Potrzebuję pomocy przy wyborze routera

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
comamwybrac
Początkujący użytkownik forum

Potrzebuję pomocy przy wyborze routera

Post autor: comamwybrac »

Witam,
mój poprzedni router właśnie się poddał i szukam dla niego zastępstwa. Z racji że jestem totalnie zielony w temacie LTE to zdaję się na waszą pomoc :super: .
Poniżej kilka informacji, które jak wyczytałem tematach innych użytkowników mogą się przydać.
operator: T-mobile
prędkość internetu na poszczególnych pasmach:
800 - 3,8 dl / 10,9 ul
1800 - 1,7 dl / 7,0 ul
2100 - 27,5 dl / 12,0 ul
2600 - 12,6 dl / 8,3 ul
(wyniki z Hmanager w załącznikach)
budżet: ~650zł

Dodam jeszcze, że zdarza mi się korzystać z routera poza miejscem zamieszkania więc nie chciałbym się pchać w dodatkowe anteny.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

PS.
Znalazłem na stronie play H b535 w cenie 400zł, natomiast w euro rtv agd kosztuje on 500zł. Tu się rodzi moje pytanie, czy sprzęt z dystrybucji play ma nałożone na siebie jakieś ograniczenia? Czy jest to ten sam router tylko w atrakcyjniejszej cenie :?
PS2.
Nie wiem czy to ważne, ale testy robiłem na b315
Range
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Potrzebuję pomocy przy wyborze routera

Post autor: Range »

Nie podałeś lokalizacji, gdzie korzystasz z T-Mobile?

Dwa pasma na BTS są przeciążone (800 I 1800) z tąd DL mniejszy niż UL.

Do obsługi czterech pasm bierze się B818. Mają go w Orange i PLAY, odpowiednio za 480 i 229 zł, ale w abonamencie.

Ten B535 to do niego przepaść na lata świetlne.
comamwybrac

Lokalizacja nadajnika: Przasnysz ul. Orlika 29 (komin ciepłowni)
Moja lokalizacja: okolice skrzyżowania ulic Leszczynowej i Baranowskiej

Niestety już posiadam abonament, więc w grę wchodzi tylko zakup samego routera.
Model który podałeś niestety wykracza poza mój budżet :/
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Wybor9u dużego nie ma - Huawei B715 i agregacja 2100+1800+800, gdyż te 2600 to pewnie w auto się nie zapnie przy tym sygnale.
W miejscu gdzie masz zasięg czterech częstotliwości z tej samej stacji niezrozumiałym jest zakup routera 2CA. Ale skoro nie dysponujesz dużym budżetem to Huawei B535.
Na Olx popatrz.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
zkyrtap

Post autor: zkyrtap »

Ktory router wybrales? Dowiedziales sie czegos o tej wersji b535 z play? Rozni sie czyms od innych dostepnych na rynku?
comamwybrac

Zdecydowałem się na B818, stwierdziłem że lepiej trochę dołożyć i mieć spokój na dłuższy czas.
Kupiłem w Play samo urządzenie i używam z kartą Tmobile. Z racji tego że korzystam z oferty magenta to mam nolimit transferu, ale ograniczenie prędkości do 20mbs (chociaż na speed test czasem wskazówka sięgała 40mbs :D ). Wynik może nie robi WOW, ale dla mnie po przesiadce z DWR 921, gdzie miałem średnio 1-2mbs to zupełnie zadowalający rezultat.
Dziękuję wszystkim za poradę przy wyborze ;) .
ODPOWIEDZ