Który router wybrać w określonej lokalizacji?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Który router wybrać w określonej lokalizacji?
W tym tygodniu padł mi router T-Mobile b529 (nigdy wcześniej nie zepsuł mi się router). Myślałem, że to chwilowe problemy, ale karta sim na telefonie zapewnia około 30 Mb/s, a na sprzęcie często pokazuje brak zasięgu i usługi (brak lejka, umowa jeszcze na nielimitowany domowy). Naprawa raczej jest nieopłacalna. Przy odwiedzinach pod BTS-em (na Armii Krajowej) router ma pełny zasięg, a mimo tego w najlepszym przypadku szybkość oscyluje około 4 Mb/s przy sprawdzeniu wszystkich pasm przez HManagera. Moje pytanie dotyczy wyboru między Huawei 535 (400 zł) a 818 (700 zł) w opcji kupienia za gotówkę w lokalizacji Otwock, Traugutta 7. Jeśli doradzicie któryś router, wymieńcie też pasma do agregacji.
Zastanawiałem się nad zmianą dostawcy z T-Mobile na Play z racji świetnej oferty z 818, ale mimo map zasięgu usługi i bliskości nadajnika, wynika są słabiutkie - około 5 Mb/s względem 20 w Orange i 20-30 w T-Mobile w tym samym czasie.
Zastanawiałem się nad zmianą dostawcy z T-Mobile na Play z racji świetnej oferty z 818, ale mimo map zasięgu usługi i bliskości nadajnika, wynika są słabiutkie - około 5 Mb/s względem 20 w Orange i 20-30 w T-Mobile w tym samym czasie.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Który router wybrać w określonej lokalizacji?
Stacja NetWorks na Sportowej 6 ma agregację 3 pasm pojemnościowych LTE2600+2100+1800 więc raczej juz B818, Warszawska /Willowa to LTE2100+1800+800. Najpierw zobacz czy telefon w domu loguje się do Sportowej czy Warszawskiej, sprawdź NetMonsterem.
-
Teraz loguje sie na Sportowej i wedlug poleconej aplikacji łączy sie z 800 i ma 45 Mb/smatek451 pisze:Stacja NetWorks na Sportowej 6 ma agregację 3 pasm pojemnościowych LTE2600+2100+1800 więc raczej juz B818, Warszawska /Willowa to LTE2100+1800+800. Najpierw zobacz czy telefon w domu loguje się do Sportowej czy Warszawskiej, sprawdź NetMonsterem.
-
- Guru bezprzewodowy
Pokaż screeny z aplikacji na telefonie.
-
-
- Guru bezprzewodowy
No to jaki ma sens porównywanie prędkości na telefonie logujacym się w agregacji pasm LTE800 jako podstawowe z tymi na B529 który korzysta z BTS-a na Warszawskiej czy testem na B529 te pod tym BTS-em, sprawdź na telefonie i B529 pod BTS-em na Sportowej. Wewnatrz domu telefon pokazał słaby sygnał ze Sportowej więc na 1800-2600MHz jest jeszcze duzo gorzej. Na dodatek w sasiadach też jakieś 3 inne stacje a sygnał na LTE800 z nich tragiczny, zapewne jedno z PCI odpowiada Warszawskiej. W tej lokalizacji od poczatku należało korzystać z anteny zewnętrznej, sam sobie jesteś winien, podejrzewam żeto nie jest problem z B529 tylko z parametrami sygnału i zatkanym BTS-em.
-
Zle podejrzewasz. Przez prawie 3 lata 529 dzialal w domu dobrze (caly czas w tym samym miejscu; przy ograniczeniu do 60 Mb/s transfer zawsze 25-50 na jednym paśmie), wiec musial sie łączyć z nadajnikiem na Sportowej. Wczesniej dalem przyklad z Warszawska, bo bylem w tych okolicach i wzialem router ze soba. Skorzystalem z HManagera i przy wymuszaniu kazdej z czestotliwosci przy nadajniku transfer byl slabiutki. W domu obecnie na 529 (tak jak napisalem wyzej...) usluga sie nie wlacza, mimo przywracania ustawien fabrycznych itd., a na innych sprzetach dziala normalnie. Skoro na starej komorce internet w miejscu routera osiaga 30-45 Mb/s , a router nie laczy sie nawet z usluga, to w jaki sposób ma byc to wina BTS-a?matek451 pisze:No to jaki ma sens porównywanie prędkości na telefonie logujacym się w agregacji pasm LTE800 jako podstawowe z tymi na B529 który korzysta z BTS-a na Warszawskiej czy testem na B529 te pod tym BTS-em, sprawdź na telefonie i B529 pod BTS-em na Sportowej. Wewnatrz domu telefon pokazał słaby sygnał ze Sportowej więc na 1800-2600MHz jest jeszcze duzo gorzej. Na dodatek w sasiadach też jakieś 3 inne stacje a sygnał na LTE800 z nich tragiczny, zapewne jedno z PCI odpowiada Warszawskiej. W tej lokalizacji od poczatku należało korzystać z anteny zewnętrznej, sam sobie jesteś winien, podejrzewam żeto nie jest problem z B529 tylko z parametrami sygnału i zatkanym BTS-em.
-
Zebysmy dyskutowali dalej o faktach dane spod nadajnika na Sportowej: Router na 800 6Mb/s , na zadnym innym pasmie wiecej. Telefon po przelozeniu karty 67 Mb/s. Teraz sie zgadzamy, ze router wadliwy?matek451 pisze:No to jaki ma sens porównywanie prędkości na telefonie logujacym się w agregacji pasm LTE800 jako podstawowe z tymi na B529 który korzysta z BTS-a na Warszawskiej czy testem na B529 te pod tym BTS-em, sprawdź na telefonie i B529 pod BTS-em na Sportowej. Wewnatrz domu telefon pokazał słaby sygnał ze Sportowej więc na 1800-2600MHz jest jeszcze duzo gorzej. Na dodatek w sasiadach też jakieś 3 inne stacje a sygnał na LTE800 z nich tragiczny, zapewne jedno z PCI odpowiada Warszawskiej. W tej lokalizacji od poczatku należało korzystać z anteny zewnętrznej, sam sobie jesteś winien, podejrzewam żeto nie jest problem z B529 tylko z parametrami sygnału i zatkanym BTS-em.
Ponadto OpenSignal pokazuje maszt T-Mobile jeszcze blizej mnie: skrzyzowanie Traugutta z Prądzyńskiego.
Czy warto w takim razie kupic 818 - zapewni o wiele lepsze wyniki niz 535?
Z anteną zewnetrzna sie zgadzam, ale wspolnota nie wyda pozwolenia, wiec musze kombinowac w taki sposob. Najbardziej mnie dziwi, ze przed domem Play ma 50, T-Mobile 35, a w pokoju przy oknie, przed ktorym dokonalem pomiaru Play 8, T-Mobile 28.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
OpenSignal pokazuje bzdury, nie korzysta z bazy stacji tylko pokazuje przybliżone lokalizacje. B818 wydaje się przesadą dla oferty z lejkiem ale z drugiej wspiera MIMO4X4 ale przy słabym sygnale raczej się ono nie załączy, nie działa w L800 ale jeśli zadziała 4CA to transfery powinny być wyższe niż z B535...
Pozdrawiam
-
W T-Mobile mam nielimitowany bez lejka. Play rozważałem, bo ma dobre nadajniki w pobliżu, ale w domu u mnie działa słabiutko w porównaniu z T-Mobile.Pawrzes pisze:OpenSignal pokazuje bzdury, nie korzysta z bazy stacji tylko pokazuje przybliżone lokalizacje. B818 wydaje się przesadą dla oferty z lejkiem ale z drugiej wspiera MIMO4X4 ale przy słabym sygnale raczej się ono nie załączy, nie działa w L800 ale jeśli zadziała 4CA to transfery powinny być wyższe niż z B535...
A co do OpenSignala - Możliwe, ale pokazuje idealnie zarówno ten na Sportowej, Warszawskiej, jak i dodatkowo ten przy skrzyzowaniu Traugutta z Prądzyńskiego, o której nie było tu mowy wcześniej. Czyli w przypadku T-Mobile 818 to zbędny wydatek?