T-Mobile router i antena na wsi - prośba o pomoc w wyborze

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stefek202
Początkujący użytkownik forum

T-Mobile router i antena na wsi - prośba o pomoc w wyborze

Post autor: stefek202 »

Cześć,
Potrzebuję dobrać anteny i modem(z routerem, ale fajnie jakby miał opcję działania jako bridge, może podepnę za jakiś czas coś dedykowanego od asusa), miałbym dużą prośbę o pomoc w wyborze.

Założenia:
-t-mobile - bo mam już od nich kilka kart i umów więc którąś z nich bym wykorzystał
-położenie to Mały Bukowiec (screeny w załączeniu z btsearch)
-będę kupował na rynku sprzęt, nie chcę brać od operatora

Nie mam żadnego androida niestety na razie żeby zrobić tam jakieś testy dokładne, póki co słaby sygnał LTE łapał mi obecny modem mobilny (mydelniczka TP-LINK M7350), prędkości jakie miałem to 2,29/1,18mbps i ping 169...:)
Raczej łapałem zasięg z miejscowości Frank, bo po tej stronie domu tylko był.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: T-Mobile router i antena na wsi - prośba o pomoc w wyborze

Post autor: radius »

Czy ten TP-Link wyświetla jakieś informacje o sieci, tj. CellID, enB?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
sn1p3r
Stały użytkownik forum

Post autor: sn1p3r »

okoliczne BTS T-mobile to 800MHz, więc jeśli chcesz pozostać w tej sieci, wystarczy Ci Huawei B525 i 2 x anteny na 800

https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATK-8900- ... 60-MHz./83 lub https://www.cybertech.com.pl/p89,antena ... sm900.html

ale pomyśl o przetestowaniu innych operatorów na telefonie .
stefek202

radius pisze:Czy ten TP-Link wyświetla jakieś informacje o sieci, tj. CellID, enB?
Niestety, to banalne urządzenie które nic nie mówi, a siła sygnału jest w postaci kresek... do samochodu się sprawdza ale nic poza tym:(
stefek202

sn1p3r pisze:okoliczne BTS T-mobile to 800MHz, więc jeśli chcesz pozostać w tej sieci, wystarczy Ci Huawei B525 i 2 x anteny na 800

https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATK-8900- ... 60-MHz./83 lub https://www.cybertech.com.pl/p89,antena ... sm900.html

ale pomyśl o przetestowaniu innych operatorów na telefonie .
Dziękuję bardzo za konkret.
Mam jeszcze pytania: czy coś innego ma sens co będzie przyszłościowe bardziej, tzn będę mógł wykorzystać gdzie indziej? To nie jest moja działka, bywam tam często ale prawdopodobnie to się zmieni i zastanawiam się nad czymś co pozwoli mi wykorzystać też inne częstotliwości.
Czy z pozostałych masz na myśli Plus i Play? Bo tylko tych widzę w pobliżu. Czy też ma sens np. Orange, bo korzystają z tych samych masztów?
Mogę kupić prepaidy to nie problem. Być może teraz na weekend będę miał telefon z androidem pożyczony, będę mógł posprawdzać więcej.
sn1p3r
Stały użytkownik forum

Post autor: sn1p3r »

w Kalisku masz Play na 4 częstotliwościach, Orange to samo co T-Mobile, czyli tylko 800, a Plus na pasma 1800 i 900, ale mało kto Ci tutaj poleci Plusa, bo słabo rozwija swoją sieć, a wszystko i tak pokazałby testy.
i zastanawiam się nad czymś co pozwoli mi wykorzystać też inne częstotliwości.
b535 obsługuje wszystkie pasma, pozwala agregować 2 pasma, ale tez nie we wszystkich konfiguracjach, wskazałem jako tanią opcje gdzie na olx. można dorwać za 150zł.

Przyszłościowo to masz b715 lub b818, cenowo zupełnie inna półka, routery które agregują 3 i 4 pasma a jeśli chodzi o anteny to szerokopasmowe w zakresie 800-2600.
stefek202

Plus mi kiedyś podpadł mocno, miałem z nimi awanturę straszną więc może to i lepiej:) Play sprawdzę.
Co do anten na 800-2600 to widzę w różnych miejscach że polecany, choć niedostępny jest ATK-504. Coś porównywalnego ale dostępnego?
Router zatem zobaczę, pewnie spróbuję używany kupić na razie. Czy szukać jakiejś konkretnej wersji? B525 (czy B535??) w wersji B525s-23a czy dowolnej?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oczywiście nieprawda jest ze na stacjach bazowych NetWorks Frank i Osowo Lesne jest tylko LTE800 T-mobile, to Pomorze a więc refarming na 1800/210)MHz został wykonany już dawno temu, stacje mają też LTE2100 i LTE1800 T-Mobile i agregację 3 pasm LTE, zakup anteny na 800MHz bezcelowy, antena szerokopasmowa .Ale w tej lokalizacji to Play rozdaje karty, Kaliska to stacja 5GR na światłowiodzie z agregacja 4 pasm, LTE a działa też BTS Borzechowo.
stefek202

matek451 pisze:Oczywiście nieprawda jest ze na stacjach bazowych NetWorks Frank i Osowo Lesne jest tylko LTE800 T-mobile, to Pomorze a więc refarming na 1800/210)MHz został wykonany już dawno temu, stacje mają też LTE2100 i LTE1800 T-Mobile i agregację 3 pasm LTE, zakup anteny na 800MHz bezcelowy, antena szerokopasmowa .Ale w tej lokalizacji to Play rozdaje karty, Kaliska to stacja 5GR na światłowiodzie z agregacja 4 pasm, LTE a działa też BTS Borzechowo.
Ok, spróbuję to sprawdzić w weekend na telefonie a Androidem, wezmę dwie karty, T-Mobile i Play.
Teraz dwie kwestie: jeśli Play rzeczywiście wygra bezkonkurencyjnie: co proponujesz jeśli chodzi o urządzenia? A jeśli mimo wszystko T-Moile będzie również sensownie (a dla mnie to brak dodatkowych kosztów, bo kart t-mobile mam kilka już i tak z nich korzystam), to co wtedy?
W każdym z przypadków B525 i anteny 800-2600? Jakie anteny, bo widzę że polecany jest Telkob z ATK-504, ma fajny zysk, ale jest niedostępny...
stefek202

Ok, porobiłem kilka testów, kolejne posty będą z wynikami. Robiłem po kilka pomiarów, więc po kilka fotek leci.
Pierwszy Play rano (robione z kartą RedBull ale to po prostu play).
Potem T-Mobile rano. Analogicznie Play i TMobile wieczorem
stefek202

Wieczorne
stefek202

Mimo, że teoretycznie Play ma lepszy troszeczkę sygnał (?), to tmobile działa szybciej. Chyba pozostanę z tmobile, w związku z tym pytanie - jeśli wezmę B535, to jakie anteny i kabel proponujecie? (właściwie do tmobile i play zapewne te same zadziałają, bo chyba szerokopasmowe?)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Testy bez znaczenia bo pokazały tylko bardzo słaby zasięg na LTE800 Play z BTS-a Kaliska oraz jeszcze gorszy na LTE800 T-mobile z Franka, pasma zasięgowe więc z reguły zapchane na maksa więc posługiwanie się wynikami na nich przy wyborze operatora jest błedem, mkasz karty T-mobile więc wybór z góry przesądzony ale trzeba powalczyć o LTE2100 i LTE1800 oraz ich agregację na B535, testy tych pasm zrobisz na routerze wymuszając je na nim HManagerem i na tej podstawie dobór anteny.
stefek202

Dzięki, skołuję jakiegoś używanego pewnie B535 i zrobię nowe testy, zgłoszę się wtedy.
ODPOWIEDZ