Szukam podpowiedzi jak poprawić zasięg internetu przy lesie na wsi. Sezonowo przebywam na działce w pobliżu lasu, niestety internet tam ma zasięg na maksymalnie 1 kreskę, czasem wcale. Mam internet mobilny w Orange z routerem huawei takim małym przenośnym bez anten. Położony w dobrym miejscu pozwala korzystać z internetu. Czy zmiana routera na taki z anteną zewnętrzną rozwiąże problem? Internet nie musi mieć rekordowych transferów Jakie urządzenie wybrać i jaką antenę?
Proszę o pomoc, ja się na tym kompletnie nie znam..
Potrzebna jest dokladna lokalizacja punktu, n.p. przy pomocy google maps albo BTS Search.
Dalej to Ty musisz wykonac pomiary, ktore sieci i na jakich pasmach sa dostepne, najlepiej w miejscu gdzie bedziesz chcial umiescic antene. Najprosciej jest to zrobic telefonem z Androidem i applikacja "Netmonster".
Przy wyborze miejsca na antene zwroc uwage, ze kable antenowe powinny byc krotkie, a antena wysoko.
Z tymi informacjami mozemy zasugerowac Ci, co my bysmy wybrali.
Zasięg wszystkich operatorów jest ze stacji ulokowanych na kominie kopalni Bogdanka, stacja Networks jest przewidziana do refarmingu i trzeba sprawdzić czy został wykonany i działa agregacja LTE2100+1800+800 dla Orange, możliwe ze bez anteny masz kiepski zasięg na LTE800 z tego BTS-a ale to pokaże test na zewnatrz na telefonie z NetMonster. Jaki masz routerek z Orange?
GPS: 51.372022 23.032740 ⇔ 51º22'19.28'' N 23º01'57.86'' E
to lokalizacja
A parametry z netmonster postaram się zmierzyć w czwartek (aplikację już zainstalowałam)
Myślałam o routerze B315 z wyjściem na dualną antenę zewnętrzną skierowaną w stronę Bogdanki bo mały router huawei E5220-28ba odbiera 1-2 kreski zasięgu (w zeszłym roku dało się nawet oglądać filmy, w tym roku zasięg jest zbyt słaby). Czy to dobry pomysł?
O dziękuję:) Od razu będę brała pod uwagę inny router, A która antena zewnetrzna do tego naszego Huawei będzie rozsądna?:) tylko poproszę o nazwę albo coś po czym znajdę, objaśnione jak dla kobiety