Miasto, kamienica - potrzeba WiFi do LTE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
joseff
Początkujący użytkownik forum

Miasto, kamienica - potrzeba WiFi do LTE

Post autor: joseff »

Cześć,

mam kartę LTE u jednego z operatorów korzystających z sieci Plusa. Potrzebuję modemu z routerem wifi do użytku w mieszkaniu - centrum 200 tys miasta, kamienica, dość gęsta zabudowa (czasem są problemy z zasięgiem). Mieszkanie ma specyficzny układ, dlatego odległość między "początkiem" a "końcem" jest większa niż w przeciętnym mieszkaniu, w dodatku niektóre ściany, jak to w kamienicy, są dość masywne.

Korzystać będą zazwyczaj dwie osoby za pomocą komputerów i telefonów. Praca zdalna, oglądanie filmów, korzystanie z internetu do codziennych rzeczy, pobieranie plików. Fajnie jakby można też było (tak sądzę, doradźcie czy warto) podłączyć się komputerem po kablu. Raczej interesują mnie stacjonarne rozwiązania - nie chcę przejmować się rozładowującą się baterią. Generalnie potrzeba czegoś 'bezobsługowego" - raz włączam i korzystam póki mam
umowę. Posiadam już zwykły router WiFi, więc jeżeli widzicie jakieś sensowne łączone rozwiązanie, to chętnie również wezmę pod uwagę.

Co doradzicie do zakupu w budżecie 200-300 zł (nie mam nic przeciwko używanym) ? Jeżeli jest coś, w co warto zainwestować więcej, to co i dlaczego?

Z góry dziękuję za wszystkie rady!
sn1p3r
Stały użytkownik forum

Re: Miasto, kamienica - potrzeba WiFi do LTE

Post autor: sn1p3r »

A jak wypadają testy tego operatora w mieszkaniu na telefonie. Aplikacja netmonster i speedtest
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Zwiększ budżet do 400-900 a wtedy pojawi się B818 lub ubogi B535. Nie ma tam jakiegoś dostawcy kablowego?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

"Zwykły router WiFi" - czyli przechodzisz z kabla na LTE?
Droższy router = modem wyższej klasy = więcej częstotliwości jednocześnie agreguje, np. Huawei B818 - 4; Huawei B715 - 3; Huawei B535 - 2, Huawei B525 - 2, lecz bez 2100 MHz, Huawei B315 - tylko jedna częstotliwość.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To Plus więc ze sprzętem bym się nie rozpędzał, najpierw test na jego karcie i telefonie z Netmonster i screeny z niego i speedtesty, no i jakie tpo miasto i ulica i czemu akurat pseudo lider LTE?
ODPOWIEDZ