Internet LTE do airbnb Szklarska Poręba
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet LTE do airbnb Szklarska Poręba
Hej,
Szukam oferty na internet LTE do mieszkania pod wynajem krótkoterminowy w Szklarskiej Porębie. Głównie będą korzystać z niego goście (do 5 osób max) a z nimi wiadomo - różnie pod względem wykorzystania transferu...
W mieszkaniu jest SMART TV FHD więc przyjąłem że 100GB/msc powinno wystarczyć do obsłużenia YT, WiFi dla gości itd., ale trzeba brać pod uwagę możliwość dokupienia pakietu GB w rozsądnej cenie gdyby jednak ktoś przesadził.
Z zasięgiem nie powinno być problemu bo jest blisko centrum, obecnie testuje Aero2 pakiet 30GB na routerze Huaweii B315 bez anteny zewnętrznej i dobija do 50Mb/s.
Po przeglądnięciu ofert dostępnych na rynku, te rozwiązania wydają się najciekawsze:
1. LAJT MOBILE
Pakiet danych: 100 GB + 200 GB w nocy
Koszt miesięczny: 38zł
Umowa: na czas nieokreślony
Opis:
Pakiet 200 GB w nocy obowiązuje 01:00 - 08:00 więc fajny bonus, niestety po wykorzystaniu pakietu głównego 100 GB, pakiet bonusowy 200GB przestaje działać a do tego załącza się lejek 32 kbit/s czyli nic nie porobimy.
Na ratunek przychodzą pakiety danych 35zł za 30GB lub bardziej atrakcyjny 300GB za 40zł, więc jest pole do manewru.
***Doczytałem przed chwilą jeszcze jakieś informacje o "Bonusie krajowym" gdzie jeśli używamy internetu tylko w Polsce to przysługuje rabat miesięczny -20zł. Tylko nie wiem czy dobrze odczytałem zapis regulaminu, bo jak zwykle jest dość zawile wyjaśniony, a to czyniłoby tą ofertę bardzo atrakcyjną bo internet będzie tylko w PL używany, czyli koszt 100GB za 18zł miesięcznie...
2. Orange FLEX
Pakiet danych: 30 GB (i darmowe social media i serwisy streamingowe w tym YT, Netflix, HBO GO...)
Koszt miesięczny 50zł (30+20)
Opis:
Podstawowy pakiet 30 GB za 30zł z social pass w cenie czyli bez zużycia pakietu danych na (Tiktok, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest, Messenger, Whatsapp, Viber, Telegram & Parrot One).
Dopłacając do tego 20zł za Video Pass miałbym dodatkowo bez zużycia pakietu danych w jakości FHD (HBO GO, Netflix, YouTube, Orange TV GO, vod.pl & WP Pilot).
W sumie 50zł miesięcznie z darmowymi social mediami i najpopularniejszymi serwisami streamingowymi ale "tylko" 30GB na całą resztę.
Niestety dodatkowy pakiet danych w Orange FLEX to 15zł za 10GB czyli bardzo słabo jak te 30GB zostanie przekroczone a wtedy też jest lejek z prędkością do 64 kb/s.
3. Plus LTE bez końca
Pakiet danych: 45 GB
Koszt miesięczny 40zł
Umowa: na 24 miesiące
Opis:
Oferta Plusa jest o tyle ciekawa, że po przekroczeniu 45 GB w miesiącu teoretycznie LTE powinno dalej działać 'normalnie' w ramach pakietu "LTE bez końca" chyba że nadajniki w okolicy będą mocno obciążone lub dojdzie do nadużycia to włączą lejek 64 kb/s.
Jest to wielka niewiadoma jak internet się zachowa po przekroczeniu limitu stąd sceptycznie do tego podchodzę, może ma ktoś jakieś doświadczenia?
Proszę o pomoc i inne sugestie bo szczerze nie zagłębiałem się w oferty Play, T-mobile zbyt głęboko, a może jeszcze coś innego?
Pozdrawiam
Szukam oferty na internet LTE do mieszkania pod wynajem krótkoterminowy w Szklarskiej Porębie. Głównie będą korzystać z niego goście (do 5 osób max) a z nimi wiadomo - różnie pod względem wykorzystania transferu...
W mieszkaniu jest SMART TV FHD więc przyjąłem że 100GB/msc powinno wystarczyć do obsłużenia YT, WiFi dla gości itd., ale trzeba brać pod uwagę możliwość dokupienia pakietu GB w rozsądnej cenie gdyby jednak ktoś przesadził.
Z zasięgiem nie powinno być problemu bo jest blisko centrum, obecnie testuje Aero2 pakiet 30GB na routerze Huaweii B315 bez anteny zewnętrznej i dobija do 50Mb/s.
Po przeglądnięciu ofert dostępnych na rynku, te rozwiązania wydają się najciekawsze:
1. LAJT MOBILE
Pakiet danych: 100 GB + 200 GB w nocy
Koszt miesięczny: 38zł
Opis:
Pakiet 200 GB w nocy obowiązuje 01:00 - 08:00 więc fajny bonus, niestety po wykorzystaniu pakietu głównego 100 GB, pakiet bonusowy 200GB przestaje działać a do tego załącza się lejek 32 kbit/s czyli nic nie porobimy.
Na ratunek przychodzą pakiety danych 35zł za 30GB lub bardziej atrakcyjny 300GB za 40zł, więc jest pole do manewru.
***Doczytałem przed chwilą jeszcze jakieś informacje o "Bonusie krajowym" gdzie jeśli używamy internetu tylko w Polsce to przysługuje rabat miesięczny -20zł. Tylko nie wiem czy dobrze odczytałem zapis regulaminu, bo jak zwykle jest dość zawile wyjaśniony, a to czyniłoby tą ofertę bardzo atrakcyjną bo internet będzie tylko w PL używany, czyli koszt 100GB za 18zł miesięcznie...
2. Orange FLEX
Pakiet danych: 30 GB (i darmowe social media i serwisy streamingowe w tym YT, Netflix, HBO GO...)
Koszt miesięczny 50zł (30+20)
Opis:
Podstawowy pakiet 30 GB za 30zł z social pass w cenie czyli bez zużycia pakietu danych na (Tiktok, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest, Messenger, Whatsapp, Viber, Telegram & Parrot One).
Dopłacając do tego 20zł za Video Pass miałbym dodatkowo bez zużycia pakietu danych w jakości FHD (HBO GO, Netflix, YouTube, Orange TV GO, vod.pl & WP Pilot).
W sumie 50zł miesięcznie z darmowymi social mediami i najpopularniejszymi serwisami streamingowymi ale "tylko" 30GB na całą resztę.
Niestety dodatkowy pakiet danych w Orange FLEX to 15zł za 10GB czyli bardzo słabo jak te 30GB zostanie przekroczone a wtedy też jest lejek z prędkością do 64 kb/s.
3. Plus LTE bez końca
Pakiet danych: 45 GB
Koszt miesięczny 40zł
Umowa: na 24 miesiące
Opis:
Oferta Plusa jest o tyle ciekawa, że po przekroczeniu 45 GB w miesiącu teoretycznie LTE powinno dalej działać 'normalnie' w ramach pakietu "LTE bez końca" chyba że nadajniki w okolicy będą mocno obciążone lub dojdzie do nadużycia to włączą lejek 64 kb/s.
Jest to wielka niewiadoma jak internet się zachowa po przekroczeniu limitu stąd sceptycznie do tego podchodzę, może ma ktoś jakieś doświadczenia?
Proszę o pomoc i inne sugestie bo szczerze nie zagłębiałem się w oferty Play, T-mobile zbyt głęboko, a może jeszcze coś innego?
Pozdrawiam
- onken
- ** Moderator **
Re: Internet LTE do airbnb Szklarska Poręba
Po 100-125 GB max dostaniesz lejek i poszalaleś... oto Plus...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Ok czyli nie ma co się łudzić że płacąc za 45 GB później będzie no-limit więc odpada.onken pisze:Po 100-125 GB max dostaniesz lejek i poszalaleś... oto Plus...
A jak oceniasz pozostałe 2 warianty, czy może są jeszcze jakieś inne, ciekawe oferty na rynku?
-
- Guru bezprzewodowy
Zrób najpierw testy operatorów w tej lokalizacji na tym B315, sprawdź z którymi ich BTS-ami się łączysz, na jakich pasmach LTE, jakie są parametry sygnału na nich, wykonaj speedtesty ale w godzinach 19-23. Jaka to lokalizacja w Szklarskiej, masz silne, niczym nie uzasadnione parcie na Plusa i operatorów wirtualnych na jego sieci lub jakieś dziwne oferty z Orange, przy 100GB najtańsza opcja z abonamentem i sprzętem to Play, na dziś w pre-paidzie do końca października w PLAY mozna mieć pakiet 100GB za 3-5 zł na 30 dni, ilość pakietów do bólu.
-
Nie potrzebuje sprzętu bo mam, nie mam też parcia na żadnego z tych operatorów tylko szukam porównania.
Pare-paid Play brzmi fajnie „100GB za 5zł” ale rozumiem że to tylko promocja do października, co potem?
Możesz podać gdzie jest ta „100GB najtańsza opcja z abonamentem i sprzętem to Play„ bo widzę ofertę z urządzeniem za 50zl/msc i bez za 40zł/msc czyli słabiej niż przykładowy lajt Mobile gdzie dodatkowo mam 200GB w nocy i miesięczny okres wypowiedzenia zamiast 24 miesięcznej umowy.
Pare-paid Play brzmi fajnie „100GB za 5zł” ale rozumiem że to tylko promocja do października, co potem?
Możesz podać gdzie jest ta „100GB najtańsza opcja z abonamentem i sprzętem to Play„ bo widzę ofertę z urządzeniem za 50zl/msc i bez za 40zł/msc czyli słabiej niż przykładowy lajt Mobile gdzie dodatkowo mam 200GB w nocy i miesięczny okres wypowiedzenia zamiast 24 miesięcznej umowy.
- onken
- ** Moderator **
Co do lajt i ich 200 w nocy , jak wykorzystasz pakiet dzienny to Twój nocny idzie pa pa
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Po tym co napisałeś w ostatnim zdaniu widać ze masz silne parcie na Zygmunta, a w Play na prepaid to ja pobieram i po 2TB danych za 8 zł na m-c w godzinach 0-9. Abonament 50 zł w Play z czego 3 m-ce za darmo czyli średni 43,75 zł na m-c i do tego B818 za 249 zł na własność, wart 800 zł.Przy nim B315 to złom. Kluczowe jest zawsze zrobienie porządnych testów, lajt wcale nie jest takie różowe, po 100GB brak internetu także na pakiecie nocnym. W Play na abonament jest przynajmniej lejek 1Mb/s.
-
Ok to czy muszę jakiś specjalny starter zakupić żeby skorzystać z oferty play pre-paid o której piszesz bo przekonałeś mnie? Po październiku jakie pakiety danych mogę aktywować bez wakacyjnej promocji?
-
- Guru bezprzewodowy
Na jakich starterach zadziałają te promocje możesz łatwo sprawdzić na stronie play, jednak najlepiej wypada starter play odnowa.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Stały użytkownik forum
@frozen, nie słuchaj użytkownika @matek451 bo to nachalny naganiacz Play, zrobiłeś testy sieci Plusa, miałeś blisko 50Mb/s a on bezczelnie jeszcze pisze "niczym nie uzasadnione parcie na Plusa (...)" poczytaj jego posty, on każdemu wciska Play, bez znaczenia na okoliczności.
Taaaa, między 0-9 w nocy pobiera TB danych, chyba we śnie, skoro Play na noc wyłącza swoją sieć: https://www.telepolis.pl/forum/viewtopi ... 2#p1098202
Taaaa, między 0-9 w nocy pobiera TB danych, chyba we śnie, skoro Play na noc wyłącza swoją sieć: https://www.telepolis.pl/forum/viewtopi ... 2#p1098202
-
- Guru bezprzewodowy
Człowieku inteligentny inaczej, ja nic mu nie wciskam tylko jeszcze przez 3 m-ce moze na pre-paidach Play korzystać z 100GB za 3 -5zł więc w jego sytuacji na ten czas to najlepsze rozwiązanie. Starter Play to 5 zł więc na testy jak znalazł, jesli Platy wypadnie OK to na 3m-ce ma problem z głowy a potem pomysli co dalej. Widziałes te testy Plusa na B315 ja nie, brak który to eNB, pasma i parametrów sygnału oraz wieczornego, wiarygodnego speedtestu. W prZypadku wyboru operatora trzeba brać pod uwag też ofertę, W Play 100GB kosztuje teraz w abonamencie 43.75 zł/m-c ale po 100GB jest lejek 1Mb/s. Dodatkowo na wasność router B818 ZA 249 ZŁ, wart 3x tyle,pokaż ofertę PLUSA lub jego MVNO na takich warunkach .Januszku ja nic nie muszę udowadniać, powszechnie wiadomo ze w Play TB danych na pre-paidach mozna mieć w NbL za 2 piwa na m-c, temat przerabiany wiele razy, a co do Telepolis to cytujesz informacje ode mnie. Ale nawet LTE1800 działajace z prędkością 100Mb/s pozwala pobrać 45GB na godzinę, razy 9 godzin daje około 40GB na godzinę, sesja 9 godzin to ponad 300GB, przez 30 dni daje to nawet 10TB danych jak komuś potrzebne. Miłosniku Plusa, liczyć to trzeba umieć. A ja zawwsze podsuwam ludziom rozwiazania dla nich najkorzystniejsze w danym momencie, teraz akurat to Play czy to ci się podoba czy nie, rzeczywistości nie zmienisz.
-
- Guru bezprzewodowy
Nie pisz bzdur. Co jak co ale nikomu Play nie wciska. To, że Play w wielu lokalizacjach ma komplet pasm to logiczne, że jest często najlepszym wyborem. Po za tym naucz się czytać ze zrozumieniem Play na noc sieci nie wyłącza.BKpbO pisze:@frozen, nie słuchaj użytkownika @matek451 bo to nachalny naganiacz Play, zrobiłeś testy sieci Plusa, miałeś blisko 50Mb/s a on bezczelnie jeszcze pisze "niczym nie uzasadnione parcie na Plusa (...)" poczytaj jego posty, on każdemu wciska Play, bez znaczenia na okoliczności.
-
- Guru bezprzewodowy
Z tymi nocami to muszę jeszcze sprawdzić bo ostatnio w nocy znów działało LTE2600 w nocy, ogólnie to Play od pewnego czasu majstruje coś na BT-ach i to w złym kierunku.
A co do naganiania to ja zawsze dzielę się informacjami na fajne promocje na pre-paidach, tak jest teraz w PlAY , gościu ma router więc jak dla niego teraz na 3 m-ce to idealna sprawa, nawet kilka kart w m-cu uruchomionych ze 100GB za 3-5 zł to niewielki koszt. Tak samo jak oferta Orange z 50GB NA 3 tyg. na wiadomych starterach, choć teraz po wywindowaniu cen przez gości na Allegro coraz mniej opłacalne. Nie w smak to wyznawcom Zygmunta bo u nich z takimi promocjami cieniutko a abonament ze sprzetem drogi z FUP a sprzęt wiadomo drogo i na raty. No i mogą zapomnieć o TB danych w nocy, 200GB to szczyt mozliwośći więc zamiast klienci to na BTS-ach w nocy hula wiatr.
A co do naganiania to ja zawsze dzielę się informacjami na fajne promocje na pre-paidach, tak jest teraz w PlAY , gościu ma router więc jak dla niego teraz na 3 m-ce to idealna sprawa, nawet kilka kart w m-cu uruchomionych ze 100GB za 3-5 zł to niewielki koszt. Tak samo jak oferta Orange z 50GB NA 3 tyg. na wiadomych starterach, choć teraz po wywindowaniu cen przez gości na Allegro coraz mniej opłacalne. Nie w smak to wyznawcom Zygmunta bo u nich z takimi promocjami cieniutko a abonament ze sprzetem drogi z FUP a sprzęt wiadomo drogo i na raty. No i mogą zapomnieć o TB danych w nocy, 200GB to szczyt mozliwośći więc zamiast klienci to na BTS-ach w nocy hula wiatr.
-
- Stały użytkownik forum
Typowe teksty @matek451 gdy ktoś mu przeszkadza w naganianiu, wyzwiska od miłośnika Plusa, itp, tylko ktoś inteligentny inaczej, jak sam to napisałeś może wywnioskować coś takiego z mojej wypowiedzi. @frozen pisał że nie potrzebuje sprzętu, a ty mu go wciskasz, od tego też masz prowizję?
-
- Guru bezprzewodowy
Gdybyś umiał liczyć to wiedziałbyś ze abonament 100GB w PLAY to koszt 50 zł/m-c ale 3 są za 0 zł więc za internet płacisz 21x50=1050 zł, do abonamentu dobierasz B818, masz go na własność za 249 zł, w sumie koszt 1299 zł, jak ma B315 i mu wystarcza to sprzedaje B818 ZA 750-800zł, moze bo to nie Plus gdzie sprzęt typu B535 kosztuje o zgrozo 24x21zl=504 zł i jest na raty a więc do czasu ich spłacenia pozostaje wlasnością operatora.
Odejmując od 1299 zł te 750-800 zł za B818 kwota za 24 m-ce abonamentu wynosi 500-550 zł czyli srednio około 21-23 zł/m-c za 100GB z lejkiem, do tego jak chce korzysta z TB danych za 8 zł/m-c na pre-paidzie InK50 z usługą NbL. Za 30 zł/m-c ma ofertę przy której te MVNO Plusa wysiadają, minus to pamiętanie o przełozeniu kart o północy, mozna temu zaradzić jak ma się 2 routery.
To nie żadne naganianie tylko minimalizacja kosztów i przepis jak na maksa wydymać wszystko z Play. Oczywiście jak chce to zostawia sobie B818 i ma router o jakim wy w Plusie możecie tylko marzyć.Tylko osoba o twoim poziome moze kogoś posądzać o naganianie czy prowizję w sytuacji gdy komuś podpowiadam setki GB na pre-paidzie lub jak maksymalnie wyzyskać ofrtę Play na abonament ze sprzetem. Oczekuję ze ty zaproponujesz mu coś równie atrakcyjnego na sieci Plusa, najpierw na 3 m-ce bez cyrografu a potem w abonamencie, najlepiej ze sprzetem, czekam z niecierpliwością.
Odejmując od 1299 zł te 750-800 zł za B818 kwota za 24 m-ce abonamentu wynosi 500-550 zł czyli srednio około 21-23 zł/m-c za 100GB z lejkiem, do tego jak chce korzysta z TB danych za 8 zł/m-c na pre-paidzie InK50 z usługą NbL. Za 30 zł/m-c ma ofertę przy której te MVNO Plusa wysiadają, minus to pamiętanie o przełozeniu kart o północy, mozna temu zaradzić jak ma się 2 routery.
To nie żadne naganianie tylko minimalizacja kosztów i przepis jak na maksa wydymać wszystko z Play. Oczywiście jak chce to zostawia sobie B818 i ma router o jakim wy w Plusie możecie tylko marzyć.Tylko osoba o twoim poziome moze kogoś posądzać o naganianie czy prowizję w sytuacji gdy komuś podpowiadam setki GB na pre-paidzie lub jak maksymalnie wyzyskać ofrtę Play na abonament ze sprzetem. Oczekuję ze ty zaproponujesz mu coś równie atrakcyjnego na sieci Plusa, najpierw na 3 m-ce bez cyrografu a potem w abonamencie, najlepiej ze sprzetem, czekam z niecierpliwością.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ostatnio testowałem u siebie (PIA4401), ok. godziny 4 nad ranem agregacja B7+B1+B3 działa i daje bezproblemowo 200Mb/s. Oczywiście B20 nie agreguje.matek451 pisze:Z tymi nocami to muszę jeszcze sprawdzić bo ostatnio w nocy znów działało LTE2600 w nocy, ogólnie to Play od pewnego czasu majstruje coś na BT-ach i to w złym kierunku.
Huawei B315s-22, nju 100GB - 29zł/m-c; TP-Link TL-WR1043ND + Alcatel OneTouch L850V, Play InK50 NbL - 8,33zł/m-c
-
- Stały użytkownik forum
Oczywiście że nie zaproponuję nic na sieci Plusa, bo nawet nie znam oferty tego operatora, czy operatorów działających na jego zasobach i zupełnie mnie to nie interesuje, chciałem tylko ostrzec innych czytelników forum przed obłudą jaką tutaj prezentujesz.
-
- Guru bezprzewodowy
Ty to sobie możesz, tyle twojego co tu naprodukujesz bzdur których i tak nikt na poważnie nie bierze. Nic nie wiesz , nic nie znasz, nie interesuje cię wo ale zabierasz głos. Faktycznie "obłudą" jest pokazywać ludziom ofertę za dwa dwa piwa na m-c i bez umowy, narażam ich na olbrzymie koszty a Play mi za to jeszcze płaci. Trzeba miec nie po kolei aby dojść do takiego karkołomnego wniosku.
-
- Stały użytkownik forum
Poczytaj własne posty.
Każdemu wciskasz Play, bez znaczenia czy ma zasięg czy nie, już nie chce się tego czytać.
A jak ktoś ma inne zdanie, to go wyśmiewasz i nazywasz miłośnikiem sieci o której napisał, to jest chore.
Obłudnik jesteś i tyle.
Każdemu wciskasz Play, bez znaczenia czy ma zasięg czy nie, już nie chce się tego czytać.
A jak ktoś ma inne zdanie, to go wyśmiewasz i nazywasz miłośnikiem sieci o której napisał, to jest chore.
Obłudnik jesteś i tyle.
-
- Guru bezprzewodowy
Chyba ci coś sobie uroiłeś, ja zawsze zalecam testy wszystkich operatorów i na tej podstawie wybór optymalnego operatora, jesli akurat w Play maja najlepsze wyniki to naturalnymjest jego wybór. No i nie moja wina jest ze jak Play ma w okolicy porządną stację to działa OK, nie moja winą jest ze w abonamencie oferuje najtaniej , najlepszy sprzet i od razu na własność , z reguły za grosze. Wybór operatora to zawsze decyzja pytającego, na podstawie testów, własnych potrzeb, ceny . A na poczatek to informuję jak wyglada infrastruktura operatorów w danej lokalizacji i czego się mozna po nich spodziewać. Nigdy nie polecam Orange czy T-mobile gdy ktoś korzysta z 1500 stacji NW Z ONLY 800/900MHz czy LTE900aero2 PLUSA lub gdy Play w danej lokalizacji nie ma stacji bazowej lub sa znacznie oddalone.
Ty nie pomagasz nikomu bo jesteś w tych tematach zielony i tyle więc twoje zdanie dla wiekszości tutejszych userów nie ma zadnego znaczenia, to wołanie na puszczy.
Ty nie pomagasz nikomu bo jesteś w tych tematach zielony i tyle więc twoje zdanie dla wiekszości tutejszych userów nie ma zadnego znaczenia, to wołanie na puszczy.
-
- Guru bezprzewodowy
Lepiej się nie kompromituj. Co jak co ale zaleca wszystkich testy operatorów ze wskazaniem na konkretnych przez to co widzi w bazie btsearch. Także skończ wypisywać te bzdury i kłamstwa na jego temat.BKpbO pisze:Poczytaj własne posty.
Obłudnik jesteś i tyle.