Skórzewo, Żeglarska - router na razie bez anten zewnętrznych

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
niemaco
Początkujący użytkownik forum

Skórzewo, Żeglarska - router na razie bez anten zewnętrznych

Post autor: niemaco »

Hej,

szukam routera, który ogarnie mi internet w mojej lokalizacji: 52,389540° 16,799479°
Mieszkam w piętrowym domu.
Zastanawiałem się nad kupnem Huewai B535, bo nie chcę przekroczyć 400 zł.
Jesli uważacie, że lepiej do tej kwoty kupić inny sprzęt, bo więcej możliwości, lepszy sygnały, agregacje lub jeszcze inne rzeczy, na których się nie znam to proszę o info.

W tej chwili mam dwie karty: w plusie (premium mobile) i orange (nju).

Zdecydowanie lepszy sygnał mam w orange.
Chciałbym to trochę potestować, ale nie do końca rozumiem wyników, strasznie dużo tu informacji i jakoś nie mogę się w tym odnaleźć.

Zrobiłem kilka testów w netmonsterze i speedteście: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Testy przeprowadzałem telefonem samsungiem s7 edge. Wszystkie testy byłu prowadzone na orange. Większe prędkości w speedteście są wynikiem odwiedzenia pięterka :cfaniak:

Jeśli potrzebujecie testów z innego programu to proszę o informację.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Skórzewo, Żeglarska - router na razie bez anten zewnętrznych

Post autor: wojteks »

Popraw link.
Nie pomagam na PW!
niemaco

matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Screeny z testów dla większości bez wartości i znaczenia, pokazane screeny nic nie mówia o pasmach LTE parametrach sygnału na nich ale pozwalają stwierdzić ze masz zasięg ze stacji NetWORKS Poznańska 86 na LTE1800+LTE2100+LTE2600+LTE800, do tego ze stacji Malwowa 162 na LTE2100 oraz Poznań , Szarotkowa 3 na LTE2600. Mieszzkasz mniej więcej po srodku tych lokalizacji i z dostępem do kazdego masztu nie ma problemów, występuje nadmiar bogactwa, stacje z 4 CC CA. Router B535 oczywiście nieprzydatny do sieci i operatorow NetWORKS.Plus to raczej żart bo, stacje LTE1800/900, osobiście sprawdziłbym jeszcze PLAY bo tez 3 stacje z 4 CC CA. Zrob ludzkie testy i pokaż potrzebne screeny i speedtesty.
niemaco

A mogę prosić o radę albo link do testów, jak je wykonać, bo nie mogę tego znaleźć na forum.
Na co mam zwrócić uwagę? Czy mam ustawić konkretne opcje w NetMonsterze? A które routery są przydatne do operatorów NetWorks?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zakładka z NetMonster pokazujaca agregowane pasma i eNB oraz parametry sygnału na paśmie podstawowym. Stacje z agregacja 4 pasm więc tylko B818.
ODPOWIEDZ