Antena Poynting XPOL-2
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena Poynting XPOL-2
Witam, czy ktos ma doswiadczenie z antena XPOL-2 firmy Poynting? Anteny tej marki wydaja sie byc dosyc popularne za granica ale na polskich stronach nie widze o nich zadnej wzmianki. Czy wynika to z tego ze produkty z Telkobu, Dipola i Cybertech zapewniaja te sama funkcjonalnosc i jakosc za nizsza cene czy tylko i wylacznie z ceny (okolo 500zl)? Moze ktos mial szanse porownac XPOL-2 z tanszymi antenami rodzimych dystrybutorow?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Antena Poynting XPOL-2
Antena wyglada ok, chociaz zysk jest stosunkowo niski. Brakuje opisu kabla - nie wiadomo jaki zysk jest na jego koncu.
Czy Tobie bedzie dobrze sluzyc nie powie Ci nikt bez zrobienia pomiarow i dostarczenia informacji na temat uzywanego kabla (typ i dlugosc).
Czy Tobie bedzie dobrze sluzyc nie powie Ci nikt bez zrobienia pomiarow i dostarczenia informacji na temat uzywanego kabla (typ i dlugosc).
Nie pomagam na PW.
-
- Guru bezprzewodowy
-
Testowałem dwie anteny: Poynting XPOL-2 oraz antenę z Dipola z serii ATK-LOG.
Na papierze parametry podobne.
Zysk maksymalny 9 dBi, 2 kable 5m zakończone wtykami SMA.
Używałem routera TP-Link MR200.
Testy robiłem na działce (wieś zabita dechami ok. 60 km na północ od Warszawy). Wkoło drzewa, w oddali lasy.
Używałem kart Virgin, T-Mobile i Plus i dwóch róznych BTS-ów.
Generalnie na antenie XPOL-2 miałem szybszy i stabilniejszy internet. Zwykle ok. 2-3 razy szybszy ale momentami nawet 10 razy szybszy.
Prędkości od ok. 0.5 MBit/s do ok. 30 Mbit/s (w zalezności od operatora, BTS-u, pory dnia i podłączonych anten).
Niestety nie zrobiłem zrzutów ze speedtesta. Router też chyba nie ma możliwości pomiaru siły sygnału (przynajmniej nie znalazłem takiej opcji).
Ponieważ po drodze w stronę BTS-ów są miejscami wysokie drzewa to zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zastosować dwóch anten dookólnych.
Np: https://gamma.pl/komunikacja-anteny-i-a ... 21-v3.html
lub OMNI-292.
Jeśli by ktoś je testował to chętnie poczytam o wynikach.
Na papierze parametry podobne.
Zysk maksymalny 9 dBi, 2 kable 5m zakończone wtykami SMA.
Używałem routera TP-Link MR200.
Testy robiłem na działce (wieś zabita dechami ok. 60 km na północ od Warszawy). Wkoło drzewa, w oddali lasy.
Używałem kart Virgin, T-Mobile i Plus i dwóch róznych BTS-ów.
Generalnie na antenie XPOL-2 miałem szybszy i stabilniejszy internet. Zwykle ok. 2-3 razy szybszy ale momentami nawet 10 razy szybszy.
Prędkości od ok. 0.5 MBit/s do ok. 30 Mbit/s (w zalezności od operatora, BTS-u, pory dnia i podłączonych anten).
Niestety nie zrobiłem zrzutów ze speedtesta. Router też chyba nie ma możliwości pomiaru siły sygnału (przynajmniej nie znalazłem takiej opcji).
Ponieważ po drodze w stronę BTS-ów są miejscami wysokie drzewa to zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zastosować dwóch anten dookólnych.
Np: https://gamma.pl/komunikacja-anteny-i-a ... 21-v3.html
lub OMNI-292.
Jeśli by ktoś je testował to chętnie poczytam o wynikach.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do komunikacji miedzy stacjonarnymi RX/TX stosowanie anten dookolnych jest błędne. Rosną szumy z odbić i sygnały niepożądane. Co innego w mobilnych tam jest to zalecane. Pozdrawiam Hermogenes
-
Witam,
Nie jestem jakiś expert. Zmuszony jestem pracować na mobilnym internet działało tak sobie 2MB/s pobieranie 200KB/s wysyłanie, po zamontowaniu tej anteny zrobiło się 8MB/s i wysyłanie 2MB/s komfort korzystania z internetu dużo lepszy. Wziąłem ta antenę na próbę bo jest 14dni na zwrot przez internet ale zostanie jednak zemną.
Nie jestem jakiś expert. Zmuszony jestem pracować na mobilnym internet działało tak sobie 2MB/s pobieranie 200KB/s wysyłanie, po zamontowaniu tej anteny zrobiło się 8MB/s i wysyłanie 2MB/s komfort korzystania z internetu dużo lepszy. Wziąłem ta antenę na próbę bo jest 14dni na zwrot przez internet ale zostanie jednak zemną.
-
- Guru bezprzewodowy
Miarą skuteczności anteny jest jej zysk na poszczególnych pasmach LTE a nie uzyskiwana ptędkość, niestety ale ty nie pokazałeś jak wygladaja parametry sygnału na niej dla tych pasm LTE w porównaniu do modemu/routera umieszczonego w miejscu jej lokalizacji więc faktyczny zysk pozostaje nieznany.