Problem z EDGE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Matox
Użytkownik forum

Problem z EDGE

Post autor: Matox »

Witam! Mam taki problem. Otóż korzystam z iPlusa i modemu commander2 EDGE. Mieszkam na wsi, a w moim pobliżu jest ok.8 BTS-ów. Ja odbieram z najbliższego(GPRS), który jest oddalony ode mnie o 5km. Lecz jestem też w zasiegu BTS-ów z EDGE, które są oddalone o ok.12 km. I właśnie zastanawiam się nad kupnem anteny kierunkowej. Myśle, że nie byłoby problemu z łączeniem ale chciałbym zasięgnąć waszej opnii. Oto przedstawienie sytuacji:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b0e ... 43e75.html

Myśle, że któryś by załapało.
Czekam na wasze opninie :) I bym był wdzięczny także za doradzenie którą antenę kupić...
Ostatnio zmieniony 2007-11-04, 13:18 przez Matox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z EDGE

Post autor: Jaco »

Proponuję zacząć od ObrazekSzukaj tematów na forum . Tu znajdziesz wszystkie odpowiedzi: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248 Zwłaszcza ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
Matox
Użytkownik forum

Czytałem już dużo, ale wolałbym jakby mi ktoś odpowiedział na mój przypadek oddzielnie, bo nie chce wydać kasy w błoto a na tym się kompletnie nie znam
Awatar użytkownika
Jaco

Matox pisze:Niestety nie moge włączyć hyperterminala
Na jakim systemie pracujesz.

Nikt na forum na 100% nie zapewni że ta czy inna antena będzie działać i będziesz zadowolony zwłaszcza. Jak już tu nie raz pisał nasz specjalista od anten @Ufo atakuje że są niekiedy pomyłki co do pasma.
Matox
Użytkownik forum

z terminalem już sobie poradziłem
Awatar użytkownika
Jaco

Jakie przeszkody stoją na drodze do tego nadajnika z EDGE? Lasy,wzgórza.Mieszkasz w bloku, domku jednorodzinnym. Masz możliwość zamocowania anteny dość wysoko.
Matox
Użytkownik forum

teren dosyć równy, jest mały lasek. A antene mam możliwość zawieszenia na ok. 6-7m nad ziemią koło okna.

a z drugiej strony do Głogowa nie ma drzew ale są małe wzgórza...

Ewentualnie mógłbym zamieścić antenę na dachu, bo mieszkam w małym 2 piętrowym bloku. Także nie wiem ile to by było metrów.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Ja bym prosił o zaznaczenie lokalizacji na mapie UKE:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=51031#51031

Generalnie sytuacja jest dosyc trudna, ale nadzieja jest :hyhy:
Matox
Użytkownik forum

Byś mógł sam znaleźć? Bo z moim netem zajmie mi to pół dnia...

Mieszkam w Obiszowie (Obiszów). Na Dolnym Śląsku, na północ od Wrocławia a na południe od Zielonej Góry.Pomiędzy Głogowem a Polkowicami, obok są Grębocice.
Awatar użytkownika
Jaco

Pomogę :D
Matox
Użytkownik forum

Mogę tylko dopowiedzieć, że w przeciwnym kierunku jest Głogów i coraz bardziej on mi chyba by pasował... Bo lasy do Polkowic chyba będą sporo zakłócać. Także te dwie opcje są na równi. Czekam teraz na wypowiedź specjalisty :P
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Wiem już wszystko. :cwaniak: Jesteś między dwoma BTS-ami z GPRS (Grębocice i Bądzów), ale układ jest dobry bo antena kierunkowa będzie ustawiona prostopadle do nich, najlepiej na BTS-a w miejscowości Grodowiec, który ma EDGE, albo w stronę Głogowa, gdzie też stoi stacja z EDGE. Odległości masz po ~5km, czyli ATK 10 powinna wystarczeć. Ale jeśli masz możliwość to weź ATK20 z kablem 20m i umieść ją na dachu. Będziesz miał pełny zasięg, zarówno z Grodowca (najlepiej) jak i ze strony Głogowa i nie będzie nic zasłaniać.
Matox
Użytkownik forum

Dzięki :) Właśnie nawet nie zauważyłem, że w Grodowcu jest edge. Także chyba tam dam kierunkową. I myśle, że chyba najlepiej na dachu. Jak dostanę antenę to napisze jak sprawa wygląda ;)

[ Dodano: 2007-11-05, 16:25 ]
Jeszcze mam pytanko. Znalazłem taką antenke:
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7027.htm

Można gdzieś w zestawie znaleźć antenę z 20m kabla? A jak nie to gdzie można ten kabel dokupić? Ta strona mi nie działa: http://www.agrolan.wirt.com.pl/.
A czy ten będzie dobry, sprzedawany na metry: http://www.dipol.com.pl/przewod_koncent ... 1015_1.htm ? I jak ten dokupiony połączyć z tym w zestawie?
Matox
Użytkownik forum

odświeżam temat po długiej przerwie ;)

Otóż mam zamontowaną antenę atk20 na dachu, w terminalu mam zasięg 28,99.
Obecnie korzystam z btsa w Grodowcu ( +CREG: 2,1,7946,B877 )

I teraz, jak montowałem antenę( czyli 2 dni temu) to prędkość była pomiędzy 30-20kB a od wczoraj mam prędkość ok. 15kB (zaobserwowałem także dość duże skoki prędkości, które wcześniej nie występowały). I zastanawia mnie czemu tak jest. Jest możliwość, że przekroczyłem limit ale chyba ograniczenie powinno być większe? I jeszcze pytanko: Jaki powinien być upload przy tej prędkości, ponieważ obecnie mam ok. 1,6kB :/ A to chyba dziwne...

Pozdro
Ostatnio zmieniony 2007-12-30, 08:33 przez Matox, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Matox pisze:Jest możliwość, że przekroczyłem limit ale chyba ograniczenie powinno być większe?
2 do 4 kB/s to za dużo? Akurat limitowa prędkość.
Matox pisze:zaobserwowałem także dość duże skoki prędkości
Jakie?
Matox
Użytkownik forum

Sorki, wczoraj byłem nie wyspany i źle napisałem....

mam prędkość 30-20kB a nie jak wcześniej pisało kbps

A skoki były tylko wczoraj, dzisiaj się już unormowało...

Takż z prędkością jest już wszystko ok, mam ok 25kB ale nadal nie wiem dlaczego upload jest tak niski...

Obrazek
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Upload masz bardzo dobry!! Chcesz mieć taki sam DL, co UL?? To kup sobie jakieś łącze symetryczne.... A na iplusa nie narzekaj, bo jak na Edge, to chodzi Ci świetnie! A takie chwilowe obniżenia prędkości się zdarzają, ale jak sam widzisz szybko mijają!
Matox
Użytkownik forum

Nie chce mieć takiego samego...(no może chce ale mam to co mam :P) Ale czy twoim zdaniem to nie za duża różnica ? down=25kB a up=1.6kB :/ (A ten up 35kbps to jakimś cudem wyskoczyło bo wcześniejsze pomiary miały ok 13kbps)
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Jakie 25?? To Ci mówiłem, że takie zwolnienia się zdarzają.... A tak jak jest na tym screenie to jest naprawdę bardzo dobrze!

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-30, 20:08 ]
Zbędne treści usunięte do śmietnika http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=60879#60879
ODPOWIEDZ