Internet na wsi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet na wsi
Dzień dobry.
Bardzo proszę o pomoc w wyborze jak najlepszego internetu. Mieszkam w budynku piętrowym, w lokalizacji DMS: 54º 9' 43.087" N 16º 6' 3.124" E. Bardzo dużo pracuję w domu, a dotychczas posiadany internet z Cyfrowego Polsatu nie zdał egzaminu - brak zasięgu wifi na piętrze gdy router był na parterze, powolna praca. W najbliższych dniach spodziewam się dostawy routera Huawei B618. Czy jest fizycznie możliwe, aby przy ustawieniu tego routera na parterze zasięg wifi był także na piętrze? Najbliższy maszt znajduje się tu: GPS: 54º10'17.00'' N 16º06'09.00'' E
Z jakiej firmy internet powinien się najlepiej spisać?
Bardzo proszę o pomoc w wyborze jak najlepszego internetu. Mieszkam w budynku piętrowym, w lokalizacji DMS: 54º 9' 43.087" N 16º 6' 3.124" E. Bardzo dużo pracuję w domu, a dotychczas posiadany internet z Cyfrowego Polsatu nie zdał egzaminu - brak zasięgu wifi na piętrze gdy router był na parterze, powolna praca. W najbliższych dniach spodziewam się dostawy routera Huawei B618. Czy jest fizycznie możliwe, aby przy ustawieniu tego routera na parterze zasięg wifi był także na piętrze? Najbliższy maszt znajduje się tu: GPS: 54º10'17.00'' N 16º06'09.00'' E
Z jakiej firmy internet powinien się najlepiej spisać?
Ostatnio zmieniony 2020-07-29, 10:22 przez katiqq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Internet na wsi
Jesli chcesz polepszyc zasieg WiFi, zastanow sie nad dodatkowym access pointem - moc z ktora nadajesz jest limitowana przez prawo. Wymiana modemu niewiele moze poprawic.
Najblizszy BTS jest kolo dystrybutora Mercedesa, wszystkie firmy korzystaja z niego (na tych samych pasmach), podejrzewam ze szybkosci moga byc podobne.
Najblizszy BTS jest kolo dystrybutora Mercedesa, wszystkie firmy korzystaja z niego (na tych samych pasmach), podejrzewam ze szybkosci moga byc podobne.
Nie pomagam na PW.
-
Dziękuję za odpowiedź. Czy dodatkowy access point, to dodatkowy router, który byłby czymś w rodzaju przekaźnika pomiędzy Huawei a odbiorcą sygnału na piętrze? Przepraszam za pytanie, ale zdecydowanie nie jestem orłem w tej dziedzinie.
Jakiego operatora wybrać?
Jakiego operatora wybrać?
Ostatnio zmieniony 2020-07-29, 11:15 przez katiqq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli podepniesz dodatkowy router, to rozbijesz siec na dwie czesci - tego raczej nie chcesz.
Mozna tez dodac cos w rodzaju przekaznika, ale to ogranicza szybkosc sieci do okolo 50%.
Dodatkowy AP jest czyms w rodzaju switcha z wbudowanym interfacem WiFi. Podlacza sie go kablem sieciowym do Huawei'a i generuje druga siec WiFi. Jest tez opcja troszke drozsza - dolozenie czegos w formie Mesh - wtedy dla uzytkownika widoczna jest tylko jedna siec WiFi, a sprzet loguje sie do najmocniejszego punktu w sieci.
Mozna tez dodac cos w rodzaju przekaznika, ale to ogranicza szybkosc sieci do okolo 50%.
Dodatkowy AP jest czyms w rodzaju switcha z wbudowanym interfacem WiFi. Podlacza sie go kablem sieciowym do Huawei'a i generuje druga siec WiFi. Jest tez opcja troszke drozsza - dolozenie czegos w formie Mesh - wtedy dla uzytkownika widoczna jest tylko jedna siec WiFi, a sprzet loguje sie do najmocniejszego punktu w sieci.
Nie pomagam na PW.
-
A od którego operatora internet powinnam wybrać?
-
- Guru bezprzewodowy
A po co zakup B618? stracona niepotrzebnie kasa. W CP nigdy nie miałaś szans na normalny internet bez anteny zewnętrznej na 1800MHz, korzystasz pewnie ze stacji Plusa Stare Bielice 117D, na nim LTE1800 i nędza na LTE900. Zrób test na telefonie na zewnątrz z kartą CP i aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena z niej i speedtest, na tym samym maszcie wisi NetWorks czyli LTE2100+ 1800+800 dla Orange i T-mobile ale kluczowy jest test Play i sprawdzenie jakie pasma dzialają na stacji Tatów, test tak jak dla Plusa na karcie Play, do stacji masz około 1km. Po testach wybór operatora lub dalsze testy Orange/T-mobile. No i zawsze musisz się liczyć z zakupem anteny zewnetrznej. Pokrycie zasięgiem WiFi domu to oddzielny temat
-
Witam Wszystkich.
Nie chciałem zakładać nowego tematu i zaśmiecać forum. To są moje dokładne współrzędne.
51.054223,19.124300
Do tej pory korzystamy z Operatora Orange(pewnie z przyzwyczajenia już), choć zasięg ostatnio nie bywa najlepszy jeśli chodzi o internet.
Jeśli ktoś czuje się trochę bardziej obeznany w temacie odnośnie routera do internetu(z modemem), jaki mógłby poprawić sytuację, byłbym wdzięczny za info.
Z tego co wyczytałem, czasem można zrobić agregacje pasm, ale nie wiem jakie urządzenie będzie w stanie to zrobić i jaka częstotliwość jest wysyłana z pobliskich nadajników.
Dzwoniłem dziś na Infolinie Orange, ale tam nie dostałem żadnych informacji, czy jest możliwość takiego zabiegu, i, jaka częstotliwość jest dostępna..
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Rozważam też urządzenie asus 4g-ac68u jeśli byłoby warto.
Nie chciałem zakładać nowego tematu i zaśmiecać forum. To są moje dokładne współrzędne.
51.054223,19.124300
Do tej pory korzystamy z Operatora Orange(pewnie z przyzwyczajenia już), choć zasięg ostatnio nie bywa najlepszy jeśli chodzi o internet.
Jeśli ktoś czuje się trochę bardziej obeznany w temacie odnośnie routera do internetu(z modemem), jaki mógłby poprawić sytuację, byłbym wdzięczny za info.
Z tego co wyczytałem, czasem można zrobić agregacje pasm, ale nie wiem jakie urządzenie będzie w stanie to zrobić i jaka częstotliwość jest wysyłana z pobliskich nadajników.
Dzwoniłem dziś na Infolinie Orange, ale tam nie dostałem żadnych informacji, czy jest możliwość takiego zabiegu, i, jaka częstotliwość jest dostępna..
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Rozważam też urządzenie asus 4g-ac68u jeśli byłoby warto.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy tak trudno zrobić testy dostępnych operatorów (poziom sygnału) i speedtesty do tego? W co drugim temacie na forum są opisy czym i jak testować 
Daj troszkę od siebie to dostaniesz szybciej pomoc.
Nie, nie warto by było.

Daj troszkę od siebie to dostaniesz szybciej pomoc.
Nie, nie warto by było.
Nie pomagam na PW!