Jaki Router, Jaka Antena Plus GSM
Moderator: Moderatorzy
-
Grzegorz_Py
- Początkujący użytkownik forum
Jaki Router, Jaka Antena Plus GSM
Witam Was wszystkich. Chciałbym zapytać Was o radę jaki ruter oraz jaką antenę zewnętrzną do niego wybrać żeby poprawić transfer w moim miejscu zamieszkania w sieci Plus (mam smart dom i z ekonomicznego punktu widzenia ten pakiet internetu jest dla mnie OK dlatego nie rozważam raczej innych dostawców)
Dotychczas korzystałem z HUAWEI E3372 i transfer był tragiczny, miałem ustawione na sztywno UMTS bo na LTE najbliższy BTS były bardzo przeciążona.
Teraz do testów pożyczyłem od kolegi Router HUAWEI 4GRuter 3Pro i już transfer jest dużo bardziej obiecujący (pewnie ze względu na agregacje pasm) jednak widzę bardzo duże wahania.
Moje pytania:
Czy w przedziale cenowym ok 500 zł ten router jest warty uwagi czy lepiej kupić coś innego.
Jeśli jest taka możliwość to zależy mi na łączeniu się z wybranym przezemnie BTSem (może jakiś poza miastem żeby właśnie nie było takiego obciążenia i spadków transferu).
Jaką dobrać antenę do routera który polecicie.
Poniżej przesyłam zrzuty ekranu z aplikacji NetMonster. Robiłem ten test na zewnątrz z poziomu poddasza i za każdym razem podczas przemieszczenia się wyłączałem i włączałem telefon od nowa żeby ponownie zalogował się do sieci.
Miejscowość Bielicha woj. Mazowieckie.
Dotychczas korzystałem z HUAWEI E3372 i transfer był tragiczny, miałem ustawione na sztywno UMTS bo na LTE najbliższy BTS były bardzo przeciążona.
Teraz do testów pożyczyłem od kolegi Router HUAWEI 4GRuter 3Pro i już transfer jest dużo bardziej obiecujący (pewnie ze względu na agregacje pasm) jednak widzę bardzo duże wahania.
Moje pytania:
Czy w przedziale cenowym ok 500 zł ten router jest warty uwagi czy lepiej kupić coś innego.
Jeśli jest taka możliwość to zależy mi na łączeniu się z wybranym przezemnie BTSem (może jakiś poza miastem żeby właśnie nie było takiego obciążenia i spadków transferu).
Jaką dobrać antenę do routera który polecicie.
Poniżej przesyłam zrzuty ekranu z aplikacji NetMonster. Robiłem ten test na zewnątrz z poziomu poddasza i za każdym razem podczas przemieszczenia się wyłączałem i włączałem telefon od nowa żeby ponownie zalogował się do sieci.
Miejscowość Bielicha woj. Mazowieckie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Hermogenes
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Jaki Router, Jaka Antena Plus GSM
Brak testu L2600 na maszcie Emitela PLUS się chwali 6 sektorami na LTE 2600 to nie jest daleko od Ciebie. Pozdrawiam Hermogenes
-
Range
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zygmunt lubi klientów uwiązanych w SmartDom. Już o 14:30 masz przeciążone pasma.
Łączysz się z Aero 2 na ulicy Przytyckiej 2 na 1800 jako pasmo podstawowe i do niego 900 w agregacji.
Powtórz test po 19 wieczorem i do niego speedtest z zewnatrz.
Łączysz się z Aero 2 na ulicy Przytyckiej 2 na 1800 jako pasmo podstawowe i do niego 900 w agregacji.
Powtórz test po 19 wieczorem i do niego speedtest z zewnatrz.
-
Grzegorz_Py
Dziękuję za szybka odpowiedź, a możesz mi podpowiedzieć jak zrobić test na 2600?. Ten Emitel jest bardzo blisko bo maksymalnie 1 km
co do uwiązania z Zygmuntem to w zasadzie nie jestem teraz uwiązany bo umowa mi się skończyła i mogę ją teraz przesłużyć lub nie ale za 100 zł są dwa dekodery, telefon i ten internet więc o ile ofertę na telefon spokojnie bym znalazł to składając tego typu oferty z telewizją wychodzi podobnie albo drożej.
co do uwiązania z Zygmuntem to w zasadzie nie jestem teraz uwiązany bo umowa mi się skończyła i mogę ją teraz przesłużyć lub nie ale za 100 zł są dwa dekodery, telefon i ten internet więc o ile ofertę na telefon spokojnie bym znalazł to składając tego typu oferty z telewizją wychodzi podobnie albo drożej.
-
Range
Skoro masz do testow B535 to wymuś w nim na poddaszu wszystkie pasma pojedynczo np HManagerem https://www.dobreprogramy.pl/HManager,P ... 91918.html w telefonie i daj screeny oraz speedtesty wieczorne do każdego pasma osobno.
Poza tym konkurencja np Play ma na tym maszcie również komplet Pasm i dorzuca do tego konkretny sprzęt czyli B818 z agregacją czterech pasm. Ten B535 przy nim to przepaść, ale najpierw musiałbyś Play przetestować.
Poza tym konkurencja np Play ma na tym maszcie również komplet Pasm i dorzuca do tego konkretny sprzęt czyli B818 z agregacją czterech pasm. Ten B535 przy nim to przepaść, ale najpierw musiałbyś Play przetestować.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
CCC więc pozostaje męczyć się dalej z Plusem, a moloch Plusa na RON Wacyn nie pierwszy raz występuje w roli głównej na tym forum i nie tylko, w ramach pudrowania syfa Plus zamiast zwiększać pojemność sieci, budować nowe stacje dodaje kolejne sektory. Do Plusa to nawet B535 jest wystarczajacy bo LTE900 i tak się nie liczy.
-
Pawrzes
Są 3 na 2600 i 6 na 1800.Hermogenes pisze: 6 sektorami na LTE 2600
Pozdrawiam
-
Grzegorz_Py
Poniżej przesyłam zrzuty z testów na każdym paśmie w Plusie. Test robiłem z routerem na balkonie, to najdalej wysunięty punkt w kierunku tego masztu na Przytyckiej jednak nie jest widoczny bo zasłaniają go inne domki jednorodzinne.
Da się coś z tym zrobić czy jednak iść szukać do testów karty PLAYa?
Speedtest wkleiłem na dole każdego zrzutu żeby było mniej plików.
Da się coś z tym zrobić czy jednak iść szukać do testów karty PLAYa?
Speedtest wkleiłem na dole każdego zrzutu żeby było mniej plików.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Grzegorz_Py
Znalazłem w domu kartę PLAY więc od razu się udało.
-
Grzegorz_Py
-
Hermogenes
- Mistrz bezprzewodowy
Jak to pisał kolega Matek dno i metr mułu. Tu nie pomoże antena, ani żadna inna dobra wróżka; sygnał jest na wystarczającym poziomie brak przepustowości sieci. 5G jeszcze dowali do pieca za kilka tygodni i zostanie powrót do miedzi. Pozdrawiam Hermogenes
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Trzeba by w obydwu wypadkach wymusić połaczenie z innymi BTS-ami Plusa czy Play bo te na RON to masakra.
-
Grzegorz_Py
a co z tym Playem ? podobnie?
Może ratuje mnie antena kierunkowa wykierowana w zupełnie innym kierunku żeby logować się do jakiegoś zupełnie innego masztu?
Może ratuje mnie antena kierunkowa wykierowana w zupełnie innym kierunku żeby logować się do jakiegoś zupełnie innego masztu?
-
BKpbO
- Stały użytkownik forum
Na tym forum już Ci nikt nie pomoże.
-
kamil7430
Zanim antena to możesz pójść z telefonem pod inne BTS-y w okolicy na swoim sektorze i wykonać screena NetMonstera i speedtesta z godziny 18-21 ok. 200-300 metrów od stacji. Jeżeli inne BTS-y też będą przeciążone to kaplica. Jeżeli nie - wtedy dobór anteny
Huawei B315s-22, nju 100GB - 29zł/m-c; TP-Link TL-WR1043ND + Alcatel OneTouch L850V, Play InK50 NbL - 8,33zł/m-c