Pomoc w wyborze modemu do Orange Mazury
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w wyborze modemu do Orange Mazury
Cześć, Proszę o pomoc w wyborze urządzenia do odbierania mobilnego internetu od Orange. Kartę już mam muszę kupić urządzenie-modem.
W aplikacji NetMonster pokazuje mi się
https://drive.google.com/uc?export=down ... xfgXbq5rh1
https://drive.google.com/uc?export=down ... vyvmDMJQLh
Wojnowo -gm. Ruciane-Nida Wojnowo 1
Korzystając z internetu w telefonie mam problemy z zasięgiem LTE, to znaczy że co jakiś czas przełącza mi się na HSPA+900 3G a wtedy to nawet stronę jakąkolwiek jest trudno uruchomić. Jeśli w celu dobrania modemu potrzebne jest więcej informacji, postaram się szybko je dodać.
W aplikacji NetMonster pokazuje mi się
https://drive.google.com/uc?export=down ... xfgXbq5rh1
https://drive.google.com/uc?export=down ... vyvmDMJQLh
Wojnowo -gm. Ruciane-Nida Wojnowo 1
Korzystając z internetu w telefonie mam problemy z zasięgiem LTE, to znaczy że co jakiś czas przełącza mi się na HSPA+900 3G a wtedy to nawet stronę jakąkolwiek jest trudno uruchomić. Jeśli w celu dobrania modemu potrzebne jest więcej informacji, postaram się szybko je dodać.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w wyborze modemu do Orange Mazury
Robisz sobie jaja podając adres stacji Networks, czy ty myslisz ze my tutaj nie potrafimy na podstawie screena z NetMonster identyfikować stacji? Nie podaje się lokalizacji BTS-a a swoja gdzie korzysta z ORANGE , do tego screeny z NetMonster i speedtest, test na zewnatrz czy w domu?
-
- Guru bezprzewodowy
A patrzyłeś czy w okolicy czasem Play nie odpalił nadajnika? Tutaj na porywające prędkości bym nie liczył.
-
Ponownie przesyłam screany z NetMonster.
Dodatkowo z SpeedTest ale tu raczej nie wiele widać.
Pomiary robiłem w domu, a lokalizacja to: N 53 39' 37" E 21 26' 38"
Dzisiaj net działa nadspodziewanie dobrze.
Korzystam z Orange ponieważ miałem światłowód a w aktualnej lokalizacji to niestety nie możliwe, więc zmienili mi na mobilny...

Dodatkowo z SpeedTest ale tu raczej nie wiele widać.
Pomiary robiłem w domu, a lokalizacja to: N 53 39' 37" E 21 26' 38"
Dzisiaj net działa nadspodziewanie dobrze.
Korzystam z Orange ponieważ miałem światłowód a w aktualnej lokalizacji to niestety nie możliwe, więc zmienili mi na mobilny...

-
-
Czy możecie doradzić jakie urządzenie kupić, kartę sim mam i leży, a myślę że przez modem lepiej będzie działał internet niż z telefonu.
Z góry dziękuje licząc na konkretne propozycje sprzętowe.
Z góry dziękuje licząc na konkretne propozycje sprzętowe.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Masz problem
Nadajnik 62227724 243077 ma tylko podobno L800 wiec tragedia i nic nie zrobisz
Ale masz 2,7 km nadajnik jest tam pozwolenie na B7 2600 MHz i 1800 MHz musiał byś tam podjechać i zobaczyć czy działają i wtedy można rozważać zakup np. Huawei B535 + Antena zewnętrzna 1800-2600 MHz MIMO.
To jedyny nadajnik w okolicy
Lokalizacja nadajnika do sprawdzenia to 53.6544, 21.4842

Ale masz 2,7 km nadajnik jest tam pozwolenie na B7 2600 MHz i 1800 MHz musiał byś tam podjechać i zobaczyć czy działają i wtedy można rozważać zakup np. Huawei B535 + Antena zewnętrzna 1800-2600 MHz MIMO.

-
Dzięki za odpowiedź. Niestety nadajnik z którego korzystam 62227724 243077 jak napisałeś ma tylko L800 znajduje się we wskazanej przez Ciebie lokalizacji 53.6544, 21.4842. Czyli jest to jeden i ten sam nadajnikastroneb pisze:Masz problemNadajnik 62227724 243077 ma tylko podobno L800 wiec tragedia i nic nie zrobisz

Screan z pod nadajnika:

Proszę o wskazanie jakiegoś urządzenia które będzie działało najlepiej w moich warunkach czyli samo L800.
Jeśli jak napisałeś jest pozwolenie na coś więcej niż L800, można coś zrobić żeby to się zadziało, albo dowiedzieć się kiedy to uruchomią?
Pozdrawiam
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Musisz zapytać operatora w zgłoszeniu bo w orange nie ma forum jak w Play czy Plus.
Skoro jest pozwalolenie to możesz kupić Huawei B818 plus antenę kierunkową szerokopasmową ATK 504.
https://telkob.pl/pl/p/2x-ATK-504-Pasmo ... 196-zl./60
Jeśli kupujesz B818 to potrzeba przejściówek/konektorów TS9 na SMA w sklepie można z anteną zamówić.
Albo tylko Huawei B535 + antena i wtedy nie potrzeba przejściówek.
Trzeba będzie ją wysoko zamieści i ustawić poprawnie na nadajnik. Kabel jak najkrótszy będzie najlepszy bo mniejsze straty na kablu.
Skoro jest pozwalolenie to możesz kupić Huawei B818 plus antenę kierunkową szerokopasmową ATK 504.
https://telkob.pl/pl/p/2x-ATK-504-Pasmo ... 196-zl./60
Jeśli kupujesz B818 to potrzeba przejściówek/konektorów TS9 na SMA w sklepie można z anteną zamówić.
Albo tylko Huawei B535 + antena i wtedy nie potrzeba przejściówek.
Trzeba będzie ją wysoko zamieści i ustawić poprawnie na nadajnik. Kabel jak najkrótszy będzie najlepszy bo mniejsze straty na kablu.
-
- Guru bezprzewodowy
Testy bez żadnej wartości bo wykonane w domu a nie na zewnatrz więc z góry skazane tylko na LTE800 czy UMTS900 na dodatek ze słabym sygnałem na obydwu z BTS-a Wojnowo 1. Kluczowe jest czy sa szanse na pasma pojemnościowe LTE2100/1800 z BTS-a Krutyń, jeden z jego sektorów jest skierowany wdłuż Krytyni i drogi biegnącej do Rosochy, Nalezy zrobić test na zewnatrz , najlepiej w miejscu potencjalnego miejsca montażu anteny od strony północnej w kierunku Krutyni.
-
Dzięki astroneb skontaktuj e się z operatorem w tej sprawie.astroneb pisze:Musisz zapytać operatora w zgłoszeniu bo w orange nie ma forum jak w Play czy Plus.

Dzięki za konstruktywne uwagi matek451.Zrobię dzisiaj testy na zewnątrz, postaram się jak najbliżej miejsca w którym można by zainstalować antenę.matek451 pisze:Testy bez żadnej wartości bo wykonane w domu a nie na zewnatrz więc z góry skazane tylko na LTE800 czy UMTS900 na dodatek ze słabym sygnałem na obydwu z BTS-a Wojnowo 1. Kluczowe jest czy sa szanse na pasma pojemnościowe LTE2100/1800 z BTS-a Krutyń, jeden z jego sektorów jest skierowany wdłuż Krytyni i drogi biegnącej do Rosochy, Nalezy zrobić test na zewnatrz , najlepiej w miejscu potencjalnego miejsca montażu anteny od strony północnej w kierunku Krutyni.