To mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość.
Do tej pory siedziałem na aero2 z mobilnym routerem huawei E5377.Z racji tego że mam też drugi telefon z nju mobile i dawali oni darmowe GB to chciałem sprawdzić czy w nju jest szybszy internet. Okazało się że w domu wyciąga mi ok 2 Mb/s. Za oknem już ok 8 Mb/s, a jak wyciągnąłem telefon najwyżej jak potrafię i ustawiłem się od północnej strony budynku to nawet złapałem 40 Mb/s.
Chciałbym zakupić sobie router z modemem lte i dobrać do tego antenę. Nie zależy mi na zawrotnej szybkości. Wystarczy stabilne 10Mb/s. Aktualnie na aero2 od czasu jak się zazieleniło to potrafi mi przyciąć film na yt nawet z jakością 480p

Co do anteny to myślałem o czymś takim https://www.cybertech.com.pl/p70,antena ... a-gsm.html
Prosiłbym o radę jaki router z modemem do niej dobrać. No i czy ona się nadaje. Przypominam że na wysokości 2,2 m za oknem już mi ładnie łapie więc chyba jakieś super mocnej nie potrzeba. Kabla będę potrzebował jakieś 6 - 7m.
Co do stacji to sprawdzając na nju (orange) jestem w zasięgu 5 (mam nadzieję że obrazek się wczyta). Najbliższa ok 4,5 km. W teście wyszło mi że z nią najrzadziej się łącze. Najczęściej z oddaloną jakieś 6,5 km. Więc nie wiem czy taka antena musi być dokładnie ustawiona pod BTS.
Prosiłbym o pomoc w wyborze sprzętu. Montażem zajmie się fachowiec.