T-mobile korzysta z pozwoleń orange.MrLukaszo pisze:Jedno mnie cały czas zastanawia, dlaczego T-mobile nie ma zaznaczonych linii na tym BTS na mapce UKE i na mapie BTSearch nie ma w ogóle danych o pozwoleniach UKE na temat T-Mobile, Orange np. ma pozwolenia i to nawet na 2600 i 1800.
LTE+
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Re: LTE+
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Stały użytkownik forum
A wie ktoś, czy na owej ofercie jest nakładana jakaś blokada FUP, gdy nadajnik jest przez Nas obciążany? Bardzo bym prosił o odpowiedź. Wiem, że w Internecie jest wiele tego typu filmów czy recenzji, ale skoro wylądowały w Internecie poprzez jakieś fora, czy kanały YT, testerzy takiego Internetu mogą być faworyzowani, by wypaść jak najlepiej w oczach ewentualnych nowych klientów, bardzo bym prosił o odpowiedź.
-
- Użytkownik forum
Ogólnie z tym sygnałem LTE jest niezrozumiała sytuacja dla mnie. W domu, na podwórku łapie lte 800 MHz od nadajnika około 6km. Czasem złapie lte+, i właśnie - na podwórku nie ma lte+. Wejdę do budynku gospodarczego, gdzie w stronę nadajnika mam rząd kilku budynków - jest lte+. Byłem na skraju lasu, gdzie w drodze do nadajnika mam ścianę lasu(ten sam nadajnik, odległość podobna) - jest lte+ i prędkości 60-70mbit/s. A wrócę do domu to tylko lte 800mhz i w porywach 5mbit/s 

-
- Stały użytkownik forum
Dziwi mnie konfiguracja sieci N!. Play do tej pory miał u mnie BTS z 247Mbit radiolinią i kompletem pasm. Tu już wielki + dla Play, że wrzuca wszystkie pasma na nadajnik co antena radiolinii ma kilka centymetrów średnicy. Dzisiaj sprawdziłem wykaz UKE, radiolinia poleciała do 495Mbit pomimo, że ta modernizacja w ogóle nie była potrzebna. Mam telefon agregujący 4 pasma/3 pasma + MIMO i nawet w sobotnie wieczory miałem na spokojnie 50Mbit. N! pomimo refarmingu i modernizacji radiolinii (nie wiadomo, czy ta modernizacja weszła już w życie), w sobotnie wieczory ma +- 0Mbit i nie, nie kłamię. Czasem Internet działa tak, jakby go w ogóle nie było. W najgorszych sytuacjach prędkość spada do totalnego zera lub utrzymuje się dłuższy czas poniżej 1Mbit. Najczęściej jest to ~200Kb/s co czyni Internet niezdatnym do użytku. Pisałem o tym wcześniej, 144p potrafi się buforować z 30 sekund. Już komputer bezczynny potrafi pobrać więcej, gdy coś sobie odświeża. Nie wiem w ogóle jak można tak zatkać nadajnik. Play ma o wiele lepszą konfigurację sieci niż N!.
Dodam jeszcze jedną rzecz. Pamiętam jak ze znajomym sprawdzaliśmy prędkości na nadajniku. Ja miałem właśnie domowy 20Mbit/s, on miał nolimit prędkości tylko, że 100GB do wykorzystania. Ja uruchomiłem speedtest pierwszy, 2 sekundy później uruchomił kolega i co? U mnie na początku od razu poleciało do 20Mbit, no właśnie, na początku. 20Mbit było do czasu rozpoczęcia się testu DL u kolegi. Mu poleciało od razu do 70Mbit/s, mi spadło do 2Mbit max. Testy wykonywaliśmy bez agregacji na pojedynczym paśmie 1800Mhz. Było to około 5 rano, więc nadajnik niewiele miał do roboty. Z tego co kojarzę - płacił więcej i miał oczywiście nolimit prędkości. Nie wiem jak jest w Playu ale w T-M te priorytety na kartach są co najmniej głupie. Wiem o tym, że gdyby korzystał tak dłuższy czas (70Mbit) to szybko mu zleci te 100GB ale nie oszukujmy się. Sektor prawie pusty. Zaczynamy pobierać jednocześnie i to, że ma nolimit prędkości wysysa cały sektor a tym co mają limit na prędkości spada ona totalnie. Pewnie, gdybym miał tą samą ofertę co on to prędkość rozłożyłaby się pomiędzy nas dwóch.
Dodam jeszcze jedną rzecz. Pamiętam jak ze znajomym sprawdzaliśmy prędkości na nadajniku. Ja miałem właśnie domowy 20Mbit/s, on miał nolimit prędkości tylko, że 100GB do wykorzystania. Ja uruchomiłem speedtest pierwszy, 2 sekundy później uruchomił kolega i co? U mnie na początku od razu poleciało do 20Mbit, no właśnie, na początku. 20Mbit było do czasu rozpoczęcia się testu DL u kolegi. Mu poleciało od razu do 70Mbit/s, mi spadło do 2Mbit max. Testy wykonywaliśmy bez agregacji na pojedynczym paśmie 1800Mhz. Było to około 5 rano, więc nadajnik niewiele miał do roboty. Z tego co kojarzę - płacił więcej i miał oczywiście nolimit prędkości. Nie wiem jak jest w Playu ale w T-M te priorytety na kartach są co najmniej głupie. Wiem o tym, że gdyby korzystał tak dłuższy czas (70Mbit) to szybko mu zleci te 100GB ale nie oszukujmy się. Sektor prawie pusty. Zaczynamy pobierać jednocześnie i to, że ma nolimit prędkości wysysa cały sektor a tym co mają limit na prędkości spada ona totalnie. Pewnie, gdybym miał tą samą ofertę co on to prędkość rozłożyłaby się pomiędzy nas dwóch.