iPlus Commander Enfora+ HUB + antena = przerywa i problemy:(
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus Commander Enfora+ HUB + antena = przerywa i problemy:(
Witam wszystkich. Niedawno dostałem modem iPlus Commander Enfora GPRS/EDGE, do tego HUB USB (aktywny) i antenę zewnętrzną. Nie wiedziałem jednak, że są z tym takie problemy:/
Niby wszystko ładnie, ale jak podłączam modem przez HUB, to po jakimś czasie po prostu gasną wszystkie lampki i zrywa połączenie. Potem muszę restartować kompa itp... Jak podłączam przez USB to rzadko połączy, a jak połączy to dość często przerywa, ot tak sobie. Czasami włączam modem i są wszystkie diody zapalone, ale nie chce połączyć. Mam AutoConecta i też są problemy.
Pytania do was: 1. jak ustawić antenę, żeby coś pomogło? 2. co zrobić z HUBem (łączyć bez?) 3. jakieś specjalne konfiguracje, które trochę ustabilizują połączenie?
Z góry dziękuję.
Niby wszystko ładnie, ale jak podłączam modem przez HUB, to po jakimś czasie po prostu gasną wszystkie lampki i zrywa połączenie. Potem muszę restartować kompa itp... Jak podłączam przez USB to rzadko połączy, a jak połączy to dość często przerywa, ot tak sobie. Czasami włączam modem i są wszystkie diody zapalone, ale nie chce połączyć. Mam AutoConecta i też są problemy.
Pytania do was: 1. jak ustawić antenę, żeby coś pomogło? 2. co zrobić z HUBem (łączyć bez?) 3. jakieś specjalne konfiguracje, które trochę ustabilizują połączenie?
Z góry dziękuję.
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: iPlus Commander Enfora+ HUB + antena = przerywa i problemy:(
A jaki masz zasięg?? Może też antena być źle ustawiona. Czy ten HUB jest aktywny (zasilaniem)? Bo jeżeli jest pasywny to nic nie da... Ja bym radził podłączyć bez HUB-a, a do modemu podłączyć zasilacz!! Pozdrawiam!
-
HUB jest aktywny, ma zasilanie zewnętrzne. Zasięg jest taki, że na modemie 3 kreski średnio, a na iPlus Manager 4-5 kresek. Zamiast iPlus Managera używam AutoConnecta. A zasilacz, to jaki ma być? Pomoże coś w ogóle? Nie chodzi mi o prędkość, tylko te zrywanie połączeń jest uciążliwe.
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jaki model HUB'a posiadasz ? Czy to nie przypadkiem ten z Allegro za 14'99 

Dawno mnie tutaj nie było 

- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
A jaką masz te antenę?
Latka lecą...
-
HUB USB - firma GEMBIRD, taki płaski, prostokątny... ma dołączany zasilacz. Nie, nie z Allegro:) W sklepie kupiłem.
Antena normalna, taka nieduża... yyy... no dziesięciocentymetrowa. Ale nie mogę znaleźć pudełka po niej.
Antena normalna, taka nieduża... yyy... no dziesięciocentymetrowa. Ale nie mogę znaleźć pudełka po niej.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Czyli do okólna.Nie wiele pomaga ale jeśli masz teyanek2207 pisze:Antena normalna, taka nieduża... yyy... no dziesięciocentymetrowa.
to nie powinno zrywać połączenia chyba że nadajnik jest przeciążony lub wystąpiła jego awaria. Czy bez tego HUBa chodzi normalnie (nie zrywa połączeń) .yanek2207 pisze:Zasięg jest taki, że na modemie 3 kreski średnio, a na iPlus Manager 4-5 kresek
-
Niestety nie... bez HUBa też są problemy, aczkolwiek nie ma tego wyłączania się, tylko po prostu internet przestaje działać. A żeby się później połączyć, to muszę resetować kompa:|
- Jaco
Łączysz się przez aplikację od iPlusa? Spróbuj zrobić dial-up.
-
Przez dial-up, tzn. przez AutoConnecta, czy coś w tym rodzaju? Ja się łączę przez AutoConnecta, ale nie zawsze działa, więc wtedy próbuję przez tą z iPlusa, no i czasem załapuje. W AutoConneccie często pojawia się coś takiego: "Numer tego połączenia jest już wybierany" i wtedy nie łączy.
A tak przy okazji: Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2008 dla forumowiczów i forum
A tak przy okazji: Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2008 dla forumowiczów i forum

- Jaco
Jak sama nazwa programu AutoConnect mówi łączy bezpośrednio po zerwaniu połączenia.Aby połączyć się bez tej aplikacji trzeba ja wyłączyć.
-
No już czaję:) Teraz nie łączę się niczym, tylko przez dial-up (już zrozumiałem na czym on polega) Dzięki wielkie.
- Jaco
Nie ma problemu.Sam używałem tego programuyanek2207 pisze:Dzięki wielkie.

-
- Stały użytkownik forum
Witam!!!mam ten sam problem co kolega i nawet zasilanie zewnętrze do modemu nie pomaga!!!rozłącza i przez dial-up i przez iplusa i przez autoconnect. postanowiłęm sprzedac ten badziewny modem i kupić nokię6230 na niej nie zrywa połączeń. Zasięg mam między 4-5 kresek na modemie. nadajnik stoi 2km od domu. te commandery to wielka porażka!!!!kup sobie nokie6230 i net będzie ci śmigał jak ta lala!!!