Automatyczne uruchamianie modemu po podłączeniu do zasilania. Huawei E5573.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Automatyczne uruchamianie modemu po podłączeniu do zasilania. Huawei E5573.
Czy ktoś zna jakiś sposób, aby modem Huawei E5573 uruchamiał się automatycznie po przyłożeniu zasilania?
Obecnie jest tak, że po zasileniu informuje o ładowaniu, a ja chciałbym aby się od razu uruchamiał bez interakcji użytkownika (wciśnięcia na dłużej przycisku).
Problem w tym, że jak urządzenie straci zasilanie i rozładuje się bateria to nawet po przywróceniu zasilania samo się nie włączy. Wymaga pilnowania czy działa.
Będę rozważał wykonanie jakiejś modyfikacji sprzętowej, aby symulować wciśnięcie przycisku - chyba że jest jakiś inny sposób?
Obecnie jest tak, że po zasileniu informuje o ładowaniu, a ja chciałbym aby się od razu uruchamiał bez interakcji użytkownika (wciśnięcia na dłużej przycisku).
Problem w tym, że jak urządzenie straci zasilanie i rozładuje się bateria to nawet po przywróceniu zasilania samo się nie włączy. Wymaga pilnowania czy działa.
Będę rozważał wykonanie jakiejś modyfikacji sprzętowej, aby symulować wciśnięcie przycisku - chyba że jest jakiś inny sposób?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Automatyczne uruchamianie modemu po podłączeniu do zasilania. Huawei E5573.
Po zalaczeniu zasilania modem startuje, wykonuje skrypt startowy i (poniewaz guzik nie jest wcisniety) kladzie sie spac.
Zeby osiagnac normalny boot, musisz zmienic zachowanie podczas startu - znaczy przeedytowac skrypt.
Teoretycznie powinno to byc mozliwe, patrzac w internet n.p. tu, wiedza jak dostac sie do Linuksa jest. Zagadaj do Normana (link na stronce) i zapytaj, czy on wie jak to zrobic.
Zeby osiagnac normalny boot, musisz zmienic zachowanie podczas startu - znaczy przeedytowac skrypt.
Teoretycznie powinno to byc mozliwe, patrzac w internet n.p. tu, wiedza jak dostac sie do Linuksa jest. Zagadaj do Normana (link na stronce) i zapytaj, czy on wie jak to zrobic.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Nie trzeba edytować żadnych skryptów. Praktycznie zostało to już zrobione na E5577, a na E5573 jest tak samo. Sprawa jest bardzo prosta, wystarczy poczytać od tego miejsca: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 45#p571270
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli skrypty sa juz zrobione i zeby byly aktywne wystarcza odpowiednio ustawic konfiguracje w NVRAM.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Po uruchomieniu DC-unlocker wpisujesz:
at^nvwrex=50364,0,4,01,00,00,00
jeżeli ma działać na samym USB bez baterii (tylko trzeba mieć dobre zasilanie)
lub
at^nvwrex=50364,0,4,00,01,00,00
jeżeli ma działać tylko jeżeli jest włożona bateria.
Oba sposoby uruchamiają połączenie internetowe automatycznie po podaniu zasilania przez USB.
DC-unlocker zadziała jeżeli najpierw w putty uruchomisz adbd &
at^nvwrex=50364,0,4,01,00,00,00
jeżeli ma działać na samym USB bez baterii (tylko trzeba mieć dobre zasilanie)
lub
at^nvwrex=50364,0,4,00,01,00,00
jeżeli ma działać tylko jeżeli jest włożona bateria.
Oba sposoby uruchamiają połączenie internetowe automatycznie po podaniu zasilania przez USB.
DC-unlocker zadziała jeżeli najpierw w putty uruchomisz adbd &
-
- Początkujący użytkownik forum
Hej,
Robię jak piszecie wyżej, ale wyskakuje mi komunikat "error".
Opowiem co zrobiłem do tej pory:
1. Mam router HUAWEI E5573 brandowany Play bez simlocka.
2. Zainstalowałem sterowniki (HUAWEI_DataCard_Driver_5.05.01.00_Setup + FcSerialDrv).
3. Odpaliłem DC-Unlock (dc-unlocker2client_1.00.1431) i połączyłem się z modemem.
4. Próbuję wpisać komendę at^nvwrex=50364,0,4,00,01,00,00 ale jako zwrotkę dostaję error. Podobnie jest z komedną at^nvwrex=50364,0,4,01,00,00,00.
5. I właściwie tutaj stanąłem. Nie wiem, co dalej. Gdy wpisuję np. AT^SECUBOOT? albo AT^SECUBOOT? dostaję jako zwrotkę "OK".
Możecie pomóc?
Robię jak piszecie wyżej, ale wyskakuje mi komunikat "error".
Opowiem co zrobiłem do tej pory:
1. Mam router HUAWEI E5573 brandowany Play bez simlocka.
2. Zainstalowałem sterowniki (HUAWEI_DataCard_Driver_5.05.01.00_Setup + FcSerialDrv).
3. Odpaliłem DC-Unlock (dc-unlocker2client_1.00.1431) i połączyłem się z modemem.
4. Próbuję wpisać komendę at^nvwrex=50364,0,4,00,01,00,00 ale jako zwrotkę dostaję error. Podobnie jest z komedną at^nvwrex=50364,0,4,01,00,00,00.
5. I właściwie tutaj stanąłem. Nie wiem, co dalej. Gdy wpisuję np. AT^SECUBOOT? albo AT^SECUBOOT? dostaję jako zwrotkę "OK".
Możecie pomóc?