Pomoc w dobraniu najlepszego routera i anteny zewnętrznej do karty orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w dobraniu najlepszego routera i anteny zewnętrznej do karty orange
Dzień dobry
Proszę o poradę jaki byłby najlepszy router i antena zewnętrzna do sieci Orange. Od nadajnika jestem oddalony 2 km. Aktualnie używam routera TP-link Archer MR200 bez możliwości podłączenia anteny zewnętrznej. Aktualna prędkość wysyłam w załączniku. Chciałbym zapomoca anteny zewnętrznej i nowego routera uzyskać lepszy wynik. Detale masztu nadawczego przesyłam w załączniku. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu.
Pozdrawiam
Proszę o poradę jaki byłby najlepszy router i antena zewnętrzna do sieci Orange. Od nadajnika jestem oddalony 2 km. Aktualnie używam routera TP-link Archer MR200 bez możliwości podłączenia anteny zewnętrznej. Aktualna prędkość wysyłam w załączniku. Chciałbym zapomoca anteny zewnętrznej i nowego routera uzyskać lepszy wynik. Detale masztu nadawczego przesyłam w załączniku. Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu.
Pozdrawiam
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Pomoc w dobraniu najlepszego routera i anteny zewnętrznej do karty orange
Najpierw podaj lokalizację gdzie korzystasz z Orange.
Zainstaluj na telefonie z Android aplikację https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i daj screena.. Test na zewnątrz oraz wieczorny speedtest. Przetestuj ten Orange.
Zainstaluj na telefonie z Android aplikację https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i daj screena.. Test na zewnątrz oraz wieczorny speedtest. Przetestuj ten Orange.
-
Dziękuję za odpowiedź.
Korzystam z Orange w Juszkowie 83-000 ul. Kwiatowa.
Przesyłam screeny w załączniku
Pozdrawiam
Korzystam z Orange w Juszkowie 83-000 ul. Kwiatowa.
Przesyłam screeny w załączniku
Pozdrawiam
-
Masz pewnie bezpośrednią widoczność z BTS-em Pruszcz Gdański, Grunwaldzka 62, 22/3. Sa to moje okolice i robiliśmy u jednego z kolegów forumowiczów testy z ul. Dębowej. Najlepiej wypadł T-Mobile, potem Play a na końcu Orange. Problem polegał na tym ze tam jest duzo dostępnych BTS-ow i jest jeden który ma dominujący sygnał ale najsłabsze transfery bo wszyscy się z nim łączą (najlepszy sygnał). Twój ruter to zabytek wiec do wymiany. W twojej lokalizacja najlepiej sprawdzi się min. B715 albo B818 z antena Cybertech-a https://www.cybertech.com.pl/p189,anten ... 00mhz.htmlżeby choc trochę zawezyc wiązkę promieniowania z max 5m kabla.
-
- Guru bezprzewodowy
-
Bardzo dziękuję za poradę. Chciałbym się jeszcze upewnić czy mam kierować antenę na nadajnik na Grunwaldzkiej 88?
-
- Guru bezprzewodowy
W temacie na Elektrodzie masz wszystko na ten temat, zapoznałeś się chociaż z nim? Wątpię.
-
Testy robisz samemu. Dla każdego pasma z osobna. Antenę ustawiasz w rożnych kierunkach i obserwujesz w Hmanager jak zmienia się sygnał: RSRP oraz SNR. Kazdy BTS ma inny enBID wiec jak zmieni ci się eNBID podczas obracania anteny tzn ze przełączyłeś się na inny BTS. Na każdym "złapanym" BTS-ie powinieneś zrobić testy prędkości każdego z pasm z osobna zapisać to i jak już obrócisz antenę o 360 stopni patrzysz na wyniki i wyciągasz wnioski który BTS najlepiej u ciebie działa i na tego BTS-a ustawiasz antenę. Testy w godzina wieczornych tj. w czasie największego obciążenia sieci.piotrek3525 pisze:Bardzo dziękuję za poradę. Chciałbym się jeszcze upewnić czy mam kierować antenę na nadajnik na Grunwaldzkiej 88?
Gdybyś miał problemy to jak będę miał chwile czasu to mógłbym do ciebie podjechać ze swoim sprzętem i porobić testy ale to pewnie nie wcześniej jak w przyszłym tygodniu.