Planuję założyć internet mobilny w domku letniskowym w górach. Potrzebne jest mi do pracy stabilne łącze, które pozwoli na videorozmowy i pewnie ok. 200GB miesięcznie, obecnie mam telefon w Play i jak jestem na miejscu to zasięgu mam 2 kreski. W załączniku wrzuciłem info o BTSie oraz lokalizacji odbioru. Problem jest taki, że BTS stoi na końcu doliny i nie widać go z domku ze względu na kształt doliny. Czy ZTE NET BOX będzie odpowiednim sprzętem i czy zapewni mi odpowiednią prędkość? Jeśli nie to jakie są alternatywy? Widziałem w innych wątkach, że konieczne są jakieś pomiary, ale prawdę mówiąc przytłoczyła mnie odrobinę ilość terminów i skrótów których nie znam
Zainstaluj aplikacje Netmonster i zrób screen i wyśli z speed testem.
Nic nie mierzymy w kreskach tylko dBm.
I najlepiej zrobić jeszcze testy na starterze t-Mobile bo ma BTS z 3CA.
astroneb pisze:Zainstaluj aplikacje Netmonster i zrób screen i wyśli z speed testem.
Nic nie mierzymy w kreskach tylko dBm.
I najlepiej zrobić jeszcze testy na starterze t-Mobile bo ma BTS z 3CA.
Dziękuję, będę tam w pon to zrobię testy i podeślę tutaj, jest może jakaś alternatywa dla Netmonstera na iOS?
astroneb pisze:Wpisujesz w klawiaturę w telefonie *3001#12345#* i przechodzisz do Serving Cell Info.
To jeszcze może za wczasu dopytam - jak dokonać pomiarów na routerze? Rozumiem ze chodzi o ten Huawei B535? Czytałem że te agregacje się wymusza aplikacją HManager, ale tu się znów kłania problem braku urządzeń z Androidem (tel) i Windowsem (komp)
Polecam jeśli masz Mac to Bluestack to emulator androida na win i Mac i instalujesz aplikacje Hmanager lub Huactrl bo posiada Sklep Google play. Łączysz się z router po WIFi lub Lan i wpisuje w aplikacje dane do routera i gotowe.
Jeśli masz to tak Haawei B535 to tak ale jeśli nie to najpierw zrób testy a potem dobierz sprzęt.
astroneb pisze:
Jeśli masz to tak Haawei B535 to tak ale jeśli nie to najpierw zrób testy a potem dobierz sprzęt.
No właśnie póki co nie mam, ale wspominałeś o zestawie startowym T-mobile to myślałem ze o to chodzi żeby go wziąć z tym routerem i zwrócić gdyby jednak się nie nadawał.
Pomiary dokonane, screenshotów porobiłem więcej niż to co wrzuciłem, bo nie wiedziałem co jest potrzebne. Jak trzeba coś dosłać to mam zapisane.
Na screenshotach to co z LTE to Play, a z 3G - T-mobile na starterze. T-mobile nie łączył się z LTE a na 3G miał na speedteście 4 down i 1 up.
Kurde, "Serving Cell Info" nie doczytałem tego, no nic wrócę do tematu w piątek. Robiłem screenshoty wszystkich ekranów które nie były puste a ten był, widać nie odczekałem dość długo.
T-mobile nie wpuścił twojej karty do LTE, to norma u tego niemieckiego operatora, niektóre karty wymagają kontaktu z BOK i udostępnienia na karcie dostępu do LTE.
matek451 pisze:T-mobile nie wpuścił twojej karty do LTE, to norma u tego niemieckiego operatora, niektóre karty wymagają kontaktu z BOK i udostępnienia na karcie dostępu do LTE.
Dzwoniłem do BOKu, Pani włączyła ponownie, LTE jak nie było tak nie ma.
jahsiotr pisze:Kurde, "Serving Cell Info" nie doczytałem tego, no nic wrócę do tematu w piątek. Robiłem screenshoty wszystkich ekranów które nie były puste a ten był, widać nie odczekałem dość długo.