Router LTE i utworzenie Mesh
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router LTE i utworzenie Mesh
Cześć,
Mam u siebie router Huawei B525 z kartą LTE. Chcę zrobić w domu sieć mesh w oparciu o Dlink covr 2202. No i niestety dopiero teraz sprawdziłem, że Huawei nie wspiera bridge mode, a że ma soft od operatora, to w zasadzie opcji jest bardzo mało. Szczerze to zależy mi, żeby to Dlink zajmował się routingiem, a Huawei działał tylko jako modem...
Moje pytanie brzmi, czy jeżeli podłączę jeden z covr do Huawei przez port LAN, a na routerze wyłączę w ogóle WiFi, to będzie to jakiś błąd w sztuce? Alternatywnie, co dokupić do tych dlinkow, żeby miało to ręce i nogi?
Widziałem w instrukcji Asusa 4G-AC53U, że jest opcja bridge. Jeżeli połączę go z dlinkiem i w asusie ustawie bridge, to rozumiem ze wtedy Asus zajmuje się tylko przekazywaniem netu do dlinka, a ten routingiem i natem? W instrukcji routera Asusa jest bridge mode wireless, myślałem ze takie rzeczy tylko kablem się robi, żeby nie pogarszać sygnału i tracić przepustowości?
Mam u siebie router Huawei B525 z kartą LTE. Chcę zrobić w domu sieć mesh w oparciu o Dlink covr 2202. No i niestety dopiero teraz sprawdziłem, że Huawei nie wspiera bridge mode, a że ma soft od operatora, to w zasadzie opcji jest bardzo mało. Szczerze to zależy mi, żeby to Dlink zajmował się routingiem, a Huawei działał tylko jako modem...
Moje pytanie brzmi, czy jeżeli podłączę jeden z covr do Huawei przez port LAN, a na routerze wyłączę w ogóle WiFi, to będzie to jakiś błąd w sztuce? Alternatywnie, co dokupić do tych dlinkow, żeby miało to ręce i nogi?
Widziałem w instrukcji Asusa 4G-AC53U, że jest opcja bridge. Jeżeli połączę go z dlinkiem i w asusie ustawie bridge, to rozumiem ze wtedy Asus zajmuje się tylko przekazywaniem netu do dlinka, a ten routingiem i natem? W instrukcji routera Asusa jest bridge mode wireless, myślałem ze takie rzeczy tylko kablem się robi, żeby nie pogarszać sygnału i tracić przepustowości?
-
Re: Router LTE i utworzenie Mesh
Hej, a czy przypadkiem nie dodałem posta do złego działu? Tak teraz patrzę
Sorry

-
Dzwoniłem do Asusa i powiedzieli, że tryb mostu w ich routerze działa tylko z ich urządzeniami
((
Jak to ogarnąć? Wyłączyć na Huawei WiFi, podłączyć dlink i tyle? A co z podwójnym natowaniem? Jak rozwiązać ten problem?

Jak to ogarnąć? Wyłączyć na Huawei WiFi, podłączyć dlink i tyle? A co z podwójnym natowaniem? Jak rozwiązać ten problem?
-
Next-gen Wi-Fi 6: Netgear Nighthawk AX8AX8: The setup of the routers is quite simple. You need to connect your wireless device to the preset settings of your NETGEAR wireless router.
http://wwwrouterlogin-net.com/
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Proponuje kupić np huawei WIFi AX3pro albo xiaomi ax WIFi z zrobić mesh lub kupić od tp-linka cały zestaw mesh.
Ten Asus nawet nie wart 1zł.
-
Hej, dzięki za odpowiedź. Tylko ja mam Dlink Covr, dostałem go w konkursie w pracy i chciałbym połączyć w domu. Mam Huawei B525 i zastanawiam się jak to zrobić. Po prostu podłączyć do Huaweia i wyłączyć w Huaweiu WiFi i tyle? Jak będzie podwójne natowanie to nie przeszkadza i bezpieczeństwem sieci WiFi będę mógł zarządzać na Dlinku?astroneb pisze:Proponuje kupić np huawei WIFi AX3pro albo xiaomi ax WIFi z zrobić mesh lub kupić od tp-linka cały zestaw mesh.
Po prostu myślałem, że może lepiej kupić jakiś modem, ale jak wie okazuje praktycznie żaden modem z routerem LTE nie wspiera bridge mode (lub jest ograniczony). A tez nie chcę wydać więcej jak 700 zł

Przepraszam, ale to za drogie rozwiązanie na moją kieszeńwellahudson97 pisze:Next-gen Wi-Fi 6: Netgear Nighthawk AX8AX8: The setup of the routers is quite simple. You need to connect your wireless device to the preset settings of your NETGEAR wireless router.

-
Dokładnie podłączasz do portu LAN i wyłączasz WIFi i tyle nie potrzeba bridige mode w tedy huawei b525 to modem a tamten rozprowadza WIFi tylko router WIFi musi mieć port WAN.
-
No to super! I żadnego konfliktu nie będzie? W sensie jakieś natowanie itp? Mam jeszcze jedno pytanko, czy na huawei mam wyłączyć wszystkie zabezpieczenia w stylu firewall, ochrona przed dos itp, a zabezpieczenia zostawić na Dlinku (tylko do dlinka będą się łączyć urządzenia), czy nie wolno routera zostawiać bez zabezpieczeń, nawet jak tylko będzie przekazywał internet?astroneb pisze:Dokładnie podłączasz do portu LAN i wyłączasz WIFi i tyle nie potrzeba bridige mode w tedy huawei b525 to modem a tamten rozprowadza WIFi tylko router WIFi musi mieć port WAN.
-
Nie bez problemu , możesz zostawić to nie ma znaczenia czy jest czy nie ale zawsze lepiej z firewallem.
Tylko podłączasz kabel ethernet i wyłączasz WIFi na B525 a resztę konfigurujesz na Routerze wifi mesh od dlink.
Tylko podłączasz kabel ethernet i wyłączasz WIFi na B525 a resztę konfigurujesz na Routerze wifi mesh od dlink.
-
astroneb pisze:Nie bez problemu , możesz zostawić to nie ma znaczenia czy jest czy nie ale zawsze lepiej z firewallem.
Hej, ale lipa...

Wcześniej miałem B525 i internet T-Mobile bez ograniczeń (taki prawdziwy bez lejka, ale z ograniczeniem szybkości pobierania do 60 Mb/s.do tej pory stary Huawei wystarczył, żeby na tv i 2 telefonach chodził Netflix. Nawet robiłem test przed połączeniem z Dlinkiem i przy 3 filmach 4K jednocześnie, można było na tablecie przeglądać strony bez problemu.
Skonfigurowałem Dlink Covr, wyłączyłem na Huawei WiFi i owszem, zasięg dobry w całym domu, ale po włączeniu netfixa na 3 urządzeniach, cały czas przycina się i ładuje

Nie sądziłem, że wyjdzie z tego taka kaszana...
-
Trzeba mieć odpowiednie kable ethernet cały system jest ok i pasm WIFi Trzeba znaleźć najmniej zapchane i może to wina że WIFi 2,4Ghz ?
-
No właśnie tragiczne są możliwości konfiguracji sieci. Ten cały Dlink według instrukcji sam przydziela odpowiednie łącze do urządzenia (2,4 GHz lub 5 GHz). Nie widzę opcji zarządzania lub wyłączenia tego. Nie ma nawet opcji wyboru kanału, tylko szerokości 80, 40, 20 i auto MHz...astroneb pisze:Trzeba mieć odpowiednie kable ethernet cały system jest ok i pasm WIFi Trzeba znaleźć najmniej zapchane i może to wina że WIFi 2,4Ghz ?
Bieda...
-
Jak wybierzesz 80Mhz to WIFi 2,4Ghz nie działa na tej szerokości wiec powinno być 5Ghz.
-
Protestuje jeszcze, ale na zawsze 80 nie mogę zostawić, bo mam też starsze urządzenia, które tylko na 2,4 pracująastroneb pisze:Jak wybierzesz 80Mhz to WIFi 2,4Ghz nie działa na tej szerokości wiec powinno być 5Ghz.