam gdzie potrzebujesz WiFi daj dodatkowy AP.
Nie pomagam na PW!
kwakus18

Dziękuję bardzo za pomoc panowie, zainwestowalem w zestaw ATK502 + kabel 10m który był w zestawie, dziękuję bardzo za pomoc, i jeśli temat nie zostanie jeszcze zamknięty to dam znać jakie efekty dała antena, dziękuję bardzo
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

ATk-502 niewielki zysk na 2600MHz, kilka dBi na 1800MHz ale do tego 15m kabla i po zawodach, na dodatek szerokie kat promieniowania w płaszczyźnie V więc i tak w takich warunkach na nich trudno wymusić konkretny BTS, obym się mylił ale http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=12&t=58177 nie napawa optymiazmem, opinie o tej antenie są co by nie mówić słabe, no i kto liczy w Plusie na normalny internet z LTE900, i tak masz dużo szczęścia bo w okolicy jest kilka stacji Plusa z LTE2600 i LTE1800 i to z ich agregacji mozna jeszcze coś wycisnąć ale do tego to trzeba zrobić normalne testy, podać lokalizację i pokazać potrzebne dane z NetMonstera i speedtesty wieczorne. No i te nie mające nic zrzeczywistościa twierdzenia o braku zasiegu innych operatorów i nieznajomość regulaminu oferty Plusa z pseudo bez limitu na LTE.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kwakus18 pisze: zainwestowalem w zestaw ATK502 + kabel 10m który był w zestawie
Najgorszy możliwy wybór ale to twoja kasa a nie nasza.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Antena sama w sobie niekoniecznie.

Tak jak pisales, wazne jest jak wyglada calosc. Duzo mozna stracic na dlugim, kiepskim kablu - tutaj trzeba dobrze sie zastanowic, jak zrobic calosc instalacji.
Dobrym pomyslem jest:
wojteks pisze:Przenieś router blisko anteny (np. na strych), tam gdzie potrzebujesz WiFi daj dodatkowy AP.
Nie pomagam na PW.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

key pisze:Antena sama w sobie niekoniecznie.

Duzo mozna stracic na dlugim, kiepskim kablu - tutaj trzeba dobrze sie zastanowic
Niekoniecznie, często długi przewód robi lepszą robotę niż antena, dobrych anten na naszym rynku można policzyć na rece bez palców, najlepiej działąja przewody jako antena sredniej jakości :hyhy: słabej jakości to nic nie zbiera z eteru, dobrej jakości wytłumi wszystko co mogł by zebrać ale taki marno średni to jak w morde strzelił, ledwo gorszy od cybertecha jaki tam dają. Jedyny problem w dobrych przewodach, że trzeba je profilować w giętarce, bo w imadle to złamiemy o ile zapodawalismy sobie koktail proteinowy
kwakus18

Cześć, wracam z informacjami po założeniu anteny. Jak pisałem kupiłem dwie sztuki anten ATK-502 do tego 10m kabla w zestawie. Anteny ustawiłem na maszt BT22355, za pomocą LTEWatchH ustawiłem częstotliwośc na LTE1800 czyli na tym maszcie jest to LTE Aero2, na ten moment sprawuje się całkiem nieźle, download 10mb także więc przyjemnie, liczyłem na więcej, ale pewnie jest to spowodowane przeciążeniami wirusowymi :D, upload bez szału 1-2mb, jeszcze muszę zobaczyć jak w nocy będzie się sprawował. LTE900 jak i również LTE2600, bez szału, strasznie słabe osiągi, nic wartego uwagi :D. Może jeszcze kiedyś spróbuje ustawić antenę na maszt BT20911, aczkolwiek antena była tak na chwilę ustawiona, i nie zbierał cudownie sygnału, musiał bym pewnie bawić się trochę i ustawiać, ale pogoda i warunki nie pozwoliły na to :D Także więc zostanie jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zostanie BT22355. Odczyty z routera są teraz następujące: RSRQ -3, RSRP -95, RSSI -97, SINR 9.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nędza , stacje bazowe z LTE2600+1800 czyli 40MHz pasma do dyspozycji więc cieniutko aż żal czytać a sygnał na 1800MHz tylko dostateczny.
kwakus18

Niestety mój huawei B315-22 nie pozwala na LTE-Advanced żebym mógł połączyć dwa pasma, chyba że o czymś nie wiem, to z chęcią się dowiem. No i szczerze mówiąc, trochu nędza, ale jak miałem download który był na poziomie 1/2mb no to szczerze mówiąc, też jest plus. Aczkolwiek bardziej polecacie obrócić się w stronę centrum, i tam próbować co nieco kombinować?
ODPOWIEDZ