Router przestaje wysyłac pakiety - czemu ?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Router przestaje wysyłac pakiety - czemu ?

Post autor: Artur_prezes »

Mam sieć od wczoraj którą tworzą 3 laptopy i router belkin. Wszystko jest skonfigurowane ok, internet działa szybko całą przepustowością łącza na każdym komputerze wszystko tez jest ok,ale modem zawsze po włączeniu np internetowego radiowa przestaje przesyłać pakiety i dario się wyłącza,kiedy dam znów play radio gra ale przez następne 20sekund i znów przestaje,modem jakby sie zwieszał czy coś. Jak temu zaradzić ??
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router przestaje wysyłac pakiety - czemu ?

Post autor: Jo_gurt »

Artur_prezes pisze:ale modem zawsze po włączeniu np internetowego radiowa przestaje przesyłać pakiety
Czyli jak wlaczysz radio to caly net siada czy tylko radio sie "haczy"?
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Cały internet i żeby wszystko ruszło trzeba pare raz odświeżyć stronki i wtedy znów na parę minut działa. Zmieniałem IP DNSy Bramkę itp i nic, dalej to samo, ale jak podłączę do routera kabel i połączę z laptopem to internet śmiga, no ale ja potrzebuję sieć bezprzewodową.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Widzę że nikt nie ma pomysłu na tę bolączkę.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jakie firmware, poszukaj czy w sieci nie ma nowszego.

Czy komputery konfigurujesz ręcznie czy po dhcp (automatycznie)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Mam do routera płytę z instalatorem. Wsadziłem płytę i zainstalowałem wszystko było w miarę proste. Internet zadziałał i ok,ale połączenie po paru minutach jest zrywane na sekundę co powoduje restart GG i wyłączenie radia internetowego i stronki w necie tez się nie otwierają. Co z tym zrobić? po przetestowaniu łącza w programie network stumbler siec jest wykrywana i widać że na ułamki sekund połączenie co jakiś czas zanika,a jak popatrzę na ilość sieci to wyświetla się pare ale koło mojej w nawiasie jest napis "fake". Wszystkie opcje router sobi dobiera sam. Proszę o pilna pomoc.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Artur_prezes pisze:Mam do routera płytę z instalatorem.
musisz wejść w ustawienia wifi routera, skonfigurować to jeszcze raz.
Zmienić kanał na inny bo może jest jakaś sieć w pobliżu na tym samym kanale, zmienić nazwę SSID na własną, włączyć WPA (wpa-psk) czyli szyfrowanie.

Musisz poczytać instrukcję jak wejść do konfiguracji routera przez www
i poczytać tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7248
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Ja mam nadajnik na kanale 1 a reszta sieci nadaje na kanale 7 wiec daleko od siebie, nazwę SSID mam własną od początku i szyfrowanie WPA-PSK - mam te ustawienia od początku. A możesz to wytłumaczyć mi tak na głupi chłopski rozum. Każdy z nas ma laptopa tej samej firmy każdy się łączy i każdemu dzisiaj sie to samo na komputerze,czyli na pewno nie jest to wina kart sieciowych w kompach tylko routera. Myślę już nad tym czy nie wymienić go na inny czy czasem sprzęt nie jest wadliwy,komputery działają w jednym pokoju tam gdzie router więc nie mam mowy o jakichkolwiek zakłóceniach. Porażka straszna - zainwestowałem trochę kasy w to żeby było ok,a efekt jest zupełnie odwrotny.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Borg

Post autor: Borg »

Artur_prezes pisze: Porażka straszna - zainwestowałem trochę kasy w to żeby było ok,a efekt jest zupełnie odwrotny.
Dla nas nazwa firmy produkującej Twój router jest dość egzotyczna - może na wyspach to jakiś lider w technologii Wifi ale tutaj w Polsce w życiu bym nie kupił takiego wynalazku :szok: . Proponuję "atakować" support /help-desk czy jak to się tam zwie bo z tego co widzę to masz
free, 24-hour technical support
Jeszcze jedno małe pytanie czy próbowałeś podłączyć któregoś laptopa za pomocą zwykłego utp z końcówkami rj45 po lanie ?
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Tak podłaczyłem za pomoca kabla te laptopy i internet smiga jak szalony. Jutro chyba pójd go oddać i kupic coś innego. Poradźcie mi jakiś w miare dobry router.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Znalazłem sposób na naprawienie łącza - kupiłem nowy router. Zrobiłem zabezpieczoną siec zalogowałem się bez problemu do modemu i ustawiłem wszystko jak powinno być :). Dodam że router jest firmy: Edimax i jest bardzo tani, ale internet działą bardzo dobrze. Sa jakieś programy do kontrolowania sieci WLAN ?
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Artur_prezes pisze:Sa jakieś programy do kontrolowania sieci WLAN ?
A co masz na mysli? Zazwyczaj w sieciach infrastrukturalnych (czyli z APkiem) kontroluje sie wlasnie urzadzeniem centralnym, wiec wszystko zalezy od tego jakie funkcje oferuje twoj edimax :)
Awatar użytkownika
Artur_prezes

Chodzi mi o to żeby na moim komputerze widzieć ile dany użytkownik wysyła i pobiera, oraz z jaką szybkością, fajnie byłoby widzieć kto jest połączony. Jest w ogóle możliwość przeglądania takich informacji ?? Drugi dzień mam ten nowy router i dalej wszystko ok :D.
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Artur_prezes pisze:Chodzi mi o to żeby na moim komputerze widzieć ile dany użytkownik wysyła i pobiera, oraz z jaką szybkością, fajnie byłoby widzieć kto jest połączony. Jest w ogóle możliwość przeglądania takich informacji ??
Nie da rady. Tak jak mowilem - takie cos to tylko na routerze. Jesli nie ma to nie ma ;P
ODPOWIEDZ