BTS Opole-Czarnowąsy ul. Jagiełły 2 - maszt na hotelu Arenda
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
BTS Opole-Czarnowąsy ul. Jagiełły 2 - maszt na hotelu Arenda
Do BTS mam niecałe 2km, jestem użytkownikiem Orange ze względu na możliwość korzystania z Internetu LTE na firmę 999GB. Korzystam z routera TP Link Archer mr200, transfer jaki osiągam w zależności od pory dnia i lokalizacji routera to 8-20mbit/s (ta wyższa wartość jest w momencie ustawienia routera na poddaszu nieużytkowym, niestety kosztem jakości sygnału wifi) i bardzo nierówny ping. Chciałbym wzmocnić sygnał jakąś anteną zewnętrzną, po kontakcie z hurtownią zaproponowano mi to: https://www.wisp.pl/p3955,tornado-mimo-lte-14hv.html Czy jest ktoś w stanie doradzić mi czy na tym sprzęcie jestem w stanie osiągnąć polepszenie sygnału czy zastanowić się nad jakimś innym rozwiązaniem. Z góry dzięki za odpowiedź!
-
- Guru bezprzewodowy
Re: BTS Opole-Czarnowąsy ul. Jagiełły 2 - maszt na hotelu Arenda
Żeby ci tylko to Tornado chałupy nie porwało, po co ci taki wynalazek do tego szajsu od TP-linka , przecież to i tak nie nadaje się do BTS-a z agregacją B3+B1+B20. Ty to najpierw sobie kup jakis normalny router z minimum 2 CC CA, zrób na nim testy pasm LTE i dobieraj antenę a na dziś karta do telefonu LTE z https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl, test na zewnatrz i screen z aplikacji.
-
Możesz polecić jakiś router, który byłby w stanie spełnić wymagania i dodatkowo miałby możliwość przyłączenia anteny zewnętrznej? TP Linka mam jeszcze możliwość zwrócić.
-
- Guru bezprzewodowy
Trzeba było brać ofertę ze sprzetem , w Orange jest B818. Oddaj złom i kup minimum B535 , B715 z agregacja 3 pasm praktycznie niedostępny, B818 za około 700 zł na OLX.
-
B535 miałem, było jeszcze gorzej niż z TP Linkiem. Mogę spróbować z B818, tylko zastanawia mnie jedna rzecz. https://media-play.pl/ecommerce/medias/ ... /img/4.png które wyjście jest do anteny zewnętrznej?
-
- Guru bezprzewodowy
I co z tego ze miałes jak nie masz pojęcia jak zrobić na nim testy.
-
Skoro wiesz, że nie wiem jak zrobić testy to do czego to zmierza? Jeśli chcesz pomóc to napisz mi zestawienie router + antena, która ma największe szanse na osiągniecie przyzwoitych wyników przy BTSie, który mam w sąsiedztwie. Jedyne testy jakie mogę i potrafię zrobić to wejść na strych, przesuwać router co metr w lewo i w prawo i powtarzać speedtest. Sory, nie każdy w tym siedzi na co dzień.
- wojteks
- *** Administrator ***
Schowane pod klapką opisane Main i Divbonkers89 pisze:które wyjście jest do anteny zewnętrznej?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Na temat testów na HiLinkach Huawei więc i na B535 na tym forum napisano tomy, są linki do aplikacji na Windows i Android do zarzadzania pasmami na nim, diagnostyki sygnału i BTS-a wiec wystarczy poczytać i zrobić to samemu, za ciebie nikt tego nie zrobi. Miales router z 2 CC CA w tym B3+B1 i na nim zrobić testy pasm LTE i agregacji na zewnatrz i na ich podstawie dobrać antenę. Zakup MR200 bez agregacji pasm LTE, Z z LAN 100Mb/s, bez mozliwości wymuszeia konkretnego pasma LTE i jego diagnostyki za kupę kasy to wielki bład, warte to ze 100 zł więc szybko oddaj i kup coś o czym napisałem , zrób testy jak wyzej i będziesz wiedział jaką antenę dobrać.
-
bonkers89 zobacz mój temat (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=58360), korzystam z tego masztu z Czarnowąs, mieszkam w Żelaznej, więc mam dalej niż Ty, a sygnał już bardzo dobry po zamontowaniu anteny zewnętrznej do routera B535.
-
Super, dzięki serdeczne! Zamawiam tą samą antenę co Ty i będę testował. Na razie sprawdzę jak to się będzie zachowywało na TP Linku, aby mieć skalę porównawczą, natomiast już rozglądam się za B818 w korzystnej cenie. Co do Huawei B818- szukać na allegro czy macie jakieś sprawdzone źródło, w którym można go kupić w rozsądnych pieniądzach.
-
Pozwolę sobie zaktualizować posta oraz zadać kolejne pytanie. Za podpowiedzią Adi30, zamontowałem antenę z linka: https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html oraz oddałem router z TP Linka, na korzyść Huawei B818. Już sama zamiana routera sprawiła że transfer podskoczył z 10mbit/s do około 25mbit/s, natomiast podłączając do tego antenę zewnętrzną udało się uzyskać stały download na poziomie 30-40mbit/s (przy 100% sile sygnału). Jest wyraźna poprawa, ale widząc, że Adi na tym samym BTSie, w większej odległości osiąga dużo lepsze parametry, to pozostaje odrobina rozczarowania. Lubię czasem potorturować się grając w Fifę na konsoli i często wyrzuca mnie z rozgrywki w momencie gdy żona w tym samym momencie odpala Netflix na TV korzystającym z tej samej sieci. Stąd moje pytanie: co może być powodem takiej sytuacji? Czy jestem w stanie w jakiś sposób poprawić wyniki?
-
Antena musi zamontowana jak najwyżej. Ja swoją ustawiałem chyba z 30min, sprawdzając od razu w ustawieniach routera RSRQ, RSRP, RSSI, SINR (na telefonie zalogowany byłem do IP routera).
Żeby nie było, że mam cały czas taki transfer na poziomie 100mbps
Wieczorem spada, ale nie mniej niż 50mbps, wiadomo jak ktoś w domu też korzysta z neta (netfliks, youtube itd) to wszystko się dzieli na każdy sprzęt...
Teraz mam transfer na poziomie 90mbps.
Żeby nie było, że mam cały czas taki transfer na poziomie 100mbps

Teraz mam transfer na poziomie 90mbps.