PLAY - pomoc w wyborze sprzętu LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PLAY - pomoc w wyborze sprzętu LTE
Hej, potrzebuję rady odnośnie wyboru sprzętu dla mojej wiejskiej lokalizacji:
52.138222, 18.204238
Przez ostatnie 2 lata służył nam NETBOX Huawei B-2338-168 ODU IDU, szału może nie było, ale wystarczająco na domowe potrzeby (DL max 30 Mbps, UL max 20 Mbps). Niedawno przedłużyliśmy umowę, ale nie wymieniliśmy sprzętu, bo w sumie nie było potrzeby. Teraz router padł, a w Playu twierdzą, że router jest nasz, a nie użyczony i musimy sami sobie ogarnąć temat (ale nie do końca w to wierzę pani konsultantce).
Możecie doradzić co wybrać? W Play proponują router Huawei NETBOX B2368-F20 + WA8021V5 kat. 12 (oczywiście w ciemno, bez sprawdzenia mapy zasięgu, pasm LTE, BTS-ów itp). Pewne jest, że musimy mieć antenę zewnętrzną na dachu.
52.138222, 18.204238
Przez ostatnie 2 lata służył nam NETBOX Huawei B-2338-168 ODU IDU, szału może nie było, ale wystarczająco na domowe potrzeby (DL max 30 Mbps, UL max 20 Mbps). Niedawno przedłużyliśmy umowę, ale nie wymieniliśmy sprzętu, bo w sumie nie było potrzeby. Teraz router padł, a w Playu twierdzą, że router jest nasz, a nie użyczony i musimy sami sobie ogarnąć temat (ale nie do końca w to wierzę pani konsultantce).
Możecie doradzić co wybrać? W Play proponują router Huawei NETBOX B2368-F20 + WA8021V5 kat. 12 (oczywiście w ciemno, bez sprawdzenia mapy zasięgu, pasm LTE, BTS-ów itp). Pewne jest, że musimy mieć antenę zewnętrzną na dachu.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: PLAY - pomoc w wyborze sprzętu LTE
Korzystanie z tego B2338 to jedna wielka porazka , ten sprzęt nigdy nie nadawał się do sieci Play, wykorzystywał około 1/3 mozliwości tego operatora w twojej lokalizacji ale całkowitą porażka to było przedluzenie umowy bez sprzetu, gorzej po prostu nie mozna było zrobić, sprzet w Play jest za mała kasę i na własność a w rej lokalizacji od dawna korzysta się z B818 i anteny kierunkowej oraz agregacji 3/4 pasm LTE. Na szczęście napisałaś tutaj i nie dasz sobie wcisnąć kolejnego g.... jakim jest ten B2368. Kup B818 ZA 650-700 zł, tylko taki z Play , zrób na nim testy i na tej podstawie doradzimy antenę zewnetrzną.
-
- Użytkownik forum
@matek451,
mnie uprzedził. Też bym ci polecił B818 (patrz dane poniżej).
ps.
porób testy telefonem (Net Monster czy Net Cell Info) i wrzuć tutaj:
Twój nadajnik:
Play (26006) ID: KON3102
Modła Królewska - gm. Stare Miasto, własna wieża
Szczegóły (patrz LTE):
http://beta.btsearch.pl/bts/details/50782/
w beta.btsearch.pl nie jestem w stanie ustalić odległości - oceniam na 4.5-5 km - sporo (!)
Poleciłbym ci (podwójną) antenę 2xATK502 lub 2x ATK504 i oczywiście Mega-krótki kabel - jeśli to możliwe.
Producent w/w anteny oferuje długości: 5m, 10m i 15m. Możesz zamówić swoją długość - i o to chodzi.
Nie podlega wówczas taka długość zwrotowi.
uwaga: kabel 10m spowoduje 40% spadek napięcia przed We. na router (wg dostawcy /nie podaję jaki/ -41.4dB/100m,
czyli -4,14dB/10m, a to odpowiada mnożnikowi ok. 0.6 ws. do napięcia odniesienia (np. w uV - mikrowoltach)
mnie uprzedził. Też bym ci polecił B818 (patrz dane poniżej).
ps.
porób testy telefonem (Net Monster czy Net Cell Info) i wrzuć tutaj:
Twój nadajnik:
Play (26006) ID: KON3102
Modła Królewska - gm. Stare Miasto, własna wieża
Szczegóły (patrz LTE):
http://beta.btsearch.pl/bts/details/50782/
w beta.btsearch.pl nie jestem w stanie ustalić odległości - oceniam na 4.5-5 km - sporo (!)
Poleciłbym ci (podwójną) antenę 2xATK502 lub 2x ATK504 i oczywiście Mega-krótki kabel - jeśli to możliwe.
Producent w/w anteny oferuje długości: 5m, 10m i 15m. Możesz zamówić swoją długość - i o to chodzi.
Nie podlega wówczas taka długość zwrotowi.
uwaga: kabel 10m spowoduje 40% spadek napięcia przed We. na router (wg dostawcy /nie podaję jaki/ -41.4dB/100m,
czyli -4,14dB/10m, a to odpowiada mnożnikowi ok. 0.6 ws. do napięcia odniesienia (np. w uV - mikrowoltach)
-
Dzięki chłopaki za odzew, @matek451 pomagasz mi już kolejny raz 
Wcześniej też ustawialiśmy anteny na ten nadajnik. Aktualnie tuż obok niego pracuję, ale testy powinnam zrobić z domu? Od BTS-a do domu w linii prostej ok 3 km, pomiędzy jest wąski las.
Jakie dane potrzebujecie z Net Monstera?
Mam w domu 2 anteny kierunkowe z Dipola, chyba ATK 10 albo ATK 20, ale to już chyba przeżytek?
Kable mają przepust w kominie, więc może zmieścimy się w 5 metrach.

Wcześniej też ustawialiśmy anteny na ten nadajnik. Aktualnie tuż obok niego pracuję, ale testy powinnam zrobić z domu? Od BTS-a do domu w linii prostej ok 3 km, pomiędzy jest wąski las.
Jakie dane potrzebujecie z Net Monstera?
Mam w domu 2 anteny kierunkowe z Dipola, chyba ATK 10 albo ATK 20, ale to już chyba przeżytek?
Kable mają przepust w kominie, więc może zmieścimy się w 5 metrach.
-
- Guru bezprzewodowy
Pokaż screena z NetMONSTER,
-
Wrzucam screen, łączy się z BTS-em w Barczygłowie, nie widziałam go na btsearch.
-
- Guru bezprzewodowy
Test zrób na zewnatrz, połączyłeś się z wiejską stacją Play Główiew, a na niej tylko LTE1800 i LTE800, w sąsiadach też Modła na LTE800 , sygnał słaby
-
Nie udało mi się teraz wymusić połączenia z Modłą na zewnątrz budynku, musiałabym wejść na dach, więc może jutro.
Chodzi o siłę sygnału z BTSa w Modle jaką mam w domu czy ogólnie parametry nadajnika? Bo w pracy odbieram z Modły, test w załączniku.
Chodzi o siłę sygnału z BTSa w Modle jaką mam w domu czy ogólnie parametry nadajnika? Bo w pracy odbieram z Modły, test w załączniku.
-
- Guru bezprzewodowy
Ale ty w testach masz podobne parametry sygnału na LTE1800 z Modły a na LTE800 nieco gorsze od Główiewa, ogólnie raczej nie powinno być problemów z pasmami pojemnościowymi LTE z Modły na antenie zewnętrznej.
-
Ok, to router mam już wybrany - kupię B818. Z anteną zewnętrzną zawsze ten internet działał stabilnie.
Teraz pytanie jakie anteny wybrać? Mam w domu dwie sztuki ATK-10 albo 20, są ok czy trzeba kupić coś innego typu?
@ZbyszekMJR coś wspominał o antenach ATK 502 lub 504.
Teraz pytanie jakie anteny wybrać? Mam w domu dwie sztuki ATK-10 albo 20, są ok czy trzeba kupić coś innego typu?
@ZbyszekMJR coś wspominał o antenach ATK 502 lub 504.
-
Doradzicie z tymi antenami? Chciałabym jutro kupić router i nie wiem czy anteny też muszę zamawiać. Teraz mam na dachu ATK-10, albo ATK-20.
-
Kończąc temat - po uruchomienia routera B818 okazało się, że zasięg w domu jest na tyle mocny i stabilny, że obejdzie się bez zakupu nowych anten. Tymczasem podłączyłam te co są na dachu ATK-10 i jest jeszcze lepiej.
Średni pomiar daje wyniki DL 40Mbps, UL 10Mbps co jest zupełnie wystarczające na nasze domowe potrzeby. Dzięki za pomoc
Średni pomiar daje wyniki DL 40Mbps, UL 10Mbps co jest zupełnie wystarczające na nasze domowe potrzeby. Dzięki za pomoc